興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我喺第二d Forum 見到人地話 "用長鏡影小朋友好正", 請問點解?

以下兩枝係 Canon 比較平的長鏡, 影小朋友啱唔啱呢
?

配 450D 得唔得?

兩枝有咩分呢?

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM

Thank you!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

1. 用長鏡, 可以離遠d影小朋友, 可以捕捉佢地玩緊的一刻,
用短d 的焦距, 小朋友未必會俾你影
2. 另外, 小朋友上台 / 表演時, 唔用長鏡都幾難影
3. 用長鏡, 景深淺, 人清背景矇, 好多人想要的效果

55-250果支有IS (即係防手震) , 好D

男爵府

用長鏡影小朋友真係幾正, 有時去公園或者空礦地方, 佢地跑來跑去, 呢個時候用支長zoom黎追真係好爽

民房

用長鏡影snap shot 影小朋友, 佢會笑會走. 表情黎得自然,企定定d 表情會好假 ,生硬 !

2支都擁有過,Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 IS 仲 keep 緊 ,55-250果支有IS (即係防手震) 影遠野會比較好.不過就無 USM 對焦無咁快,不過影小朋友OK,追車追飛機. 多數會追唔到,佢最sharp O既 光圈係 f11, 55-200 果支, 無防手震 , 用長鏡,好易 out focus 同對唔到焦.

大宅

4. 用長鏡仲可以pan相

別墅

我自己用長鏡用到頭暈, 你地會唔會呀?

大宅

咩叫 pan 相?

原帖由 luiwhy 於 09-4-24 02:51 PM 發表
4. 用長鏡仲可以pan相

大宅

唔好意思, 我相問一個好膚淺的問題, 點解 Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 , 光圈得 F4 都可以前清後朦?

原帖由 man112hk 於 09-4-24 09:57 AM 發表
用長鏡影snap shot 影小朋友, 佢會笑會走. 表情黎得自然,企定定d 表情會好假 ,生硬 !

2支都擁有過,Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 IS 仲 keep 緊 ,55-250果支有IS (即係防手震) 影遠野會比較好.不過就無 USM 對焦無咁 ...

版主

pan 鏡, 即係擺動支鏡
一般在影橫向移動的野, e.g.車,
用慢d 快門, focus 在車身, 當架車在前面經過時, 擺動支鏡, 跟住架車的方向移動, 按下快門, 會形成車身清, 背景矇, 加上有動感的feel

版主

原帖由 jovyw 於 09-4-24 21:47 發表
唔好意思, 我相問一個好膚淺的問題, 點解 Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 , 光圈得 F4 都可以前清後朦?

淺景深, 有幾個條件 :
1. 大光圈
2. 長焦距
3. 攝影者與被攝者距離近
4. 被攝者與背景距離遠
55-250雖然光圈細, 但因為焦距長, 所以都好易做到淺景深

大宅

如果咁講, 我本身有 kit len & 50mm F1.8, 都值得買枝 55-250mm. 係咪太約 二千蚊?

如果大光圈的長焦距要大約幾錢?

chloepapa, thank you so much for your advice.

原帖由 chloepapa 於 09-4-24 10:06 PM 發表

淺景深, 有幾個條件 :
1. 大光圈
2. 長焦距
3. 攝影者與被攝者距離近
4. 被攝者與背景距離遠
55-250雖然光圈細, 但因為焦距長, 所以都好易做到淺景深 ...

版主

55-250 IS comment 好好
大約千八蚊左右
值得買

如果想要大d 光圈, 有支 L 鏡, 70-200 f4.0, 有防震版本八千幾, 無防震版本五千幾
又有支 70-200 f2.8 L, 有IS 的 $13,XXX, 無IS 的 $9,0XX 左右

大宅

我契仔女慣晒比人影,就算用長鏡佢地都會睇到我影!

不過長鏡好處係上台表演。就算係學校舞台坐第二行,長鏡都係有優勢!

大宅

wa....好貴呀.
都係買枝平平地試下.
Thank you!

原帖由 chloepapa 於 09-4-24 11:09 PM 發表
55-250 IS comment 好好
大約千八蚊左右
值得買

如果想要大d 光圈, 有支 L 鏡, 70-200 f4.0, 有防震版本八千幾, 無防震版本五千幾
又有支 70-200 f2.8 L, 有IS 的 $13,XXX, 無IS 的 $9,0XX 左右 ...

首頁

尾頁

跳至