樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好多因素......

第一,是兩家人在競爭.
其中一家的婆婆是經過幾個月的頻撲唯一看中我們單位,但因為另一家出價較高,我先生要和另一家簽,結果基於誠信,互相加了數次後終於還是給了另一家......
婆婆還是在等待,可以再加,都被我拒絕了!但其實我較喜歡婆婆一家,因為是一個老人家的心願,就算平di我都想俾佢.但層樓不是我的名字,我無權決定.

第二,是經紀的拼命.
只為每人只能分得少許的佣金,無所不用其技,晚上
可以纏住我至深夜,早上後繼續直至我肯代簽為止.
大家都聲嘶力竭,而且一直向買家改完又改亦是很為難的事,甚至不收佣都不想讓買家失望,失了誠信......
我是首次明白他們為何會如此的煩人,所以希望大家別對任何行業的agent有偏見,大家都只是搵食艱難.

第三,經過一天的混戰,突然就把我和老公的第一個屋子賣了!在那兒結婚生子的,很不捨很不捨......

接下來是不知要買樓還是租樓?
那位婆婆似乎還在等待奇蹟出現,
其他經紀還在無理糾纏......
所以這次賣樓雖然是比預期的多一點,但不知為何心裡很不好受,所以寫出來呻一呻,謝謝大家的耐心觀看.

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

洋房

原帖由 kingawa 於 09-4-22 12:41 發表
好多因素......

第一,是兩家人在競爭.
其中一家的婆婆是經過幾個月的頻撲唯一看中我們單位,但因為另一家出價較高,我先生要和另一家簽,結果基於誠信,互相加了數次後終於還是給了另一家......
婆婆還是在等待,可以再 ...

可以往好的方向想,或許婆婆正因為你的拒絕,而在以後買到更便宜更合她心水的樓,那妳就幫了婆婆。

伯爵府

謝謝你
我剛看了你的發表,
請問我現在應該買樓好還是先租樓?

原帖由 ofwt 於 09-4-22 12:57 發表

可以往好的方向想,或許婆婆正因為你的拒絕,而在以後買到更便宜更合她心水的樓,那妳就幫了婆婆。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止發言

大宅

你心地好好呀
不過都唔好太upset喇
我成日覺得每樣野都有其"緣份"
就當婆婆同你間屋無緣
遲d佢一定遇到有緣屋既

別墅

睇完你最后嗰句:"好唔捨得, 好唔捨得,..."我都有d眼濕濕. 希望你租又好,買又好, 响你個新居有更sweet 的生活.

原帖由 kingawa 於 09-4-22 12:41 發表
好多因素......

第一,是兩家人在競爭.
婆婆還是在等待,可以再 ...

伯爵府

其實最後是婆婆開的價較高,
但我們不想無止境地加價,
另一方也是很好的人,被加了幾次巳經有些生氣,
亦看到agents臉色很難看,
我覺得做人不能太現實......

原帖由 kenwow 於 09-4-22 13:43 發表
邊個高價比邊個~~就係咁簡單

伯爵府

那個婆婆全家都說一見我就很喜歡間屋,
因為覺得我個人好好,
這讓我賣唔到俾佢地更加難過......
希望誠你貴言!
本來我以為跟婆婆一家是很有緣的......

原帖由 littlefatc9 於 09-4-22 14:47 發表
你心地好好呀
不過都唔好太upset喇
我成日覺得每樣野都有其"緣份"
就當婆婆同你間屋無緣
遲d佢一定遇到有緣屋既

伯爵府

謝謝你

原帖由 newdingdong 於 09-4-22 14:50 發表
睇完你最后嗰句:"好唔捨得, 好唔捨得,..."我都有d眼濕濕. 希望你租又好,買又好, 响你個新居有更sweet 的生活.

男爵府

原帖由 kingawa 於 09-4-22 15:04 發表
謝謝你

我早兩個月賣了人生第一層樓,真係整晚也睡不好,雖然一直出租,十多年一天也沒有住過,但都係唔捨得,好唔捨得。

另外,因為幫我買的是一對上了年紀的夫婦,佢地好似係第一次買樓咁,問好多按揭的程序,又好擔心年紀大難上會...見地產點向佢地落咀頭,我戥佢地擔心怕佢地接了貨之後跌...我賣得我當然係睇淡啦...

點知,兩個月咋,個單位起碼升值了10%,我當時替人擔心真係多餘! 笨果個係我自己囉!

大宅

一d都唔係笨呀 你又係心地好好先會幫佢諗
至於樓價升跌不在我地能力範圍內

洋房

原帖由 kingawa 於 09-4-22 13:05 發表
謝謝你
我剛看了你的發表,
請問我現在應該買樓好還是先租樓?

你的賣屋過程讓我回想起我幾年前賣車的時候,那是我第一次用自己賺的錢買的車,也是和我太太談戀愛時買的車,而我太太是我第一次帶去見我爸媽的女友,後來第一次結婚(應該是第一次吧?印象中也沒有第二次,而且我也沒離婚,那應該沒有記錯,呵呵,老婆別打我)也是那部車在我身邊,甚至車上還有我貼有我太太的英文名(是會反光很亮的那種哦,特別去做招牌的店家訂做的),所以在那部車上有太多甜蜜的回憶,賣掉它後有一陣子我很難過,所以我能深刻了解你的感受。

雖然你心裡難受,可是這不就是你幸福快樂的證明嗎?如果你不幸福快樂,那你剛賣的樓是個充滿痛苦回憶的樓,那賣了它豈不樂壞了?原來你是幸運的,這層樓在最後離開你時對你的甜蜜過往做了最佳的詮釋,一切還是那麼地完美,沒有因你賣了這層樓而受到破壞。

民房

同我在半年前賣樓的情況太相似了!

我又係成晚都唔開心, 好唔捨得到因為:
(第一層自己的物業,在層樓內榮升媽咪..)

但係真係唔駛傷心呢, 始終經濟情況未許樂觀,今日報紙頭條是Hong Kong Bank炒100人啊!

要是樓價會向下的話, 婆婆和你都會買到更好更平的樓呢!好心的人有好報啊!

別墅

原來有許多同路人啊!
不要緊 , 婆婆一定會找到一間合適她的屋子 , 放心吧!上天會為每一個人去安排得好好, 交比個主啦!!:loveliness:

原帖由 babytina 於 09-4-22 17:40 發表
同我在半年前賣樓的情況太相似了!

我又係成晚都唔開心, 好唔捨得到因為:
(第一層自己的物業,在層樓內榮升媽咪..)

但係真係唔駛傷心呢, 始終經濟情況未許樂觀,今日報紙頭條是Hong Kong Bank炒100人啊!

要是樓價會 ...

伯爵府

我爸爸去年賣樓時(我和妹妹兒時居所)
曾說:"賣兒莫摸頭",現在終於體會到
不過有大家的鼓勵,巳好多了

男爵府

原帖由 littlefatc9 於 09-4-22 17:20 發表
一d都唔係笨呀 你又係心地好好先會幫佢諗
至於樓價升跌不在我地能力範圍內

多謝你安慰我呀!

複式洋房

我都係因為唔捨得,所以仲諗緊搬唔搬好...
不過間屋400呎都唔夠,又多咗阿B,真係好逼好逼... 心情真係好矛盾呢!
原來好多人都同我一樣會有咁嘅feeling...多謝晒你嘅分享!

大宅

我同先生都看淡後市,所以同大家一樣賣出
第一層物業,真的不寫得,住左7年有多,點都有d感情...影左十幾張相留念,還傻傻地莫下屋內外牆壁...
在最後一天交樓日子,我同先生,家中小狗,上去單位,小狗一馬當先跑回單位門口狂抓,好開心的樣子...真的好心痛,不寫得,但為了小狗有更好環境想買(村屋3樓+天台)天台比小狗走動...間屋5百多呎實用4百多,如果買村屋對我地都比較舒適

子爵府

2018復活節勳章

我前幾日都賣左我自己買既第一層樓, 住左十幾年, 有好多回憶.

起初都好唔捨得賣, 但人總要往前看, 要為自己作出最好既安排.

我唸係交樓前, 我會再上去懷念一下
Monkey媽媽

禁止發言

首頁

尾頁

跳至