嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有無可能? 請分享,
個個都話一定要請工人,
但我想自己湊..
因為地方細. 唔會請外傭.
加上經濟問題. 因為孖B已經咩都要DOUBLE.....

伯爵府

我都問過同一个問題,答案係難.
雖然我而家29 wk,未生.第一次做媽媽,好多問題都未遇過,如果bb冇早產,好好凑,食完又訓訓完又食,但好多時唔係咁簡單。bb会病,發高燒,如果老公番咗工,又得番自已一个,咁點算呢?去唔去医院呢?如果兩个一齊哭,咁餵边个食先,如果一个噴奶,一个食緊奶,咁餵完先定處理另一个呢?太多如果問題,所以我唔想請都要請。同理好多問題自已控制唔到,尤其是new born bb,你要自己問吓自已可否承受一段可能半年or一年,冇得訓冇得食嘅日子呢?不過每个人都唔同,可能你好強可以ok,but我唔得所以請兩年再睇吓點囉!

別墅

我都知好難.
真係個個生孖B的屋企都AFFORD到請工人?無人自己湊過可以分享一下?

大宅

我都好頭痛.
我請左工人, 因為我同老公都要返工, 無人幫手. 而家坐月都仲可以睇住工人, 同工人一齊睇住BB, 但返左工時我真係唔知可以點…
唔返工又唔得, 孖B加工人一闊三大, 唔返工真係頂唔到…

洋房

有無想過找屋企人或鐘點幫手?e.g. 99, 婆婆, 嫂嫂 .....一個人湊真的很辛苦, 亦好易有產後抑鬱. 若果一個bb有事要求診, 你點抱2個去??

複式洋房

我都係afford唔起請工人的孖B媽媽, 兩個BB就快出世, 我都頭痛緊要點handle兩個BB, 雖然奶奶好自發咁話會嚟幫我手, 不過另一個問題又嚟喇, 佢嘅衛生程度同handle BB嘅方法, 同我嘅有好大出入!

依家佢同我已經就我想餵母乳嘅事而開始有argue, 我就梗係想俾最好嘅俾我BB, 不過佢就好反對, 因為佢幫唔到我餵母乳, 而且佢話我一定唔夠奶餵兩個, 而且我唔會識餵, 到時兩個BB實唔夠飽! 依家已經係咁, 到時如果再有乜唔咁牙時, 真係唔知點算好!!

真係好想知有無人可以share一下除左請工人之外仲有無其他方法可以減少同家人因湊B方法而鬧交呢?

大宅

我o個時都係一個一人湊2個b咋!! 又ok喎!! 工人仲有時間做埋家務, 煮埋飯....
e+佢地都3歲喇!! 工人就更加多時間做其他野啦!!!

初初1-2個月係最辛苦既, 之後調較到佢地生活既規律, 就好好多架喇!! 試諗下....人地d托嬰所, 都係1個睇6-7個架啦!! 咪一樣ok.....最重要係, 睇父母點睇law...有時喊下, 都唔係壞事呀!! 可以強"費"麻!!

既然工人都得啦! 做mami既, 一定得!!

原帖由 李露媚 於 09-4-1 03:25 發表
我都好頭痛.
我請左工人, 因為我同老公都要返工, 無人幫手. 而家坐月都仲可以睇住工人, 同工人一齊睇住BB, 但返左工時我真係唔知可以點…
唔返工又唔得, 孖B加工人一闊三大, 唔返工真係頂唔到… ...

複式洋房

我對B就快5個月啦, 以我的經驗, 係醫院係最舒服架, 有護士幫手餵奶, 返到屋企就開始無覺好訓了, 初初幾日都好些, 佢地仲未縱壞, 因為成日抱, 攪到成日喊放落床就喊, 加上初為人母根本唔會一覺訓到天光, 一聽到喊聲就跑出來睇, 唔放心要睇下咩事, 同埋人奶少 要補奶粉, 奶奶幫手餵奶, BB唔跟自己, 個仔又好似百日哭咁, 成日無事喊成晚都得, 所以初初果個月真係成日喊架, 加上湊的方法唔係好一致, BB被縱壞了, 所以好難湊, 其實bb好醒目, 會睇你的反應而哭係無眼淚, 千其唔好以為bb一舊飯, 過了幾過月後現在自己湊翻, 一個工人, 但佢只係幫手煮飯同清潔, 佢地兩個就自己湊, 湊下湊下佢地都好有乖, 食完奶就同佢地玩, 玩完就訓, 個patten就係咁, 無理由的喊就由得佢喊, 喊對佢地係好架, 睇過一本書講"今天不比bb喊, 明天bb讓你哭", 現在的bb好鬼醒, 唔可以比佢的喊聲控制, 唔係就會好慘, 幾歲都成日喊住要乜要乜就慘啦....所以係可以一個人湊架, 不過會好辛苦好辛苦, 有時我都會叫個鐘點來幫下手, 比我休息下...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果可以的話 坐月個陣請個陪月幫下自己先 一下子湊二個都要啲時間適應既 同埋話晒剛剛生完嘛 都要休息下呀

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

pansylau

題外話 想請問你對b就快5個月 我個對都係喎 你開始俾糊仔佢哋試下食未?果汁有沒有給bbs飲呢? 我細孖唔肯飲水 我由朝到晚氹佢飲水 哈哈 終於等到佢哋就快5個月 想知道其他媽咪幾時開始俾米糊同果汁bb飲囉 謝謝 :)

原帖由 pansylau 於 09-4-1 22:32 發表
我對B就快5個月啦, 以我的經驗, 係醫院係最舒服架, 有護士幫手餵奶, 返到屋企就開始無覺好訓了, 初初幾日都好些, 佢地仲未縱壞, 因為成日抱, 攪到成日喊放落床就喊, 加上初為人母根本唔會一覺訓到天光, 一聽到喊聲就 ...

別墅

多謝各位媽咪分享.
我坐月時媽咪會黎幫手. 之後就要靠自己. 因為媽咪住得遠. 都唔想佢咁辛苦.
奶奶就一定唔會幫手, 佢會我都唔想.
如果真係攪唔掂,先諗下請鐘點. 但又怕好貴. 真係好頭痕.
其實我仲有個女, 諗住揾間全日N1比佢返. 咁返學放學就老公湊. 好彩老公都會幫手同做家務.
原本我老公想唔比亞女返N1, 用D錢黎請工人. 但我唔想囉. 我諗亞女返學玩會開心D. 寧願我辛苦D自己湊2個孖B.

複式洋房

我個女都唔肯飲水, 我用針筒餵佢, 佢又肯飲, 我現在間唔中比米糊一茶匙比佢地食, 因為問過好多朋友都係6個月先比佢地食, 果汁都係一日一茶匙到, 太多驚野啖.....

原帖由 pinkdoll 於 09-4-2 11:39 發表
pansylau

題外話 想請問你對b就快5個月 我個對都係喎 你開始俾糊仔佢哋試下食未?果汁有沒有給bbs飲呢? 我細孖唔肯飲水 我由朝到晚氹佢飲水 哈哈 終於等到佢哋就快5個月 想知道其他媽咪幾時開始俾米糊同果汁bb飲囉 ...

別墅

My view is that the helper is not only for the children, it's also good for me - with a helper, I can go out with my husband and friends. It's good for emotional health.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係用針筒餵細孖飲 時得時唔得 好似食毒藥咁款 家陣四-五日先去一次大便 軟身既 唔知有冇問題?

我打算5個半月右右就俾一茶匙米糊俾佢哋試下食 果汁都係想5個半月度先開始俾佢飲 溝到好希好希個隻 希望OK啦

原帖由 pansylau 於 09-4-2 13:54 發表
我個女都唔肯飲水, 我用針筒餵佢, 佢又肯飲, 我現在間唔中比米糊一茶匙比佢地食, 因為問過好多朋友都係6個月先比佢地食, 果汁都係一日一茶匙到, 太多驚野啖.....

...

複式洋房

請問亞女佢大便成舊波子咁, 先硬後軟...3日先一次軟身, 使唔使去睇醫生, 定係正常架...有咩經驗呀大家?

複式洋房

原帖由 lulufefe 於 09-4-1 18:27 發表
我都係afford唔起請工人的孖B媽媽, 兩個BB就快出世, 我都頭痛緊要點handle兩個BB, 雖然奶奶好自發咁話會嚟幫我手, 不過另一個問題又嚟喇, 佢嘅衛生程度同handle BB嘅方法, 同我嘅有好大出入!

依家佢同我已經就我想 ...

我會自己湊孖B, 頭2個月媽咪會黎幫手.
我阿媽都叫我唔好餵人奶, 怕我傳染乙型
肝炎俾阿bbs, 但係我好想bbs食人奶可以
健康啲,所以18號聽講座時要問吓有冇影響先.

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-2 19:11 發表
請問亞女佢大便成舊波子咁, 先硬後軟...3日先一次軟身, 使唔使去睇醫生, 定係正常架...有咩經驗呀大家?

食人奶定奶粉?我細孖都試過,硬到出血,轉食第2隻奶粉就好返

複式洋房

現在食奶粉雪印bean stalk, 之前都幾好, 後來聽人講用米水開奶食到佢便秘, 現在再無用米水, 但都係咁....

原帖由 lala-baby 於 09-4-2 20:11 發表

食人奶定奶粉?我細孖都試過,硬到出血,轉食第2隻奶粉就好返

大宅

我都讚同你既講法, 如果無左工人我估係完全無左自己既relax時間. 平時weekday我都可以約下朋友出去lunch or tea, 當然唔係日日啦. 但起碼都有機會, weekend有時都可以同老公出去食下野, 當然主要都係買尿片&日常用品...先可以有機會出去鬆一鬆. 其實已經係完全無晒拍拖時間.
我對孖b已經一歲, 但佢地真係由細到大都幾唔合作...包括食奶&瞓教. 由細到而家, 食奶佢地都要食好耐, 瞓教又要"抱"瞓. 不過我知其實係我地做慣, 所以你地千祈唔好好似我咁. 如果唔係多多人都搆唔掂.
加上可能有婆婆幫手添, 所以而家細孖仲搆到成日發皮四...因為知道有婆婆拯救佢!
不過又要一提, 請到個好工人就好, 請個幫唔到手既...你就嘔血...兼且要湊埋佢+做埋佢果份.

個人覺得...最辛苦係頭3個月...所以找到人幫手就最好囉!

pansylau: 大孖既便便由出世開始都係比較硬&隔1-2日先有便便, 不過開始食粥仔後就有改善, 而家食2餐固體食物, 日日都有便便. 所以唔洗太擔心架.

原帖由 emily3992 於 09-4-2 14:00 發表
My view is that the helper is not only for the children, it's also good for me - with a helper, I can go out with my husband and friends. It's good for emotional health.

複式洋房

MY TWINS ALSO EXACTLY THE SAME AS YOU. MY TWINS ALSO SPOIL BY MY MOTHER. ESPECIALLY THE YOUNGER ONE SHE IS SO BAD TEMPER. MY TWINS ALSO ONE YEARS OLD NOW. THEY ARE ALSO NOT SO CO-OPERATE WITH US.CAUSE THEY DON'T LIKE TO SLEEP IN THE AFTERNOON AND DON'T LIKE TO EAT MUCH. NOW THEY CAN WALK A LITTLE AND LIKE TO CLIMB ALL AROUND. I AM SO AFRAID THEY WILL GET HURT, BUT YOU CAN FOLLOW THEM EVERY MINUTE.

原帖由 marbomama 於 09-4-3 02:17 發表
我都讚同你既講法, 如果無左工人我估係完全無左自己既relax時間. 平時weekday我都可以約下朋友出去lunch or tea, 當然唔係日日啦. 但起碼都有機會, weekend有時都可以同老公出去食下野, 當然主要都係買尿片&日常 ...

首頁

尾頁

跳至