婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地平時點叫你99?

我結婚1年就生咗囡囡,之後一直跟個囡叫"嫲嫲",我老公有時會話我做乜唔叫"奶奶",係未要叫返呢????

珍珠宮

我叫[奶奶]~
其它新抱叫佢[呀媽]~~

男爵府

男家全跟我老公叫, 女家跟我叫, 所以都係叫媽咪.

別墅

其實我想叫奶奶

不過結婚斟茶既時候,我講"阿媽飲茶"...然後見到奶奶笑得好甜

所以唔敢再叫返奶奶....驚佢多心誤會我分得甘清楚.......

而且,佢以前成日講佢個細新抱(已經離婚)叫佢做"老媽子","阿大"(鄉下叫法),話佢點好點好。如果我叫佢奶奶,一定話我無阿邊個(細新抱)甘好

幸福女子一生通常一句話可以說完:
二十餘歲結婚相敬如賓生一子一女白頭到老。

大宅

好媽媽勳章

我會叫"媽咪", 同自己媽一樣, 因為我覺得嫁得入門, 都應該當自己媽一樣, 尊重佢. 其實叫咩都一樣, 最緊要係由心出發.

大宅

原帖由 摩登家嫂 於 09-4-2 16:35 發表
其實我想叫奶奶

不過結婚斟茶既時候,我講"阿媽飲茶"...然後見到奶奶笑得好甜

所以唔敢再叫返奶奶....驚佢多心誤會我分得甘清楚.......

而且,佢以前成日講佢個細新抱(已經離婚)叫佢做"老媽子","阿大"(鄉下叫法),話佢點 ...

我都係, 斟茶時講咗"阿媽飲茶", 想改叫翻"99", 但又怕佢誤會.
(如果有朋友結婚, 我一定會叫佢地諗定點叫, 免得麻煩.)

別墅

無錯。

不過奶奶通常都唔會好似對自己個仔甘樣,對新抱好。

好簡單,老公同奶奶嘈,過兩日無事。新抱同奶奶嘈,通常都係戰爭爆發mouth:

原帖由 ik2006 於 09-4-2 16:39 發表
我會叫"媽咪", 同自己媽一樣, 因為我覺得嫁得入門, 都應該當自己媽一樣, 尊重佢. 其實叫咩都一樣, 最緊要係由心出發.

大宅

我擺酒個日..我AR E 話要叫"奶奶"..等人聽落會好D...
之後就一路叫"奶奶"HAHAHA...我今年24YR.我奶奶47YR....我出街都係"奶奶,奶奶".........

依家有時會跟AR女叫"呀痲.."佢都照應.....

有次同埋奶奶個細佬一齊出去...佢都幾廿歲人..得個5歲既女...我有野叫老爺,咪嗌"老爺.."LOR...
佢細佬好PK咁話...""叫咩老爺丫,唔怕比人笑呀??...叫AR爸咪得LOR""我即刻冇出聲....
心諗...關你叉事...我叫開老爺,佢又接受我咁叫.唔得咩????我叫佢AR 爸佢都未必識應我啦...咁又係...佢今世都冇機會做人老爺...佢點明呢??你話我衰都係咁講!!!!!!!!!忟死我!!!!!

別墅

你下次叫佢做舅公 (跟你女女叫)

激死佢,哈哈

原帖由 szebaby 於 09-4-2 16:47 發表
我擺酒個日..我AR E 話要叫"奶奶"..等人聽落會好D...
之後就一路叫"奶奶"HAHAHA...我今年24YR.我奶奶47YR....我出街都係"奶奶,奶奶".........

依家有時會跟AR女叫"呀痲.."佢都照應.....

有次同埋奶奶個細佬一齊出 ...

男爵府

我有個朋友都係嫁左福建人, 但係叫99, 個99好唔開心, 要求個仔叫個新抱改口叫阿媽. 但係我個朋友唔理, 都係照叫99..因為福建人係冇99咁的叫法, 一定要人跟福建人咁叫..

男爵府

未生時, 叫99
生咗有時叫嫲嫲 (同亞仔一齊時), 有時叫99 (無同亞仔時)

我一向覺得, 亞媽得一個, 所以會叫老公亞媽做99
我99都like 我叫佢99

大宅

因為少見所以都係叫奶奶,唔會改口,不過老公叫我媽咪做(媽咪)。

大宅

好媽媽勳章

其實我同我奶奶都好相敬如賓架, 所以都無咩好嘈. 同埋, 我同我老公既協議, 都唔會當面頂撞對方父母, 有咩返屋企"呻"; 如果有咩嘈過, 怕大家心裡有刺, 以後難相處.

原帖由 摩登家嫂 於 09-4-2 16:45 發表
無錯。

不過奶奶通常都唔會好似對自己個仔甘樣,對新抱好。

好簡單,老公同奶奶嘈,過兩日無事。新抱同奶奶嘈,通常都係戰爭爆發mouth:mouth:" />

別墅

我都係。
我同奶奶一齊住tim啊!
所以我咩都無意見,隨佢中意點就點。
不過佢對我都唔差既

原帖由 ik2006 於 09-4-2 17:33 發表
其實我同我奶奶都好相敬如賓架, 所以都無咩好嘈. 同埋, 我同我老公既協議, 都唔會當面頂撞對方父母, 有咩返屋企"呻"; 如果有咩嘈過, 怕大家心裡有刺, 以後難相處.

...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

奶奶/老爺

複式洋房

因為我係同99一齊住(62已唔係到)我宜家個囡幫4歲,已習慣跟個囡叫,一時轉口叫"奶奶"會覺得怪怪地.

但會唔會叫返佢做"99"好D???

其實我99都無同我C6話我唔叫佢做"99"

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以前叫阿媽,自從有次俾佢發癲咁鬧我"痴線痴孖根"之後,改口叫99

我要俾佢知,我超初叫佢阿媽,係佢要求我咁叫我先叫,但係佢真係吾係我阿媽囉,佢只係99,吾好當我係佢d女咁鬧 ,吾該佢吾好再鬧我,請尊重我

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

跟老公叫"阿媽", 但有小朋友後, 尤其見bb日漸長大, 就想改口叫99, 唔想小朋友再大d會混淆, 以為99真係我阿媽. 不過唔知點改口, 一來講和聽都唔慣(男家全家人, 連99的女婿都係叫99阿媽), 二來怕有人誤會我分得咁清楚.

伯爵府

結婚13年都係叫奶奶

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 wasabi 於 09-4-2 16:07 發表
你地平時點叫你99?

我結婚1年就生咗囡囡,之後一直跟個囡叫"嫲嫲",我老公有時會話我做乜唔叫"奶奶",係未要叫返呢????

結婚時叫奶奶, 後尾99話冇女, 當新抱係女, 佢叫我叫阿媽, 62叫阿爸, 依家都係叫阿媽.

首頁

尾頁

跳至