樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

我覺得又唔使咁極端
買唔買要睇好多方面
自己計掂數先好做決定

大宅

littlefatc9:

100%同意呀! 買樓唔係跑步, 唔洗鬥快喎, 啱budget同啱心水最緊要, 有時要等下架

禁止發言

大宅

視乎自己實力$$$$$啦!買得有壓力我吾想!個市升得甘急,等佢回下先!

男爵府

經濟未復甦弊呢!

原帖由 kenwow 於 09-4-17 11:38 發表
好似仲有得升~~而且金融海嘯又完了, 樓市股市升左20-30%

大宅

新加入國民

禁止訪問

男爵府

其實你地覺唔覺股市或樓市升得偏離現實景況?

禁止發言

男爵府

係,好似經濟無乜事。
不過樓越升得急,買家議價機會越少…你話依家入市好唔好…

男爵府

莫非百年難遇既海瀟真係比金融風暴仲要易控制同收服?!

男爵府

你覺得個市好就唔會見到有商店關門大吉, 有幾多公司陸續cut人, 個市有幾好別太早下定論, 美國以致全球都可見失業率大升, 經濟係咪真係咁好.....過多幾個月就見真章!有無聽過人造牛市??

原帖由 kenwow 於 09-4-17 12:19 發表
個個人都話經濟差過SARS的時候, 但係出街食飯咪一樣座無虛席, 樓市股市又升, 20萬人外遊, 無乜公司裁員, 所以我覺得經濟又不是真的那樣差

禁止訪問

男爵府

無乜公司裁員- 係呀. 因為接埋晒呀ma. 我公司係上市公司, 分別係舊年12月同今年3月cut 左幾十人. 4月開始要減人工tim. 尋日報紙仲講緊Big 6公司要求員工放40日no paid leave tim 呀.

好多人話第2浪仲未黎wor? 經濟復甦? 我估最快都要出年啦.
原帖由 kenwow 於 09-4-17 12:19 發表
個個人都話經濟差過SARS的時候, 但係出街食飯咪一樣座無虛席, 樓市股市又升, 20萬人外遊, 無乜公司裁員, 所以我覺得經濟又不是真的那樣差

大宅

雖然我都啱啱上咗車, 不過我都覺得經濟無咁快復甦, 但應該唔會好似舊年年尾咁, 恒指跌到一萬點, 亦唔會好似sars時咁平, 因為香港始終係儲蓄型社會, 唔似歐美, 啲人咁鍾意先洗未來錢, 靠碌卡生活, 香港人傾向買樓, 所以有錢都會買樓保值, 而且中國人嘛, 覺得買磚頭始終有保障, 所以我覺得樓巿係短期內應該會有調整, 可能會跌一, 兩成, 但長遠始終會升

禁止發言

禁止訪問

大宅

身邊都有好多親戚朋友比公司裁員or 減人工, 財爺話第二個浪重勁呀 !

新加入國民話金融海嘯又完了?????? 經濟復甦了????????

民房

原帖由 kenwow 於 09-4-17 11:38 發表
好似仲有得升~~而且金融海嘯又完了, 樓市股市升左20-30%

係呀係呀! 仲有得升~~愈升愈有呀,
你快d 入多幾個單位啦, 遲d 發到似豬頭呀 :;pppp:

p.s. 你係邊間地產唧

首頁

尾頁

跳至