親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問由台北車站去九份應該座咩車?大約車程要幾耐,
我諗緊第一日去吾去九份好?我應該1點鐘到機場,跟住去天成check in 先~

大宅

HIHI,

去九份要由台北火車位坐火車去瑞芳(大約一小時),再轉坐公車去九份(大約二十分鐘)

我都係一點到機場喎,你幾時出發呀?我14/4出發,住成都呀
如第一天去九份會累D囉,因搭完成個鐘頭機場巴士,又要搭火車,又要再轉公車,頭都暈埋啦

子爵府

我4月19日出發去3日2夜,我坐長榮好似差吾多一點到機場,你都講得岩,第一日去九份好似趕D,你 plan 好D行程未
呀,你會去邊到 ?

原帖由 christychan130 於 09-4-10 14:16 發表
HIHI,

去九份要由台北火車位坐火車去瑞芳(大約一小時),再轉坐公車去九份(大約二十分鐘)

我都係一點到機場喎,你幾時出發呀?我14/4出發,住成都呀
如第一天去九份會累D囉,因搭完成個鐘頭機場巴士,又要搭火車,又要再轉公車,頭 ...

大宅

我14/4-17/4一家三口出發去台北,行程如下:

DAY1
15:30CHECK IN - 淡水 - 士林夜市 - 美麗華摩天輪

DAY2
(A1)九份 - 十分 - 饒河街夜市 OR
(B1)九份 - BABYBOSS - 101 - 西門町

DAY3
故宮 - 野柳地質公園 - 基隆夜市 - 誠品

DAY4
(A2)BABYBOSS - 中正紀念堂 - KMALL高達 - 紅樓 - 西門町 - 21:15飛機回香港 OR
(B2)烏來 - 中正紀念堂 - KMALL高達 - 紅樓 - 西門町 - 21:15飛機回香港

原帖由 j.wong 於 09-4-10 15:22 發表
我4月19日出發去3日2夜,我坐長榮好似差吾多一點到機場,你都講得岩,第一日去九份好似趕D,你 plan 好D行程未
呀,你會去邊到 ?

侯爵府

你都可以在台北車站附近坐國光號(旅遊巴)到基隆港,跟住過條天橋到對面的巴士站搭一架去金x石的巴士去九份下車。我次次去都係咁搭

子爵府

原帖由 sandwich 於 09-4-10 20:24 發表
你都可以在台北車站附近坐國光號(旅遊巴)到基隆港,跟住過條天橋到對面的巴士站搭一架去金x石的巴士去九份下車。我次次去都係咁搭

咁去車程大約幾耐呀?

子爵府

原來你帶埋小朋友去,好似有個木柵動物園都岩小朋友喎,
我打算plan 行程如下,不過 day 1 and day 3 我覺得可以加多一個行程,不過未諗到,吾知有無好提議(以前跟圑去過一次)
day 1 - check in(天成)-->101 -->誠品-->
西門町夜市

day 2- 九份---> 北投浸溫泉 -->淡水老街-->士林
夜市/師大夜市

day 3- 西門町 -->台北地下街--> 回港

原帖由 christychan130 於 09-4-10 16:13 發表
我14/4-17/4一家三口出發去台北,行程如下:

DAY1
15:30CHECK IN - 淡水 - 士林夜市 - 美麗華摩天輪

DAY2
(A1)九份 - 十分 - 饒河街夜市 OR
(B1)九份 - BABYBOSS - 101 - 西門町

DAY3
故宮 - 野柳地質公園 - 基隆夜市 ...

子爵府

請問架車總站係吾係去九份,我都想知由台北車站出
發到九份大約車程要幾耐?我都有聽過話係瑞芳出口
搭的士大約$30 到,吾知邊個好D呢?
原帖由 sandwich 於 09-4-10 20:24 發表

大宅

係台北車站出發搭車要成個幾鐘嫁,最舒服係係瑞芳轉公車或的士,的士收費表係瑞芳火車站外有得睇嫁

原帖由 j.wong 於 09-4-11 10:10 發表
請問架車總站係吾係去九份,我都想知由台北車站出
發到九份大約車程要幾耐?我都有聽過話係瑞芳出口
搭的士大約$30 到,吾知邊個好D呢?

大宅

我之前同佢去過長隆嗰個動物園囉,所以佢話今次唔去喎

我朋友去過101,佢話冇乜野睇喎,收費又貴,佢話美麗華摩天輪好過佢喎

你去過野柳地質公園同烏來未呀,嗰度D風景好靚,烏來而家開左多好多花,又有瀑布又有溫泉

E係喎,你去左台灣觀光局換悠悠咭或入場券未呀,免費嫁?

原帖由 j.wong 於 09-4-11 10:04 發表
原來你帶埋小朋友去,好似有個木柵動物園都岩小朋友喎,
我打算plan 行程如下,不過 day 1 and day 3 我覺得可以加多一個行程,不過未諗到,吾知有無好提議(以前跟圑去過一次)
day 1 - check in(天成)-->101 -->誠品-->
...

子爵府

乜而家可以換悠悠咭同入場券咩,想問係咩入場卷離呀,
好彩你講比我知咋,你講兩到地方都未去過,由台北去
烏來吾知遠吾遠,因為得我地兩個女仔所以吾敢去
咁遠,今次都係去食下野同行下街咁 law~~
原帖由 christychan130 於 09-4-11 11:41 發表
我之前同佢去過長隆嗰個動物園囉,所以佢話今次唔去喎

我朋友去過101,佢話冇乜野睇喎,收費又貴,佢話美麗華摩天輪好過佢喎

你去過野柳地質公園同烏來未呀,嗰度D風景好靚,烏來而家開左多好多花,又有瀑布又有溫泉

E係喎,你去 ...

男爵府

回覆 # 的文章

唔該christychan,我想請問你DAY 1會唔會好趕呀?(因我都plan了DAY 1同你一樣(但士林同美麗華掉轉),同埋我想知美麗華多唔多野行?

別墅

瑞芳<>九份 nt180;
瑞芳 公車(頂好門口) <>九份 nt15

侯爵府

由台北去基隆約50分鐘,再轉公車到九份(車程約35分鐘),公車的總站係去金 x石(我唔識打個x字)。如你在瑞芳搭公車都係同一架黎。
如果你回程的話,就可以在公車站直接搭車返回台北,近京華城附近落車,咁就唔使轉來轉去
原帖由 bbmuimui 於 09-4-10 21:05 發表

咁去車程大約幾耐呀?

大宅

你可以去E個網址睇下有乜入場券http://www.welcome2taiwan.net/cht/promote/present.html

你可以換一張悠悠咭NT$50或入場券
台灣觀光協會香港辦事處
香港德輔道中 173 號南豐大廈 904 室 
TEL:2581-0933 

由台北去烏來可以搭捷運去新店站(25分鐘左右)之後轉公車去烏來總站(30分鐘左右)

原帖由 j.wong 於 09-4-12 10:25 發表
乜而家可以換悠悠咭同入場券咩,想問係咩入場卷離呀,
好彩你講比我知咋,你講兩到地方都未去過,由台北去
烏來吾知遠吾遠,因為得我地兩個女仔所以吾敢去
咁遠,今次都係去食下野同行下街咁 law~~
...

大宅

我都覺得會有些少趕,但淡水、漁人碼頭、情人橋同士林應該冇乜問題,但美麗華就可能趕唔切,睇下之前嗰D景點逗留幾耐啦,所以我將佢放係最後囉,因我只會係摩天輪下影下相,我係唔會坐嫁,海洋公園都有啦,而且去美麗華要係劍潭站轉專車,架專車要等成10-20分鐘,又要搭成20分鐘,我覺得麻煩左D,可去可唔去囉!
美麗華就咪係商場一個,同香港嗰D冇乜分別,我想去D係香港唔會見到既地方,咁先係旅行媽^v^

原帖由 倫倫個媽咪 於 09-4-12 11:52 發表
唔該christychan,我想請問你DAY 1會唔會好趕呀?(因我都plan了DAY 1同你一樣(但士林同美麗華掉轉),同埋我想知美麗華多唔多野行?

伯爵府

今早剛從台北回來....我都去左九份..
由台北車站出發, 車程剛好1小時, 停11個站 (所有旅遊書都無講), 之後轉一次巴士, 約15分鐘就到..全程預1.5小時啦....

這幾天台灣天氣靚爆,九份好好陽光, 遊人如鯽, 好似去左星期六既赤柱大街咁, 插針都唔入....

唔係好多人由瑞芳搭的士過去咋, 因為巴士好密, 一部接一部, 條隊好長, 但實際等10多分鐘就到你...

第二天去左烏來, 好鄉下feel...以前去過北投, 感覺烏來較有特色..

也去了木珊動物園, 比想像中好, 有好多動物, 可逗留3小時, 早上十時多到就OK, 中午坐一程的士, 10來分鐘去埋在附近既深坑豆腐老街, 行一轉食埋飯就正....

原帖由 christychan130 於 09-4-13 00:16 發表
我都覺得會有些少趕,但淡水、漁人碼頭、情人橋同士林應該冇乜問題,但美麗華就可能趕唔切,睇下之前嗰D景點逗留幾耐啦,所以我將佢放係最後囉,因我只會係摩天輪下影下相,我係唔會坐嫁,海洋公園都有啦,而且去美麗華要係劍潭站轉 ...

子爵府

請問九份D舖頭朝早開幾點架?
原帖由 cheapbombom 於 09-4-13 14:18 發表
今早剛從台北回來....我都去左九份..
由台北車站出發, 車程剛好1小時, 停11個站 (所有旅遊書都無講), 之後轉一次巴士, 約15分鐘就到..全程預1.5小時啦....

這幾天台灣天氣靚爆,九份好好陽光, 遊人如鯽, 好似去左星 ...

伯爵府

唔太清楚, 我九點半由台北車站出發, 去到都11點多, 已經車水馬龍, 人頭湧湧, 所以, 相信你唔好早過十時前到都ok啦...

我走既時候, 係下午2時半左右, 仍然有好多車排隊上山, 建議你都係早上出發好, 下午人山人海....好迫...

仲有, 最好選擇好天氣才出發...好天行九份, 心情也不同...

原帖由 j.wong 於 09-4-13 20:55 發表
請問九份D舖頭朝早開幾點架?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都有去九份, 我去程就係坐火車到瑞芳轉車, 回程係九份坐基隆客運直達忠考復興站捷運落車(即sogo), 全程約8十幾分鐘

首頁

尾頁

跳至