論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想知點解個僱主咁醒, 可以check到個工人的手機內有d咁嘅相. 乜我地有權check工人手機嘅咩? 如果可以, 我都想check下我工人有冇影埋d衰野喎...

(轉載2/4/2009蘋果日報)

【 本 報 訊 】 一 名 中 年 菲 律 賓 籍 家 庭 傭 工 合 約 結 束 在 即 , 涉 嫌 利 用 數 碼 相 機 偷 拍 7 歲 女 少 主 下 身 赤 裸 的 影 片 , 並 拍 下 3 歲 男 少 主 如 廁 多 幀 照 片 , 女 主 人 查 看 其 相 機 揭 發 事 件 。 菲 傭 辯 稱 拍 攝 留 為 紀 念 。 她 昨 日 押 往 東 區 裁 判 法 院 , 控 以 一 項 製 作 兒 童 色 情 物 品 罪 名 。
現 年 45 歲 的 被 告 Balomadres Guillerma G , 報 稱 任 職 家 庭 傭 工 , 暫 時 毋 須 答 辯 。 被 告 身 形 矮 小 略 胖 , 站 在 犯 人 欄 應 訊 時 不 時 東 張 西 望 , 但 專 心 聆 聽 法 庭 繙 譯 讀 出 控 罪 , 並 表 示 明 白 。 控 罪 指 被 告 於 今 年 3 月 25 日 至 30 日 , 在 香 港 西 環 一 單 位 內 , 使 用 一 部 數 碼 相 機 , 向 一 名 下 身 赤 裸 的 7 歲 女 童 拍 攝 影 片 , 及 向 一 名 正 在 如 廁 的 男 童 拍 攝 3 張 照 片 。

辯 稱 用 作 留 念控 方 昨 申 請 將 案 押 後 待 取 得 法 律 指 示 , 指 案 件 涉 及 違 反 誠 信 , 如 被 定 罪 可 被 判 入 獄 , 她 在 港 並 無 固 定 居 所 , 故 反 對 保 釋 外 出 。 辯 方 指 被 告 願 意 交 出 1 千 元 保 釋 金 , 居 於 臨 時 住 所 , 以 及 交 出 旅 遊 證 件 。 被 告 的 女 兒 同 為 家 庭 傭 工 , 昨 到 庭 支 持 她 。
據 了 解 , 涉 案 相 片 並 非 全 裸 照 , 只 是 事 主 的 重 要 部 位 裸 露 , 由 於 被 告 將 約 滿 , 女 主 人 查 看 其 相 機 發 現 該 批 相 片 及 影 片 , 被 告 辯 稱 用 作 留 念 。 控 方 認 為 被 告 蓄 意 拍 下 涉 案 相 片 及 影 片 , 於 是 提 出 起 訴 。
案 件 編 號 : ESCC1576/09

男爵府

原帖由 ioi 於 09-4-2 12:16 發表

我想知點解個僱主咁醒, 可以check到個工人的手機內有d咁嘅相. 乜我地有權check工人手機嘅咩? 如果可以, 我都想check下我工人有冇影埋d衰野喎...

(轉載2/4/2009蘋果日報)

【 本 報 訊 】 一 名 中 年 菲 律 賓 ...

唉........d工人真係

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢係用數碼相機偷拍而唔係用電話偷拍

依個工人真係好變態呀,細路都影
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

好明顯係变態啦條發瘟!! 重判佢啦!!

子爵府

呢單case係唔係之前有個mummy講佢老闆發現影左d裸照呀?

留記念都唔洗影呢d相呀! 變態! :;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

呢啲真係日防夜防家賊難防,唔通真係要我地日日睇佢地啲電話呀,相機,櫃呀....

伯爵府

原帖由 esmehouse 於 09-4-2 12:19 發表
佢係用數碼相機偷拍而唔係用電話偷拍

依個工人真係好變態呀,細路都影

e... 係喎... 唔好意思, 我睇錯左...

用數碼相機拍... 如果部機係個工人嘅, 我地都check唔到架喎...

之前我工人有叠相簿係佢櫃桶, 我夠想八卦check下睇下, 主要係想知佢有冇收埋我地d相, 對我地做d唔好嘅野... 但係始終都無偷睇佢d野...

子爵府

好變態, 今日返去要問下個女舊工人有無影過佢, 仲要教佢唔好俾人影哩d。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

留念??…條8婆唔影下自己個下半身攞去派比d街方留下念???!!!!

拿…唔好再話咩“「將心比心」就必定有好エ人”之類説話勒!!唔一定成正比架!!!

雖則此僱主点對エ人…無人知。但点衰都未至於要小主承受惡果吧!!!

大宅

所以有時都好吾平衡, 自問都吾忍得, 工人有咩做錯我一定抦, 但係工人懷恨在心, 要整估你話都無咁易, 整自己就話, 如果要小朋友承受就慘啦. 所以諗番轉頭, 都吾好樣樣抦穫金.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-4-2 13:13 發表
留念??…條8婆唔影下自己個下半身攞去派比d街方留下念???!!!!

拿…唔好再話咩“「將心比心」就必定有好エ人”之類説話勒!!唔一定成正比架!!!

雖則此僱主点對エ人…無人知。但点衰都未至於要小主承受惡果 ...

針唔咭到肉, 有d人係唔知痛

珍珠宮

雖則此僱主点對エ人…無人知。但点衰都未至於要小主承受惡果 ...

Pollyw姐~~ 應該係[將心比狗]至啱呀!!

珍珠宮

我地又點可以同人地d好僱主相提並論? 可能人地唔介意, 或者一早準備咗d好"令"既相俾人留念呢?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-4-2 13:24 發表

Pollyw姐~~ 應該係[將心比狗]至啱呀!!
唔好侮辱d狗。狗好忠心架…雖然我唔鍾意狗!

男爵府

sick! 留念, 唔係呀. 我個前工人, 都有影我個仔的生活照, 留念, 不過, 俾我老公delete 晒. 接受唔到.

子爵府

環保接龍勳章

好變態 的工人

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咩工人都有?

男爵府

D工人係真係变態,但D警察唔係每個case都去告,就算告都罰得唔重。
God! Please let the bad maid go to hell.

伯爵府

留念? 駛唔駛整個特輯派街方呀, 四十幾歲都老啦, 估唔到愈老愈變x態!

告唔到佢, 都要dup 柒佢!

大宅

因為佢自知無人想睇。。。

首頁

尾頁

跳至