跳至

首頁

尾頁

別墅

如題...自從bbe個星期吃糊仔后一直到現在冇大便了 最后一次只屙過一小粒 雖然知道開始吃糊仔唔多唔小會影響到bb既腸胃排便情況 已經俾平時更多水水佢啜 請問還有什麼辦法呢 試過勒屎屎..."唔"到我斷氣佢都冇反應
剛才見到另一個topic也有bb亦有便秘情況 希望其他靚媽咪可以教下我地點做

thks

男爵府

我BB都係呀, 未食糊仔之前一日疴兩三次, 但係而家食咗一餐糊仔之後, 就兩三日先疴一次, 都有啲擔心.
最慘係因為BB係人奶B, 佢唔係 肯用奶樽飲水....

原帖由 gobbylai 於 09-3-9 17:52 發表
如題...自從bbe個星期吃糊仔后一直到現在冇大便了 最后一次只屙過一小粒 雖然知道開始吃糊仔唔多唔小會影響到bb既腸胃排便情況 已經俾平時更多水水佢啜 請問還有什麼辦法呢 試過勒屎屎..."唔"到我斷氣佢都 ...

別墅

原帖由 yungchai 於 09-3-9 23:28 發表
我BB都係呀, 未食糊仔之前一日疴兩三次, 但係而家食咗一餐糊仔之後, 就兩三日先疴一次, 都有啲擔心.
最慘係因為BB係人奶B, 佢唔係 肯用奶樽飲水....

...

雖然你bb吃人奶 但都要餵水俾佢飲咖 幾唔肯都會飲一兩啖既 再唔係搵針筒吱入佢口內

大宅

我餵糊仔時是幾啖糊仔,幾啖水咁餵,咁又無咩影響便便喎,不過佢一向都唔係日日有便便ge.

大宅

我每日俾2次蘋果仔仔食+粥水開奶(2-3日1次,清腸胃),1日或間日有便便。

別墅

which brand of rice cereal your baby eat?

別墅

我個仔又係自從食糊仔後有便秘, 前一次隔左成6日先有屎痾, 仲要唔係佢自己肯痾, 係我搵棉花棒濕d BB油响佢c眼幫佢按摩引佢痾先痾到, 仲要分開1日3次咁氹佢先痾得清, 上個wk全個wk淨係餵返奶等佢腸胃抖下, 呢2日先開始返食糊仔, 又係要氹先肯痾, 都隔左3日,之前有試過煲一次開奶茶, 我都想知仲有乜野可以幫到佢, 我每日都有餵佢飲水, 有時1日都飲好幾安水架啦

別墅

原帖由 conniesuen 於 09-3-17 01:01 發表
我個仔又係自從食糊仔後有便秘, 前一次隔左成6日先有屎痾, 仲要唔係佢自己肯痾, 係我搵棉花棒濕d BB油响佢c眼幫佢按摩引佢痾先痾到, 仲要分開1日3次咁氹佢先痾得清, 上個wk全個wk淨係餵返奶等佢腸胃抖下, 呢2日先開 ...

我女女改善左dd了 我每日整糊仔前留一塊菜葉俾bb 煲熟后整碎晒連埋糊粉一起搞 跟住過一日屙了兩次啊 連屎帶菜 佢屙便便時個樣幾爽呀
另外要比平時多餵水水 更唔鐘意飲 飲一兩啖都係好既

大宅

我個囡又係咁.
自從食左米糊之後 2 日一次屎
d 屎屎仲要比較小水份
佢又係唔多 like 飲水,
我個fd 教我煲意米水, 我今晚就煲黎試下

大宅

你可以試下比果汁BB飲,如果亨氏就吾使加水,Gerber果隻要1:1開稀,一歲後就吾使開稀.

你亦可以試下加蘋果蓉或香蕉蓉落米糊度架.

複式洋房

我b都系自食糊仔後,佢就唔多飲水啦, 次次飲水都想死, 飲奶又系甘, 飲得果70ml就死都唔飲!真系俾佢吹漲

大宅

我阿囝都係食左米糊後, 3-4天才有1次便便呀...唉 以前1-2天就有1次呢~

我打算試下放D香蕉蓉落米糊度, 希望有改善~

男爵府

我個B開頭食米糊成個8日都無疴呀, 但係自從我加咗啲香蕉/南瓜/牛油果之後, 佢就日日都有疴喇!!

原帖由 MaMi_Ho 於 09-3-21 20:23 發表
我阿囝都係食左米糊後, 3-4天才有1次便便呀...唉 以前1-2天就有1次呢~

我打算試下放D香蕉蓉落米糊度, 希望有改善~

複式洋房

我個B就冇便秘, 不過有時D屎屎會硬D, 痾到佢喊哂口, 開頭用奶樽餵水, 但係佢好唔鐘意, 一放入口就推開 (飲奶又冇野喎), 依家發現原來佢鐘意用杯仔飲, 好似大人咁飲水, 依家一次可以飲到兩安 (雖然有半安流左出黎), 一日飲兩三次水, D便便係好左D. 如果BB唔肯用奶樽, 可以試下用其他方法, 例如用匙更/杯仔. 可能佢地唔鐘意用奶樽啫.

大宅

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

我阿B自從食咗糊仔後,連D屎屎都固體咗,我平時每星期會煲一次(生熟薏米加一條紅蘿蔔)煲一個鐘,分2日飲,阿B都肯飲少少,依家每日都有便便,但份量就有時多D有時少D。

複式洋房

如果喺清水baby一般都好難肯飲, 我baby就飲緊一隻"德露沙"一定要玫瑰味(唔嘢痰架, 放心)每次加少少落d水到, 我試過好淡都得但就可以一次飲3-5安囉, 不過我就係每餐之後嘅1.5 ~2個鐘就比佢飲(驚baby太包)一日就可以有9-12安左右所以就一直都唔會冇便便喇, 仲好易就痾得出架, 你哋都試下(around $35-37左右)藥房有得賣不過成日斷貨

別墅

My bb does not like to drink water initially. Then, I bought a Combi cup for her. She likes the new cup and starts to drink the water. Now, I give her water when neccessary and she like it alot already.

大宅

我阿囡都係, 因為米糊高鐵質, 鐵質多會令bb便秘. 而家轉左比佢食粥仔, 無便秘啦!

別墅

請問你地食咩米糊了??雀x好嗎??

首頁

尾頁

跳至