論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女21個月, 超痴身, 訓覺都一定要姐姐抱著一陣唱歌比佢聽先可望放低, 下星期要換工人啦, 好擔心bb唔知適唔適應, 同埋bb講英文多, 新工人講中文...好想大家比d意見我, 多謝哂!!

大宅

原帖由 mushroombb 於 09-3-9 14:04 發表
我個女21個月, 超痴身, 訓覺都一定要姐姐抱著一陣唱歌比佢聽先可望放低, 下星期要換工人啦, 好擔心bb唔知適唔適應, 同埋bb講英文多, 新工人講中文...好想大家比d意見我, 多謝哂!! ...

我BB又係21個月時要換工人.我岩岩同你相反.我之前個印印講中文.而家呢個賓係講英文.
你BB之前係咪好痴個工人?我就係個工人未就走之前多D時間比BB.每日放工即刻自己同BB玩直到佢sleep.咁BB就跟番我.到舊工人走既時候BB都無乜特別.新工人到左.因為佢係講英文.但BB都好快適應.仲識得用身體語言同工人溝通添.所以你唔駛太擔心.小朋友適應得好快.到左而家差不多兩個月.佢大部份工人既野都識聽.不過未識講.

大宅

我囡就快兩歲, 新姐姐過幾個月就到, 而家呢個講中文, 新果個係講英文既印.

我囡無 mug 特別痴邊個, 不過佢對個工人多 d 就緊係同佢 friend d, 同埋工人姐姐都熟哂佢d 脾氣.

希望我囡會快 d 適應同埋交接順利啦

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

I always got a new maid when my son turn 2 years old ar... but he wasn't 超痴ex-姐姐.... 痴my husband and I more lor (my new born just turn 4-month old by that time tim!)..... my son forgot about the ex-姐姐 the next day already la........ new maid didn't speak much cantonese or english (she is Thai)... so, at the beginning, I spent more effort to be their translator lor and help new maid to catch my son's personality (like and dislike) as fast as she can lor...

you should start to take over what 姐姐 did to your daughter now la... change bit by bit better than a sudden change!

原帖由 mushroombb 於 09-3-9 14:04 發表
我個女21個月, 超痴身, 訓覺都一定要姐姐抱著一陣唱歌比佢聽先可望放低, 下星期要換工人啦, 好擔心bb唔知適唔適應, 同埋bb講英文多, 新工人講中文...好想大家比d意見我, 多謝哂!! ...

複式洋房

我個超痴身女22個月時轉工人,大既一星期就肯跟新姐姐,一個月後嘅今日已經要姐姐唔要阿媽...... 嗚嗚嗚

伯爵府

其實我係想:如果我個小朋友兩歲 (不過我而家未有),我想直頭唔要工人添呀!

別墅

我好驚呀,我個女20個月,姐姐official下個月尾就走喇,佢又唔係話好痴姐姐,如果我地係屋企,佢都會要爸爸媽媽,佢就唔會搵姐姐既。平日食飯同玩我都唔擔心,我女係勁為食、勁貪玩,我唸有人俾佢食,叫佢玩,佢就會ok。

之但係,平日都係姐姐tum佢訓覺,tum佢poopoo同vv,我覺得我女呢2樣真係要適應過。陰公~~2歲人仔都未有,而家都仲未搵到人頂tim呀,到時唔知點算。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我細囝23個月個時咁岩工人完約要轉工人, 我都怕細囝唔跟佢, 所以我放咗1星期假, 同佢一齊識認, 最後個幾天比時間佢地單獨相處, ok喎....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

原帖由 2heiBBmama 於 09-3-22 11:28 發表
我細囝23個月個時咁岩工人完約要轉工人, 我都怕細囝唔跟佢, 所以我放咗1星期假, 同佢一齊識認, 最後個幾天比時間佢地單獨相處, ok喎....

小朋友都好似好容易適應噤:lol:

大宅

醒目開學勳章

原帖由 bobobooo 於 09-3-22 00:44 發表
我好驚呀,我個女20個月,姐姐official下個月尾就走喇,佢又唔係話好痴姐姐,如果我地係屋企,佢都會要爸爸媽媽,佢就唔會搵姐姐既。平日食飯同玩我都唔擔心,我女係勁為食、勁貪玩,我唸有人俾佢食,叫佢玩,佢就會ok。

之但係,平日都係 ...

唔驚既, 我換呢個工人時呀仔又係2歲, 我起初都怕呀仔難接受新姐姐暗佢睡, 同佢去shu shu/poo poo. 後來, 1wk 時間, 呀仔已肯啦. 所以, 不用太擔心, 只要新姐姐係友善, 有笑容果種, 小朋友好快會跟架.

首頁

尾頁

跳至