跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我個仔3個月的時候...佢已經係飲4餐的

禁止訪問

大宅

我囡囡又係咁呀, 開始飲4餐, 所以都轉左3.5hrs 一餐, keep住食5餐~

星期一去健康院打針時, 姑娘話無問題架4餐, 而我另一個有經驗的媽媽都話無問題喎, 只要bb有重就ok

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

亞仔呢兩日自動波轉飲4餐, 越飲越少tim ><

出世->2.5月 4oz x 6餐
2.5 -> 3月 3.5oz x 5餐

複式洋房

我個女一日飲6餐奶, 每餐100ml-120ml, 3小時餐

原帖由 BforGirl 於 09-3-9 13:44 發表
亞仔呢兩日自動波轉飲4餐, 越飲越少tim ><

出世->2.5月 4oz x 6餐
2.5 -> 3月 3.5oz x 5餐

大家睇吓穎言BB的生活點滴
http://hk.myblog.yahoo.com/annkaybaby

大宅

我bb一日6餐
12:00am 180ml
7:00am 160ml
11:00am 160ml
2:30pm 160ml
5:30pm 160ml
9:00pm 120ml

男爵府

我個囡3個幾鐘一餐,每次160ml。

洋房

My baby drink 5 times per day in 120ml, is it too less? she can finished whole bottle within 20 minutes...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 # 的文章

我 b 會3.5~4小時食, 大約4~5oz.

複式洋房

每四小時一餐,6oz,未介夜奶

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔一日5餐
08:00
12:00
16:00
20:00
24:00
每餐220ml

複式洋房

囡囡現在3個多月,通常3~4小時一餐,每次120-140ml左右,半夜夠鍾都照湊醒她,我覺得喝少左d,還有覺得她比起同大的bb細粒.

男爵府

陪月勳章

我個b一日5餐, 每餐約160ml. 我驚佢飲4餐會少得濟呀...

複式洋房

一日五餐,約4-4.5小時一餐,180ml,夜奶一時時要食,都係食一餐夜奶!

複式洋房

我亞B飲奶情況想同大家分享下
2個月時已經飲180ml, 5 times (no night milk)
但陪月用30mins 餵180ml, 我同老公要用1hr
跟著, 囡囡經常嘔奶, 嘔到鼻都噴出來,

後來Dr. 話囡囡食滯了!!!!!
Dr. 話不可feed 咁長時間, 3mths BB 可以於20mins 飲完佢需要的奶....
現在約5次, 每次130-140ml........

子爵府

我個b 重有around 1wk 就4個月la~
佢o尼o家around 4hrs 一餐, 每餐食 160ml, 有時5餐有時6餐一日, 不過佢次次都係食到2oz就停好似好唔想食o甘, 但係我會等佢一sleep 就慢慢比佢飲, 佢就可以飲晒, 因為佢次次都係飲到sleep o家, 不過成個過程都要花上around 45mins o家... 重有呀, 佢重未自己介夜奶呀..

原帖由 audrisleung 於 09-3-20 00:36 發表
我亞B飲奶情況想同大家分享下
2個月時已經飲180ml, 5 times (no night milk)
但陪月用30mins 餵180ml, 我同老公要用1hr
跟著, 囡囡經常嘔奶, 嘔到鼻都噴出來,

後來Dr. 話囡囡食滯了!!!!!
Dr. 話不可feed 咁長時間, ...

首頁

尾頁

跳至