嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡14個月大啦, 都係只肯扶住梳化行, 但佢無坐學行車的, 關吾關事呢?
雖然我知呢d野急唔黎, 但真係好擔心, 驚佢係咪對腳唔夠力, 唉!~點算好呀!聽有d mami講, 15個月大都未識行, 要返健康院見醫生, 好快就15個月啦!

伯爵府

我細仔有用學行車, 但都係14-15個月度先識行....我覺得唔關事...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你有無多d鼓勵佢~ 搵玩具引吓佢呀?

嗰時我個仔學行, 由雙手扶到單手扶.. 再到唔駛扶, 唔係佢自己突然間做到, 係我地睇住加鼓勵下, 跌完又起返手咁樣練出嚟架!

有d小朋友大膽d~ 唔係好駛你理就自己肯試~ 有d小朋友對自己無乜信心, 你要耐心鼓勵架!

複式洋房

原帖由 kerkermui 於 09-3-23 19:53 發表
你有無多d鼓勵佢~ 搵玩具引吓佢呀?

嗰時我個仔學行, 由雙手扶到單手扶.. 再到唔駛扶, 唔係佢自己突然間做到, 係我地睇住加鼓勵下, 跌完又起返手咁樣練出嚟架!

有d小朋友大膽d~ 唔係好駛你理就自己肯試~ 有d小朋友 ...

都有架, 每次雙手扶住佢肯行幾步, 我地都會讚佢叻叻的, 又會帶佢去多d公園睇其他小朋友跑來跑去, 但都無咩幫助。
因為我個女都爬得幾快的, 唔知係咪咁, 所以佢寧願爬多過學行呢?

複式洋房

原帖由 cathy29 於 09-3-23 19:14 發表
我細仔有用學行車, 但都係14-15個月度先識行....我覺得唔關事...

原來唔關事架!~我仲心思思唸緊, 駛唔駛買返部學行車添~

男爵府

no la, 冇用, 仲防禦佢自己行嘅意欲

原帖由 蛋高仔 於 09-3-23 20:03 發表

原來唔關事架!~我仲心思思唸緊, 駛唔駛買返部學行車添~

複式洋房

don't use 學行車

I am Medical professional, and here is the advice! When baby use學行車
, they can learn walk faster but on the same time it's wrong method of walking and will affect the walking pattern in teh furture!
So, don't use it!

大宅

我啲家人仲成話我好唔比架學行車個女學行,但我記得健康院講過話BB學行最好唔用學行車!

大宅

好多bb書都引述醫生所講~學行車係對學行無幫助架!所以佢地都唔鼓勵小朋友用學行車~:)
我囝囝就嚟20個月大,佢13個幾月就識自己行(唔駛人扶/扶野),佢只係o係7~8個月大既時候間唔中坐過吓學行車,所以我當佢無坐過~:lol
樓上有位mami講得岩架,小朋友既每一樣技能都係天賦既!到左某一個階段,佢地既本能就會做到某一樣野,我自己就係一個新手mami,唔係太識同無太多耐性去教佢每一樣野,而囝囝既每一串動作(4個月轉身,6個月坐定,7個月爬,8個月扶住野企...)全部都係佢自發性做出嚟架(之後我先再train佢),所以我絕對相信小朋友既本能發展有佢既自我主宰~欲速則不達呀 !
雖然我唔識點去教佢,但我知道每一句鼓勵說話對佢嚟講好重要,所以呢方面我絕對唔會孤寒 !你放心啦,當佢有呢個意慾(學行)時佢自己會自發性做架喇,當佢對呢樣野好奇之後就會取代爬行架喇,所以佢而家唔係貪戀爬爬,只係未開竅啫 ~

複式洋房

原帖由 evashao 於 09-3-25 21:08 發表
好多bb書都引述醫生所講~學行車係對學行無幫助架!所以佢地都唔鼓勵小朋友用學行車~:)
我囝囝就嚟20個月大,佢13個幾月就識自己行(唔駛人扶/扶野),佢只係o係7~8個月大既時候間唔中坐過吓學行車,所以我當佢無坐過~:lol ...

我今日仲揾左架唔啱用(細架左)既學行車比佢試下, 見佢係會企係架車裏面逐步逐步行的, hehe...聽完比你地咁講, 都係收返埋架學行車算lu...

複式洋房

原帖由 ChungSirSir 於 09-3-25 12:11 發表
I am Medical professional, and here is the advice! When baby use學行車
, they can learn walk faster but on the same time it's wrong method of walking and will affect the walking pattern in teh furture ...

多謝你既意見呀!~咁我都會打消用學行車呢個唸頭!

子爵府

我有比學行車我囡囡坐, 但到囡囡11個月大, 就唔肯再坐, 要你拖住佢行。

首頁

尾頁

跳至