想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位姐妹,我係新人報到,想問下月經周期日期係由m小姐來果時開始計,或是完果日開始始?
我今個月m小姐係5/03/2009來,計劃今個月開始要BB,但係唔知自己有冇計錯排卵期,我M小姐一直都係好準備時,一般提前一至二日就報告..
我係14/3-20/3試左,不過昨天又開始胸漲痛,可能又谷M掛,因為我經常會咁樣M小姐到前一至二個星期,所以今次可以唔中彩

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 iampaulineko 於 09-3-23 09:53 發表
各位姐妹,我係新人報到,想問下月經周期日期係由m小姐來果時開始計,或是完果日開始始?
我今個月m小姐係5/03/2009來,計劃今個月開始要BB,但係唔知自己有冇計錯排卵期,我M小姐一直都係好準備時,一般提前一至二日就報告..
我係1 ...

周期(cycle) 係以M 起第1日 (day 1)開始計, 至下次M 前1日為一周期.

5/3 day 1 , 14/3 - 20/3 (day 9 - 15) 有dodo~ 但係隔日定點樣? 如果你cycle 28日左右, 應該有機會

男爵府

呵,我係你講的果個period, 都有dodo, 係隔日,希望有機會,不過就呢几日d感覺好像係度谷m, 希望係自己太緊張..

大宅

加油喔~

男爵府

唔知係唔係因為依家身邊d朋友都開始有, 自己都有小小壓力

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 iampaulineko 於 09-3-23 15:10 發表
唔知係唔係因為依家身邊d朋友都開始有, 自己都有小小壓力

唔好比較, 唔好理人啦, 每個人既生命奏章都唔同.

你就是 "你" 嘛

男爵府

畀面勳章

relex.......太緊張唔係咁好ga!

男爵府

嗯,學下放鬆d, 我老公成日話我太緊張, 不過有時同d男人講好像點講都唔通,所以都係上來呢度同d姐妹們分享下, 互相鼓勵下, 個心會定d

瑪瑙宮

原帖由 iampaulineko 於 09-3-23 15:31 發表
嗯,學下放鬆d, 我老公成日話我太緊張, 不過有時同d男人講好像點講都唔通,所以都係上來呢度同d姐妹們分享下, 互相鼓勵下, 個心會定d

無計啦, 男人唔係 "當事人" , 佢地又無年齡限制 (真係到C 果日都得), 又唔駛佢地駝, 又唔駛佢地湊, 佢地覺得唔係 big deal~

男爵府

係呀, 我有個同學1月結婚, 身體好差, 結婚果時瘦左几個size, 又成日去醫院因為個胃有事, 結果唔小心有左, 佢老公都冇咩反映, 個老公成日上大陸工作,星期六日都要應酬d客, 我個同學去檢查都要自己一個人去, 有時出來買野, 都要我地d朋友陪佢出來, 因為佢經常係街上暈..唉. 嫁個咁的老公都几慘.仲要同奶奶一起住. 佢話好大壓力..驚做錯野俾人話.

原帖由 miffymiffy 於 09-3-23 16:06 發表

無計啦, 男人唔係 "當事人" , 佢地又無年齡限制 (真係到C 果日都得), 又唔駛佢地駝, 又唔駛佢地湊, 佢地覺得唔係 big deal~

瑪瑙宮

原帖由 iampaulineko 於 09-3-23 16:11 發表
係呀, 我有個同學1月結婚, 身體好差, 結婚果時瘦左几個size, 又成日去醫院因為個胃有事, 結果唔小心有左, 佢老公都冇咩反映, 個老公成日上大陸工作,星期六日都要應酬d客, 我個同學去檢查都要自己一個人去, 有時出來 ...

不過好多男人都係在太太生左BB後, 先知真正醒覺自己做左老豆, 果時先至會care (都會有小部分仍舊一樣, 故勿抱太大期望 )

男爵府

剛開始第一個月計劃, 大把時間呢. 輕鬆d面對,
好快會中獎ga~
原帖由 iampaulineko 於 23-3-2009 09:53 發表
我係1 ...

首頁

尾頁

跳至