懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

可否分享一下經驗﹖

子爵府

您會係邊間醫院生呀? 因為唔系您想住就有的, 之前無得預訂的. 我上年係QE生, 入院陣痛果陣同姑娘講我想住頭或2等房. 佢話只可排一邊, 因為當時無位, 我就排了頭等, 不過到痛左幾個鐘, 另一個姑娘問我當時2等房剛剛有一個位, 我就話要了. 所以佢地就留了比我.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我會喺威爾斯生, 都未決定二等定頭等, 諗住到時有邊隻就住邊隻, 因為無得預先book, 要睇到時有無位去安排...不過d人話二等好d, 因為唔駛成晚一個人嘛...

大宅

我年頭係qe生, 等左一日唔使就有二等房,不過我順產, 一共住左2日+1日係產房就出左院啦!
(住二等房最好就係唔使行咁遠 & 同人爭廁所 )

大宅

我都想呀,不過我住屯門又唔想出咁遠生,無得住二等啦...

出世 2.77kg   半個月 3.2kg  一個月 3.81kg  
兩個月 4.6kg  四個月 5.64kg 六個月 6.34kg
一歲 7.4KG

複式洋房

回覆 # 的文章

我07年9月係QE生左大女(開刀)有幸住到一晚2等房,個晚真係真真正正叫做有覺好訓!今年8月細女出世,希望都住到頭/2等房啦!不過到時都唔知咩環境,可能要住足咁多大房先出院都唔定,我都打定輸數.....

大宅

二等.頭等同普通房差幾多錢呀?

伯爵府

我響東區特別房..環境正....

頭等304
二等226
特別房197

男爵府

我今日問過廣華,佢叫我去QE生。
原來頭或二等房係睇下彩數有無位。
咁請問醫生係咪同大房一樣﹖定係都係俾實習醫生接生呢﹖

公爵府

我老公係公務員, 但我諗住去私家生, 皆因(1)我怕痛, 所以想開刀, (2)私家服務好d嘛

大宅

我老公係公務員,我會11月o係威爾斯生,想問係唔係入院時同姑娘講申請二等房,跟住睇下生完有無?咁二等房D姑娘會好D嗎?

伯爵府

原帖由 天大地大 於 09-4-27 21:16 發表

住咩房都唔係醫生接生架喎, 係助產士架咋. 唔知係咪間間醫院都一樣, 如果 QE 就非公務員就係普通姑娘接生, 如果係公務員就會係 SISTER 親自做.

男爵府

原帖由 chanwendy 於 09-4-28 10:12 發表

住咩房都唔係醫生接生架喎, 係助產士架咋. 唔知係咪間間醫院都一樣, 如果 QE 就非公務員就係普通姑娘接生, 如果係公務員就會係 SISTER 親自做.

原來係咁,多謝你講我知。
請問去QE排期係咪一定要張懷孕證明寫埋幾時預產期先得架﹖

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-4-28 10:12 發表

唔係呀!就算QE都係助產士接生,無咩話分阿打接生定普通姑娘接生,因為唔係咩姑娘都可以接生,要接受額外的TRAINING先可以幫人接生!

男爵府

原帖由 car_li 於 09-4-28 19:10 發表

唔係呀!就算QE都係助產士接生,無咩話分阿打接生定普通姑娘接生,因為唔係咩姑娘都可以接生,要接受額外的TRAINING先可以幫人接生! ...

咁你個次感覺還好嗎﹖有無不愉快經歷呢﹖

伯爵府

原帖由 car_li 於 09-4-28 19:10 發表

唔係呀!就算QE都係助產士接生,無咩話分阿打接生定普通姑娘接生,因為唔係咩姑娘都可以接生,要接受額外的TRAINING先可以幫人接生! ...

我係話如果非公務員係姑娘級的助產士接生, 如果係公務員就係 sister 級接生, 都係接受咗 training 的. 我家姐有朋友係 qe 產房度做, 佢係咁講的.

伯爵府

原帖由 天大地大 於 09-4-28 18:57 發表

原來係咁,多謝你講我知。
請問去QE排期係咪一定要張懷孕證明寫埋幾時預產期先得架﹖

我係等出咗預產期先去排期的, 咁會準好多. 因為我唔係個個月 m 的, 如果一早去排, 佢一定用最後一次 m 同我計, 咁就會早咗一個月, 所以我等醫生出咗預產期先去排囉.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

I know there is only first class in PWH

原帖由 PCKK323 於 09-4-28 04:28 發表
我老公係公務員,我會11月o係威爾斯生,想問係唔係入院時同姑娘講申請二等房,跟住睇下生完有無?咁二等房D姑娘會好D嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

For QE, 是婦產科主管巡病房的 !

原帖由 天大地大 於 09-4-27 21:16 發表

男爵府

畀面勳章

我生2個都係住PWH頭等, 生大女嗰時一去就有頭等! 到生細仔嗰時就二等再上頭等!

我鍾意住頭等多D, 因為有電視睇無咁悶, 又可以自己一個廁所, BB喊又唔驚嘈親人!

首頁
12345...9

尾頁

跳至