婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該你啦,個仔43,個女37.....做咗人亞爸亞媽啦,你成日當佢哋係白痴,乜都唔識,乜都幫佢哋做........咁佢哋點自立呀.

做吓好心唔好再培養多幾個無知低能兒(孫)出嚟啦,你害死佢哋啦.......

複式洋房

你99做過d咩事..你會咁講呢????

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

之前我6299都係咁la
屋企咩都唔洗佢仔女做
電視追台都唔識換燈泡又唔識
就連連報稅表咁簡單既都同佢仔女報埋搞到佢地咁都可以唔識呀
到結左婚我地要合併報
佢係都要我嗰份比埋佢搞
點知唔知佢搞咩我要比人罰錢
以為咩都幫佢地做晒就叫做錫
呢d至叫做害左佢地呀.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實個個父母都會當自己子女係細路仔,無論幾多歲都係,好平常

別墅

我同意"個個父母都會當自己子女係細路仔",但係唔係寵到連基本做人方式都唔識!幾廿歲仲唔開竅!唔識做人唔識人情細故。我知o個啲(仔女都有)...食完飯永無幫手收拾洗碗,拍拍蘿柚就走咗去;煎隻蛋都唔識,唔好話煮餐飯;食生果阿媽一定係洗哂切哂淡淡肉;去街市買菜都唔知邊啲打邊啲,生嘅蔥都可能唔知係點樣;洗衫,熨衫,摺衫阿媽一手包辦;阿媽日日清潔房間打掃,佢地日日將啲野亂丟;一聲叫"媽咪",佢會9秒9出現...等等等。我諗班仔女連求生技能都唔識!仔就成日黐住阿媽,喺勁比人保護嘅情況吓唔識保護其他人,搵女仔鍾意就難!女就除咗個樣,乜野做人老婆嘅技能都冇,如果個樣都冇埋,我都唔知佢將來點...
攪到咁,你話最大嘅責任係邊個?

對於一啲無安全感嘅女人,或者得唔到老公嘅愛護嘅女人,佢地好多時都係咁對啲仔女,等啲仔女唔可以離開佢。我唔敢講係一定,但係我上面嘅例子個女主人就係咁。

別墅

雖然唔知詳情,但係非常明白你嘅意思!

原帖由 姑姑 於 09-3-31 22:45 發表
唔該你啦,個仔43,個女37.....做咗人亞爸亞媽啦,你成日當佢哋係白痴,乜都唔識,乜都幫佢哋做........咁佢哋點自立呀.

做吓好心唔好再培養多幾個無知低能兒(孫)出嚟啦,你害死佢哋啦....... ...

男爵府

好有同感呀!
搞到個仔好似"裙腳仔"一樣
無左媽咪都唔知佢仲點做人!

做吓好心唔好再培養多幾個無知低能兒(孫)出嚟啦,你害死佢哋啦....... ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我老公屋企都有一個咁人...係佢弟弟, 雖然冇咁大年紀不過都唔係十八廿二...

幫佢比埋前妻&小朋友贍養費; 三番四次幫佢還錢(全部都係咭數, 係比女朋友/老婆碌爆咭); 幫佢搵第二個老婆; 又無限量供應尿片奶粉; 仲搵埋幼稚園...佢個仔乜都唔駛理, 只需密密do嘢, 生多d子孫出嚟比99湊就最開心.

珍珠宮

我花左十幾年時間至教到c6唔好咁裙腳詐!
原帖由 hk430 於 09-4-1 07:11 發表
好有同感呀!
搞到個仔好似"裙腳仔"一樣
無左媽咪都唔知佢仲點做人!

大宅

真係唔係好明白d 99,
好似我老公咁, 乜鬼都要問下阿媽先安樂....
比我話得多, e+先好d.....

伯爵府

oh, my 99 is such a kind of mother, never let her son to do housework at all, always ask me to wash the grapes, cherry for my hubby, I ignored her few times, then she washed it by herself and wait for her darling son come back home to eat after dinner.

After living with my 99, I finally understand how come my hubby never know how to protect me after we married - just because he was over protected by his mom

When I asked my hubby help me to wash up the dishes after dinner, my 62 told me that he will wash it for me

複式洋房

99係全職主婦,可以全心全意照顧老公同個仔,燙衫執屋煮飯樣樣都係佢,飯後連生果都切好,差在未送入口。幸好,我老公大學住宿舍以後,都慣左洗衫打掃,而家响我地屋企,都會同我分工合作做家務,兩口子樂也融融。
但最討厭99成日以為個仔娶左個阿四返黎,接佢捧服侍佢個仔。佢個仔食野整污糟件衫,佢即刻同我講你返屋企要咁洗咁洗,個仔有d咳,又即刻同我講你返屋企要煲mudmud……喂,我都要返工架,我都有份貢獻頭家,同你個仔平起平坐喎。
而家,99一同我咁講,我一係答佢:「哦,我會話俾好姐(鐘點)聽架喇」,又或者,响佢面前同老公講:「知唔知呀,你咳呀,你要煲d mudmud野食呀」。
就算返到屋企都係我做,我都唔要99成日以為我老奉服侍佢個仔。

大宅

原帖由 poohpooh1231 於 09-3-31 23:33 發表
你99做過d咩事..你會咁講呢????

我叔仔太太你內地人,上年年尾落嚟生咗個b,咁亞二嫂又唔駛做嘢,咁奶奶其實可以上去(佢屋企)陪佢坐月,then教佢湊b etc. etc. 但我奶奶唔係.....佢係上去做晒所有家務.....咁亞二嫂都同我講話佢冇嘢做,就算連佢抱亞b,我奶奶都好似唔鍾意,佢哋個b就嚟六個月啦.....仲有就係有時亞二叔要做嘅嘢,我奶奶就成日咋咋帝帝叫我老公幫手做.....

仲有佢個寶貝女,自己屋企有菲菲,成日點個亞媽去買'送'(日日買),我老公同佢亞媽講,點解次次要佢買,咁佢請個工人返嚟做乜? 知唔知佢妹點答...佢話冇人喺屋企,唔知個工人去買幾耐同埋驚佢打斧頭.....我奶奶仲要幫手湊佢個仔(三歲).

佢日日下晏返到嚟都死蛇爛蟮咁瞓,瞓,瞓.....好似d人當夜更咁,我都'登'佢辛苦......(佢係要當兩更喎)

如果佢哋係我細佬妹,我一早鏟咗佢哋上天啦....但係我作為一個'外人',唉.....冇得多事.:;pppp:

大宅

原帖由 ahbocat 於 09-4-1 03:29 發表
我同意"個個父母都會當自己子女係細路仔",但係唔係寵到連基本做人方式都唔識!幾廿歲仲唔開竅!唔識做人唔識人情細故。我知o個啲(仔女都有)...食完飯永無幫手收拾洗碗,拍拍蘿柚就走咗去;煎隻蛋都唔識,唔好話煮餐飯;食生果阿媽一 ...

絕對同意,我老公識我時,佢淨係識'煮'cup noodle咋.....
我啱啱結婚,成日聼到嘅係:
媽咪,我邊件邊件衫燙咗未呀,點解唔見嘅.........
有冇攪錯呀,呢件衫用手洗架......
媽咪我要食xx....,
喂批個橙嚟吖.......

我心諗,你哋低能架,自己唔識做呀......
好彩我老公俾我感染到,點少咗點佢亞媽......

p.s. 我喺屋企係最細嗰個,我媽都要我識做家務&煮飯!

大宅

原帖由 方麗娟 於 09-4-1 08:20 發表

我老公屋企都有一個咁人...係佢弟弟, 雖然冇咁大年紀不過都唔係十八廿二...

幫佢比埋前妻&小朋友贍養費; 三番四次幫佢還錢(全部都係咭數, 係比女朋友/老婆碌爆咭); 幫佢搵第二個老婆; 又無限量供應尿片奶粉; ...

問題係,你叔仔唔教個仔,而奶奶又縱孫,咁將來個小朋友會變成點? 又係一個人辨.....咁生咁多有乜意思?

男爵府

我個大伯又係咁, 屋企d電器有d咩事,都打來叫我老公去整, 有時老公唔得閑,就話老公成日拖拖拖...傻的, 佢有錢埋自己去叫人來整, 我老公又唔係整佢d工人, 隨傳隨到.

別墅

同我奶奶一樣!好似我要奉旨服侍佢個寶貝仔咁,又唔諗吓我都係返全職,供樓水電煤我都有份比架!

原帖由 nahcTAP 於 09-4-1 14:37 發表
我99係全職主婦,可以全心全意照顧老公同個仔,燙衫執屋煮飯樣樣都係佢,飯後連生果都切好,差在未送入口。幸好,我老公大學住宿舍以後,都慣左洗衫打掃,而家响我地屋企,都會同我分工合作做家務,兩口子樂也融融。
但最討厭99成日以 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 vanessamom 於 09-4-1 10:46 發表
oh, my 99 is such a kind of mother, never let her son to do housework at all, always ask me to wash the grapes, cherry for my hubby, I ignored her few times, then she washed it by herself and wait for ...

我99都係甘..初結婚成日叫我批埋生果比佢個仔食~
初頭我都會做下既..但後尾我越黎越唔得閑~佢叫親我都唔理佢,,佢就話我心地唔好!! 真係超搞笑!唔批生果比你個仔就係心地唔好!!甘你真係心地超好!多謝曬咯!!
後尾兒家佢又係自己做,,我先唔會同佢收拾爛攤子...係佢縱到個仔甘,,點解要我做!!佢自己唔整咪唔好食囉!!正如肚餓自然會食~~你自己個仔係寶..人地個女就係草?!所以我係唔會當佢自己人!!

別墅

我老公以前都係比阿媽寵壞o個啲人,不過佢就冇話點阿媽做野...哈哈...洗乜點呀!佢阿媽係自己送上門幫手(好似樓主個99咁)。結婚後我真係頂唔順,我冇可能改變我99架喇,唯有灌輸啲正確嘅野比佢個仔,咁大個人乜都唔識,醜唔醜呀?好彩佢唔係懶/奉旨,而家乜都肯做,不過唔可以係99面前做,費事佢多聲氣,又唔知佢會點諗,最驚佢覺得自己再冇用,啲仔女唔再理佢...

某程度上樓主個99可能都係咁,如果唔幫嘅話驚啲仔女覺得自己冇用,唔理自己。其實係啲仔女自己應該識做(不過睇嚟佢地鍾意阿媽係阿四多啲...),阿媽到咁大年紀揍到你地個個出哂身,點解仲要佢咁辛苦?就算佢鍾意做,都唔洗仲辛苦過做工人掛?

原帖由 姑姑 於 09-4-1 17:37 發表

絕對同意,我老公識我時,佢淨係識'煮'cup noodle咋.....
我啱啱結婚,成日聼到嘅係:
媽咪,我邊件邊件衫燙咗未呀,點解唔見嘅.........
有冇攪錯呀,呢件衫用手洗架......
媽咪我要食xx....,
喂批個橙嚟吖.......

我心 ...

複式洋房

唉,d 99成日以為幫d老公仔女做晒所有野就係好媽媽,愈係含辛茹苦,就顯得自己愈偉大。最慘係佢地用同一套applyd孫到,「種」到個個好似俾人挑左手筋腳筋咁,飯來張口,衣來張手。

首頁

尾頁

跳至