跳至
[2008年] 低敏奶粉

首頁

尾頁

子爵府

我囝囝出世既時候食明治, 到4個月大就開始有濕疹, 醫生建議佢食低敏奶粉, 所以我同佢轉咗能恩低敏, 不過佢唔係好鍾意食同食得好少, 請問有無邊隻奶粉好味d, 又啱濕疹bb食

民房

原帖由 CurtisBB 於 09-4-15 11:10 發表
我囝囝出世既時候食明治, 到4個月大就開始有濕疹, 醫生建議佢食低敏奶粉, 所以我同佢轉咗能恩低敏, 不過佢唔係好鍾意食同食得好少, 請問有無邊隻奶粉好味d, 又啱濕疹bb食 ...

我囝囝食森永低敏奶粉,好味d

子爵府

你囝囝係咪食"森永罐裝縮氨酸低敏奶粉"?? 本身濕疹嚴唔嚴重呀?
原帖由 siugongon 於 09-4-15 13:53 發表

我囝囝食森永低敏奶粉,好味d

民房

原帖由 CurtisBB 於 09-4-15 14:27 發表
你囝囝係咪食"森永罐裝縮氨酸低敏奶粉"?? 本身濕疹嚴唔嚴重呀?

係食"森永罐裝縮氨酸低敏奶粉", 本身濕疹唔係好嚴重
also put on QV cream 5-6 times a day......

子爵府

多謝你既回覆呀! 我囝囝自從轉食咗能恩低敏d濕疹都好返好多, 不過見佢呢排食奶真係食得好差 (有時食50ml), 所以咪想同佢轉下奶粉lu

你開始比其他食物比bb試未呀? 我只係比咗糊仔, 南瓜粥比bb試, 我重未比蛋黃佢呀 我怕佢敏感
原帖由 siugongon 於 09-4-16 09:34 發表

係食"森永罐裝縮氨酸低敏奶粉", 本身濕疹唔係好嚴重
also put on QV cream 5-6 times a day......

民房

原帖由 CurtisBB 於 09-4-16 10:44 發表
多謝你既回覆呀! 我囝囝自從轉食咗能恩低敏d濕疹都好返好多, 不過見佢呢排食奶真係食得好差 (有時食50ml), 所以咪想同佢轉下奶粉lu

你開始比其他食物比bb試未呀? 我只係比咗糊仔, 南瓜粥比bb試, 我重未比 ...

No egg yolk, suggest to give to bb after 8 months old.

My bb also takes rice porridge, fruit and vegetable puree. However, he doesn't like congee even though I put pumkin and sweet potatoes. I think he is not yet ready to have congee..

子爵府

我囝囝尋日試食南瓜瘦肉粥, 佢反應係一樽樽既baby food 咁好 可能baby food 比congee好味d 咁我唔比蛋黃佢試住
原帖由 siugongon 於 09-4-16 14:46 發表
No egg yolk, suggest to give to bb after 8 months old.

My bb also takes rice porridge, fruit and vegetable puree. However, he doesn't like congee even though I put pumkin and sweet potatoes. I t ...

首頁

尾頁

跳至