興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請幫幫忙...我用canon 450d影室內的照片D色好黃,好唔清,可否教教我如何可以影得清呢?
同埋部機唔知係咪set錯左D咩制,依家成日都好難對焦,好多時影D相都係矇架?請大家幫忙解答...謝謝

洋房

色黃可能係set錯咗個白平衡, 你室內用咩燈?如果黃燈就教返黃燈, 唔想次次教就用自動啦!
啲相矇應該係set錯咗MF, set返AF就應該幫你自動對焦返, 啲相就會清, MF即係手動對焦, 要用手去擰個鏡頭以至清楚就可以按快門影喇! 個AF/MF制喺個鏡頭側面(無記錯嘅話)!

水晶宮

另外如果影室內,加個外閃的話,真係靚好多,顏色係好自然,我覺得對我呢個新手來講,支外閃幫倒好大忙.

大宅

室內影相除非響影樓用影樓嗰啲燈,否則你用肉眼睇覺得好光,其實都係唔夠光。就算大光圈鏡,都可能會因為快門慢(要吸耐啲光)而搞到啲相blur左。又因為屋企燈通常都偏黃,冇較white balance出黎既相係會黃到黃個黃面婆。

建議都係狠下心買枝外閃,咁就可以較快個快門黎影,會清。(當然你枝鏡要冇事啦) white balance你可以用白紙黎set, 或者用raw影,放落電腦先慢慢較。

複式洋房

原帖由 Kailyn媽 於 09-4-21 13:08 發表
色黃可能係set錯咗個白平衡, 你室內用咩燈?如果黃燈就教返黃燈, 唔想次次教就用自動啦!
啲相矇應該係set錯咗MF, set返AF就應該幫你自動對焦返, 啲相就會清, MF即係手動對焦, 要用手去擰個鏡頭以至清楚就可以按快門影 ...

謝謝!等我試下先...

複式洋房

原帖由 madmaclau 於 09-4-21 13:37 發表
室內影相除非響影樓用影樓嗰啲燈,否則你用肉眼睇覺得好光,其實都係唔夠光。就算大光圈鏡,都可能會因為快門慢(要吸耐啲光)而搞到啲相blur左。又因為屋企燈通常都偏黃,冇較white balance出黎既相係會黃到黃個黃面婆。

建 ...

請問如果SET WHITE BALANCE係點SET架?

複式洋房

原帖由 MMM888 於 09-4-21 13:27 發表
另外如果影室內,加個外閃的話,真係靚好多,顏色係好自然,我覺得對我呢個新手來講,支外閃幫倒好大忙.

如果外閃,請問有無好介紹FOR 450D

水晶宮

我自己就買canon 430ex,$20xx
另外仲有隻係580ex,不過因為貴成千幾蚊,
所以無選擇.

原帖由 deyond 於 09-4-21 16:59 發表

如果外閃,請問有無好介紹FOR 450D

伯爵府

好似話月尾會出個迷你的170ex呀, 大約1xxx, 我聽canon個哥哥講話好細部, 好輕, arm我呢d新手用呀, 我好期待呀, 唔知有無人有多d資料呢?

原帖由 MMM888 於 09-4-21 17:19 發表
我自己就買canon 430ex,$20xx
另外仲有隻係580ex,不過因為貴成千幾蚊,
所以無選擇.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

果支係 270EX, 燈頭可以BOUNCE, 不過只限影橫度時bounce, 影直度就唔可以
http://www.hkmensa.net/thread-249172-1-1.html

大宅

一步到位,買枝580啦!除非差一千幾係真係afford唔到,就買430. 閃燈多野玩,我覺得值得買入貴少少既。

另外,我set white balance, 通常都係用張白紙放響要影既環境下影一張。響menu度set 嗰張相做manual wb. 再將wb mode set去manual...

大宅

用完試影出來麻麻地靚

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 md699 於 09-4-22 12:30 PM 發表
用完試影出來麻麻地靚
講緊邊個? 環境點setting點呀?

大宅

原帖由 md699 於 09-4-22 12:30 發表
用完試影出來麻麻地靚

係咪講緊我?

民房

我都係用緊 450D, 小小分享, 首先當你無外閃, 又無用內閃去計, 你影室內, 有幾樣野一定要做,一,係鏡身有個AF/MF Switch, 將佢整去AF (記住off 左部杷機先整), 第二, Set 你個對焦點用中間對焦,第三. 你個 白平衡(即係你WB), 你個相機LCD 右手邊第2個 BUTTON, (黃燈同光管"黃"光就SET 去燈泡樣果度, 光管"白"光就SET去光管), 用光圈先決,(當你用緊 18-55mm Kit 鏡) 用F8(支鏡最sharp 係呢個位,前清後清), ISO 用 100, 睇下影唔影到, 如果唔得即係黑 就由 ISO 由 100 改 200 再試... 一定會揀到個O岩o既setting. 手震 outfoucs 不計在內

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 man112hk 於 09-4-24 10:24 發表
當你用緊 18-55mm Kit 鏡) 用F8(支鏡最sharp 係呢個位,前清後清),

點解 f8係最 sharp? 如果係用其他鏡, 最sharp 應該又係 f 幾?

禁止訪問

大宅

原帖由 man112hk 於 09-4-24 10:24 發表
我都係用緊 450D, 小小分享, 首先當你無外閃, 又無用內閃去計, 你影室內, 有幾樣野一定要做,一,係鏡身有個AF/MF Switch, 將佢整去AF (記住off 左部杷機先整), 第二, Set 你個對焦點用中間對焦,第三. 你個 白平衡(即 ...

THANKS FOR SHARING

首頁

尾頁

跳至