論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

啊 你放心啦, 過多幾個月, 當佢有錢時就自然想要 holiday 啦。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 21:07 發表
工人來左三日,佢話佢唔想放假,我大b暫時唔洗佢理,佢淨係做家務,來左之後全屋大清潔,搞掂曬啦,因為間屋其實好細。第一日工人就話佢唔想放假,咁我好開心咁講話會補$$卑佢。但三日來又發覺好似毋咩野卑佢做咁,同埋好想星期六fam ...

其實你需要工人幫手未補錢比佢囉, 唔需要既未直接同工人講, 你話你地都會出街, 無野需要佢幫手, 叫佢好好休息下...

工人係壞唔放假都會壞, 我就從來無補過錢比工人留係屋企幫手, 我鐘意family day...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

畀面勳章

呢! 我當初就係唸, 工人吾想放假但我無需要佢幫我做家務, 咁我同佢講我吾會補錢比你, 你可以選擇留係屋企, 而我一家會出街. 點知到頭來個pk屈我無放過假比佢, 又話每個月只得兩日假, claim我補償番d假錢比佢. 雖然我每個月都叫佢簽收假期, 但佢一句話我迫佢簽, 個官又話"咁又未嘗不可喎, 你有乜証明佢放假你無叫佢留係屋企幫你做家務?!"

quote]原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 21:07 發表
工人來左三日,佢話佢唔想放假,我大b暫時唔洗佢理,佢淨係做家務,來左之後全屋大清潔,搞掂曬啦,因為間屋其實好細。第一日工人就話佢唔想放假,咁我好開心咁講話會補$$卑佢。但三日來又發覺好似毋咩野卑佢做咁,同埋好想星期六fam ... [/quote]

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 22:32 發表
咁點算好呢?第一次請工人,真係好無助,好采呢到有好多sis幫到手解答問題。唉...佢話我聽,佢係星加坡做兩年,頭年半都毋放,係後咩幾個月先放...我真係好想familiday, 因為佢來左三日,好困身好吾慣呢......

你俾法例佢睇, 話法例規定要有休息日, 唔放係違法, 任何人都須要休息, 如佢冇地方去, 都會俾佢留响屋企, 跟手將你講嘅嘢當footnote咁寫响簽收salary張record上等佢一齊簽收!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 22:39 發表
唔知細b出世之後會唔會忙d需要佢幫呢,如果唔洗,真係唔想白白卑$$佢留係屋企...又要提供三餐, 又要擔心佢吾知系屋企搞咩...最唔抵係我地出左街,毋野卑佢做!..

有錢都唔係咁用啦, 到頭來佢咪又可以去告你, 話你迫佢冇假放但又要佢簽收假錢!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 22:39 發表
唔知細b出世之後會唔會忙d需要佢幫呢,如果唔洗,真係唔想白白卑$$佢留係屋企...又要提供三餐, 又要擔心佢吾知系屋企搞咩...最唔抵係我地出左街,毋野卑佢做!

...

請佢番嚟已經唔平, 仲要補埋休息日比佢, 又要提供3餐, 真係要佢幫手就話啫, 唔係又要比錢佢又要對住佢勞氣, 我拎願見少佢一日....

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 happyday5hk 於 09-4-28 00:21 發表
佢話佢係星加坡做果陣,成年半都毋放過呢,後咩半年先有放...最衰我第一日講家規果陣懶醒咁話,如果你唔放,我每日會卑$1xx卑你,因為當時我聽人講,放假會學壞嗎..咁依家又想佢放,都唔知點兜番好,各位sis有咩高見?點同佢講好? ...

駛乜煩啫
你之前唔知法例就話啫
而家知咗, 糾正番, 冇咩唔可以丫
好簡單, 你問佢你可唔可以唔跟法例underpay佢丫, 唔得架嘛, 所以, 佢都要跟足法例放假.

大宅

無架, 唔使煩, 就咁話返比佢知你都係唔使佢唔放假, 就咁叫佢果日放返假就得. 解釋佢地佢每個月有幾多日有薪假放.
出糧要佢簽收時要簽收埋放左幾多日有薪假.
我工人都成日話佢可以唔放假, 我就唔想. 我寧願兩公婆邊度都唔去留屋企照顧兩個BB, 真真正正有家庭樂, 亦都唔想比個工人覺得佢好重要, 我地要佢假都唔放幫手; 一個工人做到既野我唔相信我兩公婆做唔到; 係平日我地要返工要人照顧BB先請工人, 如果唔係我地真係唔想請.

伯爵府

好媽媽勳章

happyday5hk,

我好想同你講, 難得你工人自動提出唔放假, 就唔好放比佢, 請得工人預左駛錢, 我真係寧願駛多幾百元, 都唔想工人放假!!!

係, 真的, 放假真係會學壞的, 尤其宜家香港d印印真係不知所謂, 心態唔正常, 如過你個印(是印印嗎?)唔好彩接觸到就麻煩, 會玩到個心都喪晒!! 加上你細b 第日出世會好忙, 如放開假, 到時先叫佢唔放會好難!!!

仲有一點, 宜家d流感呀, 細菌呀, 太勁啦, 你知d工人放假最鍾意通街坐, 真係污糟喇撻, 尤其家有小朋友, 放假回來帶埋d 咩菌會來就弊啦!!

真的, 雖然好想family day, 但如工人學壞了就真係好煩, 認真考慮呀!!

你有問題你pm 我呀, 我話你知我的經驗呀!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 tuenmunbb 於 09-4-28 09:06 發表

我好想同你講, 難得你工人自動提出唔放假, 就唔好放比佢, 請得工人預左駛錢, 我真係寧願駛多幾百元, 都唔想工人放假!!!

係, 真的, 放假真係會學壞的, 尤其宜家香港d印印真係不知所謂, 心態唔正常, 如 ...

我明白你可能曾經有不快經歷
但公開教人唔好比工人放假
呢個心態實在唔正確
第日人地比工人告唔比放假
係咪你會幫人孭?

驚學壞就唔比工人放假出街
日後你如果怕小朋友學壞
難道又鎖佢喺屋企?

街外多菌, 難道你或你先生唔出街?
工人就會惹菌, 你地唔會?
呢個真係有d歧視意味.

知道法例而仍以身試法, 是愚蠢的行為; 工人冇告你, 只是走運.

如認為我有冒犯, 請多多包涵.

伯爵府

樓主,除左同佢講勞工法外,亦可以同佢講,佢做左6日野,都好應該有1日要休息,咁身體先會健康d。跟住你咪再同佢講你想有family day,所以叫佢放假囉!

唉,其實理由就你自己講既啫,最重要係你要講囉!

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-4-28 10:43 發表

呢個心態實在唔正確
係咪你會幫人孭?

日後你如果怕小朋友學壞
難道又鎖佢喺屋企?

街外多菌, 難道你或 ...

非常認同你既講法....

我覺得係網上發表意見, 應該要比正面信息, 樓主唔做一件事, 但教人唔好比工人放假, 就真係唔應該....

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 mrs.hamster 於 09-4-28 12:32 發表
我個工人都係話唔放假,而我亦唔想佢放咁多假出去玩,所以佢每個月自己寫一張紙比我要求我補錢比佢唔放假,不過勞工假一定放比佢咁佢一年就係放12日勞工假而我又唔犯法。

我weekend都成日出街,咁佢差不多每個星期就將個kit ...

拿, 呢樣捉虫架
即係話, 每7日有一日休息日, 亦係法例, 唔止勞工假架.
唔好以為有工人寫張咁嘅所謂"同意書", 就可以堵塞漏洞; 呢張野, 日後將會成為工人告你的有力証明 : 唔放休息日!
因為你知道佢應該要有day off, 但你唔放~
記住, 勞方福利唔係話勞方主動放棄, 你就可以不供給.

買休息日, 只可以在一個合理的水平.

佢如果開你file, 真係中咗9成!! 因為休息日的定義, 係冇爭議性.

自己執生呀~

伯爵府

好媽媽勳章

Please be notice that :

I haven't 公開教人唔好比工人放假,
but what I said was 難得你工人自動提出唔放假

please don't contort what I want to say.

原帖由 ellawyc 於 09-4-28 10:43 發表

呢個心態實在唔正確
係咪你會幫人孭?

日後你如果怕小朋友學壞
難道又鎖佢喺屋企?

街外多菌, 難道你或 ...

珍珠宮

原帖由 tuenmunbb 於 09-4-28 09:06 發表

我好想同你講, 難得你工人自動提出唔放假, 就唔好放比佢, 請得工人預左駛錢, 我真係寧願駛多幾百元, 都唔想工人放假!!! ...

想像唔到冇假放係點....... 覺得唔係好人道!

首頁

尾頁

跳至