自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下甘多位意見,你地會唔會打小朋友?我意思唔係狂打果隻,係講好多次都錯先打一下果隻,因為我前日打左我個女8yrs一下(手),而今日我去學校既家長講座都同老師講話我打左個女一下,老師就同我講話唔可以打,一下都唔得,就算好細力都唔可以,係犯法,我想問下你地意見,你地會唔會打小朋友?

珊瑚宮

原帖由 fannyman07 於 09-4-23 21:17 發表
想問下甘多位意見,你地會唔會打小朋友?我意思唔係狂打果隻,係講好多次都錯先打一下果隻,因為我前日打左我個女8yrs一下(手),而今日我去學校既家長講座都同老師講話我打左個女一下,老師就同我講話唔可以打,一下都唔得,就算好細 ...
唔會..............就假呀

我自問做唔到,但我信有人做到呀mouth:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

會..有d細佬..唔打下手..唔打下patpat..佢地唔知錯..死都唔改..你同佢講道理..佢當你唱歌的

男爵府

我個仔到八月就十歲,我真係一下都未打過佢,爸爸就打過佢兩次,果兩次都係因為佢做緊 d 對佢生命有危險既野,爸爸情急之下就出手打佢﹗ 其餘日子,我哋真係唔主張用打既行為去教小朋友,我哋唔想佢以為用武力可以解決問題

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 fannyman07 於 09-4-23 21:17 發表
想問下甘多位意見,你地會唔會打小朋友?我意思唔係狂打果隻,係講好多次都錯先打一下果隻,因為我前日打左我個女8yrs一下(手),而今日我去學校既家長講座都同老師講話我打左個女一下,老師就同我講話唔可以打,一下都唔得,就算好細 ...

樓主:
有段時間我真係好似癲左咁,好少事好會打佢地...
咁係個幾月前,同大囡(7歲)有爭執,我去搵社工(學校)
講晒成件事之後,到左今天(我諗有個多月)我真係
未打過佢地...只係玩的時侯,扮野打下佢地patpat
同手仔;而且我而家係以獎貼紙送小禮物(滿30個)
就有小禮物,但唔係比佢地選擇而係我決定,可能係
一粒朱古力,又或者係一支筆同一本簿咁啦...我重會
問佢地那天自己應該會有幾多個貼紙(最多5個)咁佢
地攞唔到5個的話,我會問佢地點解覺得自己攞唔到
做錯左d咩囉...通常佢地都講到的...咁我大囡第二天
就會做得正確,但細囡重細(3歲)要成日哦住佢....就好
似今晚咁,細囡一個貼紙都無...因為不停發脾氣
而且我宜家唔會咁容易買野比佢地...就算真係買左
我都要佢有表現先會送比佢地...而且唔會定日期添
否則佢地會話你應承左佢地架...這兩個方法都幾好
架...重有我會同大囡寫下信添...有時會提醒佢又做錯野
有時又會讚下佢的表現咁啦...幾work架...
不過有時佢地太曳時我鬧的話...細囡會抽我後腳架...
話我應承左佢唔打同唔鬧喎...真係比佢激死....

男爵府

畀面勳章

我自問做唔到唔郁手....mouth:

水晶宮

差不多一星期至二星期一次,我唔動粗佢當我透明。:;pppp:

大宅

我會打patpat,不過唔會痛,因為有片片

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

當孩子仲細的時候,打可能會控制到佢繼續犯錯下去;但當孩仔明白道理的時候,要開始和他們約法三章,俾他們知道什麼是可以,什麼事情是不可以的。

大宅

Yes, but will feel guilty

大宅

我都知依家唔同以前,係唔可以打小朋友但有時講好多次都唔改先打一下我個人都會做,但當我聽學校老師話原來一下都唔可以,係犯法既時候我就真係唔知點好,當然狂打果隻就真係唔可以啦,我都試下用獎勵既方法但個女都係無改,有時真係要打一下半下都唔得我個女真係當我唱歌,但打一下又話犯法,唉,唔打唔理又唔乖,打又驚比人拉!

珍珠宮

大人, 大朋友, 小朋友都唔會打

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係要睇返小朋友本身,有d 未打都喊定,有d 打完佢都未知驚~我本身主張唔好打既~自己都好小打小朋友,適當既罸我諗係需要既,不過可以既話忍下手唔好甘大力打小朋友lo~小小地驚醒下佢地算啦~~

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

梗係會打啦,體罰唔一定唔好嘅!睇吓你點打法同你整體點教佢!

我細個跟外公外婆阿e住,我都周不時被打啦,不過我又知衰喎,亦唔覺得佢哋唔愛我喎。

反而我媽咪,好少打我,可能得2-3次,不過佢係自己心情差冇啦啦一嘢打落嚟,咁我就覺得唔啱 ....

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

會嫁

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

我好反對打小朋友,我覺得打真係冇用,打完見倒佢喊咪仲煩?!自己咪仲勞氣?!
不過,以前都試過好大力打個個仔個pat一吓,自己打完好後悔,又心痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 vicky 於 09-4-24 09:44 發表
我好反對打小朋友,我覺得打真係冇用,打完見倒佢喊咪仲煩?!自己咪仲勞氣?!
不過,以前都試過好大力打個個仔個pat一吓,自己打完好後悔,又心痛 ...

打完實心痛架啦...自己個寶貝..邊個想打喎..盡可能都唔會打...

水晶宮

原帖由 phoebelamlam 於 09-4-23 21:19 發表
唔會..............就假呀

我自問做唔到,但我信有人做到呀mouth:mouth:" />

YES, ME 2
SAME AS YOU

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有d小朋友同佢講道理係冇用,
一定要打先聽及改, 當然,
打之前一定要比口頭警告佢前囉.

我個仔2歲成日叫唔聽,
成日做d危險動作 + 大聲叫 + 用手打人 + dum 玩具
當佢做錯時, 我會警告佢一之前, 如果再錯,
我會用手打佢, 有時打一次唔聽, 我再大力d打,
打完同佢講番佢做錯d咩及要 say sorry.
而家佢做錯野, 我未開口鬧佢, 佢已經 say sorry.

**如果由細細個用打及講方法教, 我自己覺得ok,
不過打完我自己有d心痛**

如果當初你地只係用講唔用打方法教,
到佢地大d個時先用打方法黎教, 我覺得好難教.

以上係個人意見.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真打就打過一次,真係用力打個種,原因係佢突然間跑過馬路,雖然當時冇車過,平時都唔係好多車,不過我要佢記住,冇車都唔可以自己過馬路(我地樓下已經係馬路,落樓買麵包都要經過,返學係必經之路)

首頁

尾頁

跳至