單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

而家我有左6個月....有左bb一直都搬返媽mi度住~我男朋友話冇人睇住我驚我有事~我都信佢搬返屋企~
直至琴日...我發現我男朋友帶女人返屋企....做埋d對唔住我既事~~本來上個禮拜仲講緊結婚....但琴晚居然佢同我分左手.....我直情發左癲~其實佢同第2個女人一齊...都唔係第1次....我次次都原諒佢~但我今次真係原諒唔到佢...佢都冇要求我原諒佢~喊左1日~我真係想靠自己養大個b...個bb同我都冇罪...錯果個係佢...冇理由要個bb受苦><"今日打左比社工~略略講左我情況~我話我會自己養個b...但我知道有左開始就冇做野....平時d生活費都係靠男朋友同屋企人....佢都話我可以拎綜緩~住既地方都冇問題~但我又唔清楚佢比咩地方我同個bb住~因為我屋企人一定收留唔到我同個bb...佢地一直叫我生完之後唔要個仔><"我想問...有冇人知....社工講住既地方係d咩地方黎?同埋申請綜緩要幾耐??因為我7月中我bb就出世....淨返3個半月既時間.....我真係好擔心bb出世之後既所有問題~

大宅

我都曾經某d原因無地方住,搵過社工傾,係社區內果d家庭綜合服務中心。果時個社工都話比個地方我住,仲話可以即刻幫我打電話睇有無位,如果有位就可以即刻執衫入去住。原來果d係庇護宿舍.......我考慮過之後都無搬入去,而係即刻問人借錢搬屋,因為申請綜援係唔可以同家人一齊住,除非你成家一齊攞.....如果唔係一定要有個地址,佢地仲會上去你屋企家訪架。批綜援果度.....我自己去社署申請的,交齊哂所有文件後,一個禮拜已經過數。
原帖由 siuyan04 於 09-3-27 23:55 發表
而家我有左6個月....有左bb一直都搬返媽mi度住~我男朋友話冇人睇住我驚我有事~我都信佢搬返屋企~
直至琴日...我發現我男朋友帶女人返屋企....做埋d對唔住我既事~~本來上個禮拜仲講緊結婚....但琴晚居然佢同我分左手. ...

大宅

原帖由 俊軒bb 於 09-3-28 01:44 發表
我都曾經某d原因無地方住,搵過社工傾,係社區內果d家庭綜合服務中心。果時個社工都話比個地方我住,仲話可以即刻幫我打電話睇有無位,如果有位就可以即刻執衫入去住。原來果d係庇護宿舍.......我考慮過之後都無搬入去, ...

我都申請緊,我未搵到屋,我都同家人同住,我細佬有嘢做,但佢同我亞媽唔鍾意我個女,話佢唔乖,我個女得2歲,個仔6個月大,我都想問吓$3000可以租到幾多呎,好似我咁夠住嗎 ?

大宅

即係你會三個人住(你,你囡囡,你仔仔)?申請左綜援未?未的話佢會要你搬左先批比你架。(我果陣無錢搬,佢都唔肯批左比我先呀,試問食都無錢又點搬吖.....)$3000睇你住邊區?新界d屋租金平d,三千蚊一定夠你地住。
原帖由 cBsing 於 09-3-28 02:10 發表

我都申請緊,我未搵到屋,我都同家人同住,我細佬有嘢做,但佢同我亞媽唔鍾意我個女,話佢唔乖,我個女得2歲,個仔6個月大,我都想問吓$3000可以租到幾多呎,好似我咁夠住嗎 ? ...

複式洋房

原帖由 俊軒bb 於 09-3-28 01:44 發表
我都曾經某d原因無地方住,搵過社工傾,係社區內果d家庭綜合服務中心。果時個社工都話比個地方我住,仲話可以即刻幫我打電話睇有無位,如果有位就可以即刻執衫入去住。原來果d係庇護宿舍.......我考慮過之後都無搬入去, ...

但而家係因為我生左個bb先唔可以同屋企人住喎...申請綜緩只係我同個bb申請都唔可以??一定要成家人攞??我係單親媽媽...唔關我屋企人事ga wor...如果聽你咁講....咁我咪冇第2條路揀?因為我屋企人一定拎唔到綜緩...而佢地都唔會理我個bb....咁即係我一定要將個仔送去保良局?

子爵府

環保接龍勳章

siuyan04:
單親路並不容易走,無論做甚麼決定都好,不是以你自己覺得那樣最好,而是bb在甚麼環境下成長最好.
你自己能不能維持一頭家呢?除了食和住,還有敎和養,之後你要面對更多問題...
例如bb的心理發展...
不要勉強...

大宅

原帖由 siuyan04 於 09-3-28 03:42 發表

但而家係因為我生左個bb先唔可以同屋企人住喎...申請綜緩只係我同個bb申請都唔可以??一定要成家人攞??我係單親媽媽...唔關我屋企人事ga wor...如果聽你咁講....咁我咪冇第2條路揀?因為我屋企人一定拎唔到綜緩...而 ...

社署d人叫我搬咗先,搬咗你日日返亞媽度都得,因同屋企人住就算佢批,都係只計你2個人頭$,但搬出去會比返借金你,好似我咁3個有$3000津貼,但我想住亞媽附近,有咩事都有個照應,我住官塘,所以搵屋難d...唐樓可能大d,但個女得2歲,點同我行...
siuyan04,你可以申請到綜援,返媽咪到都得

大宅

總之如果係住埋一齊就要一齊攞,我果時都係同屋企人住,但佢地唔夠資格,佢地無收入,不過有兩份人壽保險,但唔可以退保.....同社署D人講,佢地都唔理,一定要一齊攞,一係就要我同BB搬走兩個人拎(一定要有地址)。我諗你而家一係問屋企人借錢搬左先啦。我都唔想你將BB送比人,唔係你第時可能會好後悔架。
原帖由 siuyan04 於 09-3-28 03:42 發表

但而家係因為我生左個bb先唔可以同屋企人住喎...申請綜緩只係我同個bb申請都唔可以??一定要成家人攞??我係單親媽媽...唔關我屋企人事ga wor...如果聽你咁講....咁我咪冇第2條路揀?因為我屋企人一定拎唔到綜緩...而 ...

大宅

好媽媽勳章

其實睇下你要求啲咩囉,你入去果啲中心住,個社工就可以即刻同你搞上樓,3個月至半年就有間公屋,如果你出咗去住就有排搞架喇,因為唔夠資格同你做體恤安置...自己出去租都得,不過按金果啲就要自己出,佢每個月就比返租你~

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-3-28 15:14 發表
其實睇下你要求啲咩囉,你入去果啲中心住,個社工就可以即刻同你搞上樓,3個月至半年就有間公屋,如果你出咗去住就有排搞架喇,因為唔夠資格同你做體恤安置...自己出去租都得,不過按金果啲就要自己出,佢每個月就比返租你~ ...

咁即係我而家搬入果d中心住就會快d搞到有公屋?!咁點解我聽人講話公屋要等好耐ge?

大宅

正常排公屋係要等幾年架,不過如果你搬左去果d宿舍咁會當你特別case,有社工一直跟住,幫你搞快好多(呢d好似叫體恤安置)。你可以諗諗搬入去.....我諗佢地會幫你搞埋綜援果d,應該都會快好多。不過你都要諗吓萬一你個b出世都未安排到間屋比你,咁你同bb就要係果度住.....我唔知果度環境係點架,你可以問吓社工。
原帖由 siuyan04 於 09-3-28 18:49 發表

咁即係我而家搬入果d中心住就會快d搞到有公屋?!咁點解我聽人講話公屋要等好耐ge?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 俊軒bb 於 09-3-28 19:32 發表
正常排公屋係要等幾年架,不過如果你搬左去果d宿舍咁會當你特別case,有社工一直跟住,幫你搞快好多(呢d好似叫體恤安置)。你可以諗諗搬入去.....我諗佢地會幫你搞埋綜援果d,應該都會快好多。不過你都要諗吓萬一你個b出 ...

係呀~睇下你自己習唔習慣同一大班陌生人一齊住,不過果度多數都係好似你遭遇嘅人囉...
你響庇護中心住住先,日常開支水電煤都唔駛交住麻

大宅

要決定自己飬大個bb , 真係唔容易. 你好勇敢呀.
你仲有三個半月就生bb, 你唔好比咁大壓力自己. 既然, 現在已有社工跟進, 你就交比佢安排啦. 有好多野, 自己都未必可以故慮到咁多.
聽你咁講你同男朋友係咪會分開? 真的分開, 佢都要有責任去承擔bb 日後的生活費.....咁好自己受晒, 佢既錯, 佢自己要去負責.
你要加油呀.

複式洋房

原帖由 randp 於 09-3-29 21:33 發表
要決定自己飬大個bb , 真係唔容易. 你好勇敢呀.
你仲有三個半月就生bb, 你唔好比咁大壓力自己. 既然, 現在已有社工跟進, 你就交比佢安排啦. 有好多野, 自己都未必可以故慮到咁多.
聽你咁講你同男朋友係咪會分開? 真 ...

呢d男人係對個bb負責任既話...就唔會係我臨生前幾個月都搞埋d咁既野........我唔知係咪真係會分開....因為我岩岩有左2個月果陣佢都趕過我走同第2個女仔一齊....係呢2個月先搵返我....係我自己心軟再信佢~估唔到佢又一次係咁....佢唔會比生活費比我架喇~佢自己都有個4歲大既女...佢都冇理過...而家我同佢又冇結婚....佢有錢都自己去溝女去玩啦....所以我希望我同個bb生活好過佢><其實我都唔知得唔得~我今年先22歲....但我都會盡力~><

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-29 23:03 發表

呢d男人係對個bb負責任既話...就唔會係我臨生前幾個月都搞埋d咁既野........我唔知係咪真係會分開....因為我岩岩有左2個月果陣佢都趕過我走同第2個女仔一齊....係呢2個月先搵返我....係我自己心軟再信佢~估唔到佢 ...

咁容易問佢攞到錢就唔駛比佢趕扯...不過算啦,已經無需要再同呢種男人有任何瓜葛,佢唔比最好呀,費時第時有條件話要爭返個b返嚟
唔好諗咁多喇,依家最重要搞掂眼前問題,你考慮成點?出去住定搵社工安排?

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-3-30 02:22 發表

咁容易問佢攞到錢就唔駛比佢趕扯...不過算啦,已經無需要再同呢種男人有任何瓜葛,佢唔比最好呀,費時第時有條件話要爭返個b返嚟
唔好諗咁多喇,依家最重要搞掂眼前問題,你考慮成點?出去住定搵社工安排? ...

我諗住下個月見左社工先....約左社工6號見....但其實我自己都未知點同社工講...如果叫我而家搬去果d庇護宿舍住我又唔係咁想....其實我而家都唔想離開屋企人住....但如果而家繼續同屋企人住又好似好多野都搞吾到咁...我都仲諗緊我應該點

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-30 03:05 發表

我諗住下個月見左社工先....約左社工6號見....但其實我自己都未知點同社工講...如果叫我而家搬去果d庇護宿舍住我又唔係咁想....其實我而家都唔想離開屋企人住....但如果而家繼續同屋企人住又好似好多野都搞吾到咁. ...

既然約左6號見社工, 而家唔好諗咁多, 到時將你所想同擔憂同社工講, 睇吓點.
要保重身體呀!!

禁止訪問

複式洋房

原帖由 ellabady1025 於 09-3-30 12:59 發表
我D情况同你差唔多!不過我唔識穩社工,唯有見勢行事LOW!

我都係7月生架!20歲!!

係咪有緣份?

咁你咪仲細我2年...咁你生左出黎屋企人幫你養??定係你諗住唔要呀??快d搵社工先啦~~我覺得得返3個月時間好趕....你快d搵啦~~~打個電話約個社工傾下~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至