嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢平時睡得少, 的人話會影響, 咁有什麼食物可以長肉的呢? thx

大宅

有無人可以比意見我呢?

大宅

up

子爵府

你可以試下係餐與餐之間加一碗大約200g既乳酪比bb食呀~
可以係自己整既乳酪,,,,都可以買現成既食~

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cheese, egg都有幫助

別墅

試下淮山煲湯. 健脾
買有機淮山粉煮飯
食蛋, 飲奶

但最重要係睇佢本身吸唔吸收.

大宅

唔該晒你地

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

乳酪

請問乳酪點做??
原帖由 最愛小朋友 於 09-4-8 17:28 發表
你可以試下係餐與餐之間加一碗大約200g既乳酪比bb食呀~
可以係自己整既乳酪,,,,都可以買現成既食~

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

CHEESE

請問幾大個先可以食0架 ??
原帖由 lypoon 於 09-4-8 21:12 發表
cheese, egg都有幫助

大宅

原帖由 SUPER媽 於 09-4-8 22:59 發表
請問乳酪點做??

我都想知!

子爵府

以下既方便,係我買時個sales姐姐教我既~~
當時我個仔(包包)7個月大.....食野好肯食...
但係去大大去得唔係咁好~咁我一心就好想買D乳酪比佢試下食~
行行下CITY SUPER見到個PROMOTER姐姐...
聽佢講完一輪之後就買左返屋一4下一4下~
一各我成家都好鍾意食乳酪既,,所以一買冇防!!
先講左增肥食法,,,,
正餐同正餐(即係2餐飯仔或者2餐半固體中間)
加一碗乳酪(可再加入鮮果蓉/粒)大約200ML左右...
一日食2碗~係有幫助BB腸胃吸收同埋會開胃D既...
加上食乳酪係奶類食物二弄戈增磅都有幫助的。

我自己果d乳酪呢....
係買左marker返屋企自己整既~
都好方便同好易整~$3x一包乳酪粉可以整到1L~
係CITY SUPER同大間既百街都有得買~
牌子係EASIYO......
可以比條LINK你地去睇下,,,
http://www.easiyo.com.hk/yogurtmaker_white.html

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

乳酪

TKS. 我想我都係冇本事做, 太麻煩了.
原帖由 最愛小朋友 於 09-4-9 12:10 發表
聽佢講完一輪之後就買左返 ...

子爵府

我跟呢個方法做,唔駛買maker,淨係用返屋企已有既用具,買盒奶及原味乳酪就得啦!我都雞手鴨腳咁做,但半個鐘已做好所有準備功夫,第二朝有得食!之前買市售bb乳酪,bb都好鐘意,但實在太甜啦,食得多都唔好.自己整原味既,健康好多,我個bb又唔怕酸喎,都好鐘意食!

http://hk.myblog.yahoo.com/lafrance-toujour/article?mid=618

原帖由 SUPER媽 於 09-4-9 21:46 發表
TKS. 我想我都係冇本事做, 太麻煩了.

子爵府

食乳酪有助長肉嗎?你個仔仔食左一排有無覺佢長肉或者重得好左呀?
我個bb十四個月,可以日日食200g咁多嗎?
佢超奀,奀到得排骨,但佢已經食好多好多野,都好鐘意食架!
食飯連餸成碗咁多,食完仲可以食成個中型生果.一日2餐固體加3餐奶.
唔知係咪因為食母乳,加埋遺傳因素,所以咁奀.

原帖由 最愛小朋友 於 09-4-9 12:10 發表
聽佢講完一輪之後就買左返 ...

別墅

原帖由 littlecook 於 09-4-16 22:22 發表
我跟呢個方法做,唔駛買maker,淨係用返屋企已有既用具,買盒奶及原味乳酪就得啦!我都雞手鴨腳咁做,但半個鐘已做好所有準備功夫,第二朝有得食!之前買市售bb乳酪,bb都好鐘意,但實在太甜啦,食得多都唔好.自己整原味既,健 ...

好似好掂bor. 等我借個飯壺試下先。 試完再上黎分享心得。

民房

if you want the baby to grow better,
you must let him sleep enough!!

伯爵府

原帖由 adachan 於 09-4-24 20:02 發表
if you want the baby to grow better,
you must let him sleep enough!!

我個囡都係唔係好長肉, 我都知道瞓多 d 會長肉, 同埋幫助個腦部發展會好 d, 但係佢平日都瞓唔到. 一放落床就即醒, 點瞓都瞓唔"林" 都唔知點先可以令佢瞓多 d.

別墅

原帖由 littlecook 於 09-4-16 22:26 發表
食乳酪有助長肉嗎?你個仔仔食左一排有無覺佢長肉或者重得好左呀?
我個bb十四個月,可以日日食200g咁多嗎?
佢超奀,奀到得排骨,但佢已經食好多好多野,都好鐘意食架!
食飯連餸成碗咁多,食完仲可以食成個中型生果.一日2餐 ...

終于試左喇,好正呀! 不過都仲係酸酸地,比danone plain yogurt 的酸略略輕一點,可能因爲我的 1 tablespoon danone yogurt 種 不是level spoon, 而係小 山 0甘。我係想完全無酸味,係咪無可能呢?

洋房

請問可唔可以詳細講下點整呀?因為我好少整野食架,所以都想像唔到,如果可以step by step話我知就好啦,謝謝各位,因為本人既女女都係好瘦,近來又唔肯食野,都唔知點好
,所以now try下唔同既方法希望佢會食多d野,肥番d啦~~~

洋房

sorry,原來你地條link已經講左點整,我會try跟來做的,不過另外想問下,點解悽乳酪會肥呢?因為好似d女仔減肥先去食,增肥都係可以食???不太明白???

首頁

尾頁

跳至