懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

今個week已經係week 32喇,但阿b仲未轉,醫生話要book定手術室,頭先姑娘打黎話confirm左喇,我想問下有經驗的媽媽,我book左7.30am開刀,之前有咩準備? 成個程序係點架? 開始緊張呢!

大宅

我係今個月2號係法國開刀生, 我1號夜晚12點前要入到醫院, 入院後啲姑娘同我做檢查 (量血壓同探熱), 跟住就要去待產房瞓啦, 我做緊檢查個陣, 啲姑娘會叫我老公去樓下做其他手續 (我唔記得咩手續, 但第二日a/c 開咗, 我老公要去交多7000按金). 跟住到第2日朝早, 大約7點, 啲呀姐就會比套衫我換, ([替]毛好似係入院個陣做架), 換完衫就等啲阿姐推我入手術室啦.

我係8點鐘開刀架, 但啲姑娘7點已經叫我準備, 仲問我老公到未, 我老公又遲到, 咁啲姑娘推我出走廊等, 所以你咁早, 你叫你老公要早啲到呀. 佢地其實開7點, 但你咁早, 你老公可以係delivery room 隔離間waiting room 等你架.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該想問 8:00 開刀 .... 有無 extra cost 呀 ??

好似 8:00 前有 extra ?? 8:00 後係唔係唔係
唔水呀 ??

同埋想問下 ...... 出院幾 $$ 呀 ?? 唔該哂 !!

原帖由 ymjoy 於 09-4-27 14:48 發表
我係今個月2號係法國開刀生, 我1號夜晚12點前要入到醫院, 入院後啲姑娘同我做檢查 (量血壓同探熱), 跟住就要去待產房瞓啦, 我做緊檢查個陣, 啲姑娘會叫我老公去樓下做其他手續 (我唔記得咩手續, 但第二日a/c 開咗, ...

民房

仲有仲有..你住左幾多日醫院呀? o係醫院餵到人奶嗎?

複式洋房

我4月15日9點am開刀. 之前14日下午去check-in. 就回家食晚飯. 到15日7點am回e院準備. 17日自己先出院(約住50小時). 亞b就18日出院.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

你 4 日就出院呀 ??? 又幾好 WOR , 係半麻嗎?

同埋出院幾 $$ 埋單呀 ??? E 生又收幾多 ??
唔好意 C , 太多樹啦 .....

原帖由 sasa08 於 09-4-27 17:35 發表
我4月15日9點am開刀. 之前14日下午去check-in. 就回家食晚飯. 到15日7點am回e院準備. 17日自己先出院(約住50小時). 亞b就18日出院.

大宅

回覆 # 的文章

張單無寫有extra cost 喎, 只係計有醫生手術費, 手術室費同麻醉師費用咋喎.

我住咗四曰三夜, 要$35000, 醫生收16000, 麻醉收$6000, book 手術室收4千幾.

大宅

原帖由 panpooh 於 09-4-27 17:17 發表
仲有仲有..你住左幾多日醫院呀? o係醫院餵到人奶嗎?

我住咗4日3夜, 可以呀, 係醫院餵到人奶呀, 但就未上奶, 只係比阿b 試吓食, 要補奶粉.

男爵府

我都係住左四日三夜, 埋單$47000, 醫生兩萬, 麻師七千

我冇擇時辰生o既, 醫生遲左成個幾頭先黎, 點知舅父話亞b出世o既時辰(遲左o個個)好正喎

chickenwing2006,
之前你話a床好正o既, 我去到冇晒a床, 瞓b床, 獨享個電視, a同c拉晒curtain就冇得睇... 話就話香港人一間房, 個死人c床勁嘈, 成q日帶埋個2yr仔黎, 奶奶又大聲, 希望你地唔好好似我咁唔好彩冇得休息啦

別墅

我今晚入院, 聽朝開刀啦, 有d緊張tim. 生完再報告啦.

BeBeeBu , 你住4日3夜要$4x,xxx 咁貴既, 我唸住$3x,xxx tim, 我醫生話budget 3萬幾, 你住3人房or6人房呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

回覆 # 的文章

我搵巫少慈, 佢都幾nice, 又細心.

複式洋房

我實住3日. 半麻. E生13000+麻醉4500 因BB有D事. 照左2張x-Ray同照左1晚燈. 出院约4萬. 好不幸我隔離床的hk人重衰過大陸人. 佢d家人由早上7:30到晚上11先走. 共十幾人未停過. 有5個來2次. 我由早上開完刀回房到晚上11点幾先有得訓. 第二日又係甘. 佢亞ma重同d姑媽大大聲講麻雀經. 你話係唔係會激死. 夜晚姑娘講比e生知道就比我早一曰出院
原帖由 chickenwing2006 於 09-4-27 23:40 發表
你 4 日就出院呀 ??? 又幾好 WOR , 係半麻嗎?

同埋出院幾 $$ 埋單呀 ??? E 生又收幾多 ??
唔好意 C , 太多樹啦 .....

男爵府

原帖由 YumiYumi 於 09-4-29 16:25 發表
我今晚入院, 聽朝開刀啦, 有d緊張tim. 生完再報告啦.

BeBeeBu , 你住4日3夜要$4x,xxx 咁貴既, 我唸住$3x,xxx tim, 我醫生話budget 3萬幾, 你住3人房or6人房呢?

三人房同唔知六人定五人房同價, 一定要揀三人房, 有時朝早趕八點餵奶就有排等廁所

因為我有多囊卵巢, 睇開dr. tay, 產檢又跟得好好, 做手術o個陣佢同麻師不斷同我傾計, 等我冇咁驚, day 3 傷口巳經冇咩點痛, 所以寧願期其他慳d都覺得值得, 佢巡房一次$800, 兒科楊霸成一次$500...

男爵府

原帖由 sasa08 於 09-4-29 17:28 發表
我實住3日. 半麻. E生13000+麻醉4500 因BB有D事. 照左2張x-Ray同照左1晚燈. 出院约4萬. 好不幸我隔離床的hk人重衰過大陸人. 佢d家人由早上7:30到晚上11先走. 共十幾人未停過. 有5個來2次. 我由早上開完刀回房到晚上1 ...

唔知其他私家醫院唔知係咪都係咁, 我隔離床o個個又係好嘈, 走廊又係, d 姑娘又唔control

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chickenwing2006 於 09-4-27 15:24 發表
唔該想問 8:00 開刀 .... 有無 extra cost 呀 ??

好似 8:00 前有 extra ?? 8:00 後係唔係唔係
唔水呀 ??

同埋想問下 ...... 出院幾 $$ 呀 ?? 唔該哂 !!

...

chickenwing,

請問一下, 你上胎開刀生, BB而家幾歲丫?
我朋友又係開刀生左個仔, 但而家歲半了, 都唔識講野,
連單字都唔識, 佢話唔知關唔關開刀事...唔知大家有無遇到呢個問題呢?

大宅

原帖由 BeBeeBu 於 09-4-29 18:44 發表

三人房同唔知六人定五人房同價, 一定要揀三人房, 有時朝早趕八點餵奶就有排等廁所

因為我有多囊卵巢, 睇開dr. tay, 產檢又跟得好好, 做手術o個陣佢同麻師不斷同我傾計, 等我冇咁驚, day 3 傷口巳經冇咩點痛, 所以 ...

Hi: bebeebu

我都係睇dr.tay, 約咗7月18日响法國開刀生. 想問你你又冇擇時辰又住大房點計仲要咁貴成$47000埋單. 等我仲以為3萬到尾就可以tim. 你係幾點生佢收2萬醫生費.
另外想知麻醉師及手術室費用收幾多? 因為我打算唔join
package 可以的話住4日3夜就走.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我囡而家 31 個月大啦, 你 FD 小朋友問題
唔似係開刀 LOR ..... 開刀都唔會唔講野架 , 似係
先天/後天多 D 呀.

先天..... 可能 BB 慢 D , 吸收緊未 READY
後天..... 家中無人同佢講, OR 太多種唔同語言
小朋友唔可以集中

仲有男仔真係比較慢 D 架.

不如去健康院問下, 再唔係去協康會問一問,
個度有專業語言 C 可以了解多 D

原帖由 jizoe 於 09-4-29 21:00 發表

chickenwing,

請問一下, 你上胎開刀生, BB而家幾歲丫?
我朋友又係開刀生左個仔, 但而家歲半了, 都唔識講野,
連單字都唔識, 佢話唔知關唔關開刀事...唔知大家有無遇到呢個問題呢? ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chickenwing2006 於 09-4-29 23:21 發表
我囡而家 31 個月大啦, 你 FD 小朋友問題
唔似係開刀 LOR ..... 開刀都唔會唔講野架 , 似係
先天/後天多 D 呀.

先天..... 可能 BB 慢 D , 吸收緊未 READY
後天..... 家中無人同佢講, OR 太多種唔同語言
...

嗯嗯..佢係男仔丫..咁可能慢D掛~~ @.@~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

其實後天可以加強一 D 既..... 家人同佢講多
D 啦, 番下 PLAYGROUP 玩下.

同埋可以既報 N 1 ..... 一到 24 個月大就番學,
真係明顯會講多 D 野架, 希望快 D 有進步啦.

原帖由 jizoe 於 09-4-29 23:28 發表

嗯嗯..佢係男仔丫..咁可能慢D掛~~ @.@~

首頁

尾頁

跳至