母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽咪餵母乳後發覺個胸越來越鬆..

我已餵了母乳5個月..但發覺餵母乳後個胸越來越鬆..我都聽人講個餵母乳個胸會鬆的..咁如果越餵得耐,個胸會唔會越鬆呢??因為我好辛苦先餵到bb5個月..好想餵到bb一歲..但又怕...有無計又可餵母乳,個胸又唔鬆呢?????Thx!!!!!!

大宅

Re: 有無媽咪餵母乳後發覺個胸越來越鬆..

我都想知,因為我餵左3個月都係好鬆,有冇人幫到我地???????????

別墅

係呢......唔知如果到時停咗唔餵會唔會好番呢.....到時唔會谷奶,咁個胸係咪應該會細d呢?????咁個感覺咪無咁鬆....

男爵府

我餵左6個月,而家無餵....而家個胸無鬆....因為變左平胸..慘~!

別墅

吓..........母愛真偉大.......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我餵人奶到6個月既時候...bb一食完奶..個胸即時平晒...到依家stop左餵人奶4個月(餵到佢一歲)...個胸係細過未有bb之前囉 :-( 試過好多健胸方法都唔多work...不過覺得..頭一個月stop左人奶..個胸真係細到平咁...不過過左幾個月..個胸好似自己慢慢大返d囉..希望可以回復到有左之前既size啦

大宅

我都有相同情況, 我只餵了3個月,個胸鬆到無倫. 又其是我是多奶那種,時時漲住. BB食完就立即鬆晒.....

禁止訪問

別墅

I feed almost 2 months...not yet 鬆 but they "turn" to the side law because the bra I'm wearing is wireless. So now I wear this bra at night and change to soft wire bra during day time. I am also trying the Mustela Specific bust support cream to see if it helps.

別墅

我都餵了約4個月了,個胸都係勁鬆 ! 真係變成"八字波" 個種呀 因為我都係用無wire 的bra, 如果用wire 的bra 又驚住乳線影響奶量及驚發炎...真係唔知點算..!

我而家都唔想俾我老公見啦....

原帖由 MayBride 於 09-3-24 09:02 發表
I feed almost 2 months...not yet 鬆 but they "turn" to the side law because the bra I'm wearing is wireless. So now I wear this bra at night and change to soft wire bra during day time. I am also try ...

別墅

我餵人奶到bb一歲, 個胸真係無眼睇, 縮晒水及鬆晒~ 個b就快15個月,但唔覺有脹番d.. 所以我都好想知點樣可以令個胸大番d及firm d.

別墅

Gennie's (or 010) soft wire bra ok ga...I also asked breast feed mom who use them they also said ok, wont have 乳線影響奶量及發炎. Just don't wear it when sleep.

原帖由 lovely_jac 於 09-3-24 12:45 發表
我都餵了約4個月了,個胸都係勁鬆 ! 真係變成"八字波" 個種呀 因為我都係用無wire 的bra, 如果用wire 的bra 又驚住乳線影響奶量及驚發炎...真係唔知點算..!

...

大宅

我個胸都係咁,無美感可言.

伯爵府

我現在喂到阿囡33個月大啦, 真係有時沖涼時都唔想照鏡呀

大宅

個個都話要餵人奶, 原來知道餵人奶之要付出的係 ... 無左個胸! 我之前都唔知。 唔知找健身專家有無得救呢?

我第一胎餵了10個月全人奶, 有左第二胎時我同老公講 : 而家係咪好勁哩, 生完之後又會打回原形架啦!

但已成事實, 唯有接受, 第二胎照餵。 姑娘話人老左都會係咁, 不過現在要提早d咁解。

如果再比我選, 當初可能未必會餵囉! :cry: 奇怪的是我將後果話比同事知, 她們都話會照樣選擇餵人奶。 算唔算不聽老人言呢?

子爵府

原帖由 joanmichael 於 09-3-25 19:16 發表
個個都話要餵人奶, 原來知道餵人奶之要付出的係 ... 無左個胸! 我之前都唔知。 唔知找健身專家有無得救呢?

我第一胎餵了10個月全人奶, 有左第二胎時我同老公講 : 而家係咪好勁哩, 生完之後又會打回原形架啦!

但已 ...

我諗bb身體健康遠比一個c9(已為人母)ga外型重要囉~

大宅

咁又係呀,bb健康最緊要.

原帖由 kateyu 於 25-3-2009 19:43 發表

我諗bb身體健康遠比一個c9(已為人母)ga外型重要囉~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我餵到3.5歲, 我都係用無wire(但有些許承托力, 係triumph無wire果D), 又唔係好覺, 只係覺細左.

但囡囡病時就好覺食人奶係唔同, 佢的自我康復能力真係好好, 例如. 有時前一晚or朝早發燒, 係100度多+傷風, 到食完早餐10-11點去睇E生時, 燒退左, (見佢退燒, 有時都唔比佢食藥住), 到下午傷風自己好埋.

至於八字的問題, 可做提升胸線的運動, 好有幫助.
原帖由 lovely_jac 於 09-3-24 12:45 發表

...

子爵府

我唔止鬆,而且因為長期用手jit.奶,個胸一撻撻色,尤其右邊有個位之前有好大粒粒,推左成三,四個月先推得走,e+果個位又紅又dry,見到對胸真係

大宅

我plan緊生bb,亦想breastfeed,看完this topic 好驚,因本身胸已小!
雖然bb is no. 1 的, 但我本人真係接受不了餵完奶無胸,因無自信,又'仍'住老公無甘愛自己 (或者無甘enjoy dodo!)只係我本人'仍'住, 吾之男人係點!
有無姐妹可分享下點可'兩者兼得'? thank you

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊