跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

大家的BB好嗎?有冇媽咪仲餵緊人奶呀?
可以一齊分享吓BB的成長情況吖!

洋房

我囝囝都係8月3日出世架, 依家都係人奶+奶粉, 不過都係泵出黎餵佢, 佢依家食奶食到唔想食會用手仔推開個樽.. 轉身都未完全轉到, 只係轉到一大半.

複式洋房

我的GIRL都是3/8的, small size, 62 CM TALL, 6.2KG, 有些擔心呢...
每天都吃5-6安奶的...
不過睡很少哦...

複式洋房

我都係人奶+奶粉,不過因為泵嘅效果唔係咁好,加上公司唔方便,所以只有每日第一餐同最後一餐俾佢埋身食,奶量當然越來越小...只係諗住俾佢食得幾耐得幾耐!
我老公想教個仔自己拿奶樽,不過通常佢都只會推開,結果反而食到好唔正經咁!佢雖然都轉到身,不過唔係次次得架,好多時都唔記得點轉,要試好幾次,轉唔到又會發脾氣大叫呢!你仔仔轉到一大半都可能好快可以成功,可以試吓幫佢小小吖!

原文章由 LONGLONG0308 於 08-12-18 10:09 發表
我囝囝都係8月3日出世架, 依家都係人奶+奶粉, 不過都係泵出黎餵佢, 佢依家食奶食到唔想食會用手仔推開個樽.. 轉身都未完全轉到, 只係轉到一大半.

複式洋房

女仔一般都係細粒啲,唔駛擔心吖!
我個仔都唔肥架,不過就超標咁長72cm!
佢都係每餐食緊5.5oz,有時掛住瞓,仲可以只係食到4餐咋!你囡囡睡很少,咁戒咗夜奶未呀?

原文章由 roybb88 於 08-12-18 11:59 發表
我的GIRL都是3/8的, small size, 62 CM TALL, 6.2KG, 有些擔心呢...
每天都吃5-6安奶的...
不過睡很少哦...

複式洋房

還未戒呀, 每晚9點吃完, 4點再有一餐的, 早排天氣冷些就無吃4點個餐, 一暖番d就要吃呢! 不吃她又不睡...
她未懂轉身, 但都試下, 她覺得好好玩呀...
現在常常吃手指公, 好滋味...
婆婆開始給她試其他東西, 試了米糊, 稀粥, 蘋果蓉, 次次都是一兩湯匙, 每次晚飯, 她仲要望住大人吃添, 行開點都大叫

複式洋房

仲未戒夜奶,又唔肯瞓...咁你一定好辛苦了!第二朝返工一定超眼瞓!不過我都有朋友個仔成十個月都未戒夜奶架~
會唔會試吓唔俾佢咁早瞓,或者12點左右餵多一餐,等佢可以瞓到七點左右,豈碼大人冇咁辛苦嘛!其實我阿B叫做戒咗夜奶都係咁... 因為成十一二點先瞓嘛!

佢有興趣試轉就好快轉到了,唔駛心急呢!
我阿B都係勁食手,呢期都係食手指公,不過成日轉架...有時唔俾佢食會喊架!
聽健康院啲姑娘話最好六個月先開始俾其他野佢地試,因為腸胃始終未發育得好,怕加重佢地負擔喎~ 所以我都係諗住六個月先俾佢食奶以外嘅野... 不過佢兩個幾月就已經開始注意大人食野,如果抱住佢食,佢見自己冇份,都會喊架!

原文章由 roybb88 於 08-12-18 14:01 發表
還未戒呀, 每晚9點吃完, 4點再有一餐的, 早排天氣冷些就無吃4點個餐, 一暖番d就要吃呢! 不吃她又不睡...
她未懂轉身, 但都試下, 她覺得好好玩呀...
現在常常吃手指公, 好滋味...
婆婆開始給她試其他東西, 試了米糊, ...

複式洋房

望住人吃東西好搞笑呢! 我BB這兩天開始自己轉身了, 好高興呢...同你一樣哦, 我昨晚試過了, 11-12點給她吃奶, 她真的睡到今天8點都未起身哦, 不過11-12點個餐哭得好勁, 因為好眼訓, 肚餓又不吃, 寧願睡, 好難搞, 不過算啦, 起碼不用吃夜奶, 我睡得好好多呢!!她現在好認人, 生寶些都不准抱哦, 你呢??

複式洋房

第一次見到BB自己轉到身我都好開心架!不過亦係要小心睇緊啲了!我個姨甥女就係咁碌咗落床,好在冇乜事咋!
可能你BB唔慣飮嗰餐奶,所以會扭計啲啦~ 我都問過姑娘,佢地話啲BB慣咗,就會矇矇吓咁食完繼續瞓...希望你都成功啦!豈碼可以一覺瞓到天光,真係冇咁辛苦架!
我阿B都會認人,雖然屋企好多人都一齊照顧佢,但佢亦特別鍾意同公公笑,其他人唔係咁易引到佢笑架!我都唔例外!不過就暫時都肯俾其他人抱,當然要抱得佢舒服同唔好太快轉手啦!
聖誕會唔會帶佢出去玩呀?我暫時只係諗住帶佢去食聖誕大餐(佢當然得個睇字 )其他地方又驚大多人唔方便呢!

原文章由 roybb88 於 08-12-22 13:46 發表
望住人吃東西好搞笑呢! 我BB這兩天開始自己轉身了, 好高興呢...同你一樣哦, 我昨晚試過了, 11-12點給她吃奶, 她真的睡到今天8點都未起身哦, 不過11-12點個餐哭得好勁, 因為好眼訓, 肚餓又不吃, 寧願睡, 好難搞, 不過 ...

複式洋房

各位媽媽,聖誕快樂啊!
祝各位BB都健健康康,活潑可愛!

別墅

Hello, Dear all,
My son is borne on 2 Aug 2008! He started to eat solid food few wks ago and he is now 18lbs...hehe....a bit heavy but for boy i guess is ok la!

HappyNewYEar to u all!!

原帖由 HaMiMaMa 於 08-12-23 14:09 發表
各位媽媽,聖誕快樂啊!
祝各位BB都健健康康,活潑可愛!

複式洋房

BK改版搞到個幾月都上唔到,依家個討論區又睇唔到啲標題,搞到我要遂個icon搵,好在仲搵得番啫!
大家新年好啊!祝各位BB健健康康,各位媽咪開開心心!

別墅

HI ALL

我B女都係8月頭嫁. 一齊傾下啦.

我B女都係只食到4餐, 呢2個星期厭奶, 飲開8安, 而家飲200ML, 都好難喂, 一餐奶分2~3次, 又要坐熱....都好煩. 另外, 佢而家食下米糊, 又食下Organix既bb甜薯, 食下banana蓉.

佢growth得ok, 8kg (with薄衫磅)

但望落就唔似就快6個月囉, 可能女仔比較文靜, 好含蓄. 抱住佢時, 佢好乖. 所以有人話佢似4個幾月..... :p 佢都未識反身, 但近日佢有提起對腳左右扭下.

別墅

Hello my son is same at your daughter - early Aug gar. 佢6個月了,剛剛19lbs,可能佢食得多,兩餐糊 + 3餐糊奶,通常每次食完糊都要補80-100ml,我諗因為男仔大食D!! 女仔細食D,唔洗怕!!如果佢鐘意食米糊,咪給多D啦,最重要加埋Dfruit/veg/pumpkin etc.

原帖由 miffylai 於 09-2-2 22:36 發表
HI ALL

我B女都係8月頭嫁. 一齊傾下啦.

我B女都係只食到4餐, 呢2個星期厭奶, 飲開8安, 而家飲200ML, 都好難喂, 一餐奶分2~3次, 又要坐熱....都好煩. 另外, 佢而家食下米糊, 又食下Organix既bb甜薯, 食下banana蓉 ...

大宅

我個仔係8月1日出生~~ 而家都有18磅啦~~食緊7安,4-5餐~而家比米糊他試,都有吃~2個禮拜前買左學行車比他,他勁開心!而家開始通屋走~ 前兩日見到他開始出牙仔啦~好開心!

別墅

我都有部學行車, 搵日拿出來等個小公主開心下先.... ^^

我女女很細膽的, 我估佢都唔會點飛車....keke

別墅

[嘩!!噤快出牙仔啦,唔知我仔仔幾時出呢? 我個仔係8月2日出生的! 我未買學行車,明天會去BB展睇0下先!!

quote]原帖由 Yiuio 於 09-2-5 14:43 發表
我個仔係8月1日出生~~ 而家都有18磅啦~~食緊7安,4-5餐~而家比米糊他試,都有吃~2個禮拜前買左學行車比他,他勁開心!而家開始通屋走~ 前兩日見到他開始出牙仔啦~好開心! ... [/quote]

複式洋房

我個仔都係8月2日出生的,佢呢排牛牙仔,好晤舒服!
過年四圍去依家仲患重感冒, 奶食完又嘔,落晒型!

別墅

我bb就快又打6合1喇, 仲要食輪狀及打肺鍊, 可能佢又會發燒了......慘慘.

男爵府

畀面勳章

我bb8月3日,而家6個月,
得16磅咋~

首頁
12345...6

尾頁

跳至