論盡家傭

跳至

首頁
12345...47

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

!!!

報到囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

放低條腳毛先!
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位好, 有條數想問問夠究點計??

假設4月到期(每個月10日出糧), 想問問

(a) 原本$3400, 咁4月是否比新糧(或是簽左visa個日期開始計新糧($3580)?

例如:3月11日至4月10日, 出舊糧($3400)=3400/365x21days=$3465.20
4月11日=117.70

4月11日是否要比3465.20+117.70=3582.90

(b) 佢放2星期假, 是否($3580/30日x14 days)??(佢臨放假前比佢)

如:2星期假要比錢, 是否::::3400x12/36514 days=1565

咁我應該4月10日要比(i) / (ii)

(i)3582.90
(ii)3582.90+1565=5147.90

(c) 除了來回機票比佢, 是否要比埋車費. (在機場還要搭3小時車才回家)???
(d)如果逢10日出糧, 佢4月份7日走, 應唔應該出早d糧糧比佢(早3天)/待她回來才出糧
(e)如果第2份合約(4年), 咁她要放多少天大假, 是否第2年14日, 第3年15日, 第4年16日..........

珍珠宮

重以為今次Sunday實係我最早添.......

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

報到~~ ^^

子爵府

醒目開學勳章

咪執輸 碧碧!咁次到我快過妳哪!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 FA8866 於 09-3-15 13:44 發表
我bun尋晚8比我聽,佢話加拿大兩年後唔會再比人入籍.[佢有個朋友已係個邊剛拎左綠咭]
我都話啦,加拿大出埋d咁既政策仲唔陸沉?黑心d講,佢地真係抵C囉,到時入晒籍個班唔做家傭,睇佢地點算?一係人工任佢地叫價. ...

FA,
妳估陽光賓聽到會唔會心思思oY哪??

珍珠宮

嘩,行船爭解纜……
今次遲左tim~~

公爵府

原帖由 winnie_sh 於 09-3-16 01:13 發表

FA,
妳估陽光賓聽到會唔會心思思oY哪??

唔知呀,因我最近都無見過佢,佢上次黎個時我係台灣.
最衰您啦,上次咁鬼快同佢講,佢話我Bun好同我講呀,依家收風困難喔.

公爵府

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-16 09:22 發表
嘩,行船爭解纜……
今次遲左tim~~

豬肉媽,點解唔見您post豆豉妹既?仲係豬肉大頭照.

公爵府

ella,
我有日係TV睇周星星套濟公,有一幕佢變鬼,變左隻Q太郎出黎比苑仔打,笑爆咀.
苑: 揹條床單+條"立"腸就扮鬼嚇人..

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 FA8866 於 09-3-16 10:00 發表
ella,
我有日係TV睇周星星套濟公,有一幕佢變鬼,變左隻Q太郎出黎比苑仔打,笑爆咀.
苑: 揹條床單+條"立"腸就扮鬼嚇人.. ...

嘩.....呢幕經典野黎架~~~

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-3-16 11:41 發表

嘩.....呢幕經典野黎架~~~

睇周星星真係好鬼開心.

我今日出元朗好鬼煩呀,依家等緊佢地開番,唔係我要行一段路接腳先得.
我個同學係閘口做緊採訪,CALL我,我叫佢到放行時Call我. 等我唔駛成日打去管理處問.

珍珠宮

一個字.....懶
原帖由 FA8866 於 09-3-16 09:57 發表

豬肉媽,點解唔見您post豆豉妹既?仲係豬肉大頭照.

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 # 的文章

唔知點解一望到就諗起Ella,即刻笑咗出嚟
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-3-16 18:43 發表
遲左入黎添....

呢期好忙!

甜,信呀~~

公爵府

甜,
收到,唔該晒!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 sillything 於 09-3-16 21:11 發表
唔知點解一望到就諗起Ella,即刻笑咗出嚟

你係咪講Q太郎?
哈哈, 唔係我點會用Q仔做頭像
我呢隻係入形入格架~ ^^

公爵府

大家有無見過現時網上熱爆既"草泥馬"
哈哈哈,笑傻左,等我送比西馬評比大家做"儀仗馬"先.

首頁
12345...47

尾頁

跳至