論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

半夜大仔突然發燒(38.4) +嘔,今朝學校又要測驗,所以吵住要返學。咁我就帶埋印姐一齊送佢返學 (印姐第一次去,平時係我自已送),然後留佢係學校門口等,一測完就帶返屋企。我返到公司個心都好亂,又擔心,因印姐只黎了一個星期,又係OVERSEAS,廣東話又係有限公司,我又驚佢聽唔明我講mug,自已走咗去,阿囝如果唔舒服,出黎又搵唔到佢唔知點算。結果佢完全明我講mug,係學校門口等了一個鐘(早餐都冇食),依家安全返到屋企。好欣慰!雖然係好小事,但突然間發生時佢又幫到你時,真係開心gar。

But, 頭先抺窗時跌咗條布落街

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個個都係oversea的
初初來個時呢
太緊張
成條抹布沖埋落toilet......俾左幾百蚊去整
又整爛少少野
不過比起其他媽媽
我覺得算好小事了.......

複式洋房

係..... 我明白的。
比起塊抺布,佢今朝幫到我,買多1打俾佢都ok ar!
不過今晚都要提下佢,千祈唔好跌野落街。好彩今次係塊布,同埋窗下係平台走廊(有蓋)

禁止訪問

大宅

我家姐姐都係... 照顧我女 VERY GOOD ... 真係無得頂架... 所以下個月尾帶埋佢去長隆玩兩日... 獎勵0下佢....

禁止訪問

複式洋房

考!!

做得好既工人應該有獎

別墅

有個好工人, 真係開心, 獎勵下一齊去玩都好應該. 唔知我下個月新黎果個係點呢??

洋房

我都借個位讚下過工人先.

前日早上, 她在大廈地下出life位, 執到一個錢包, 內裡有身份証, 八達通etc...她自己有嘗試called 失物主人, 不成功; 當我回家告訴我知, 我就查問清潔呀姐找到失物主人, 對方好感激她.

值得讚她沒有貪心. 據為己有

大宅

原帖由 貓姐 於 09-4-24 12:10 發表
hehe, 呢個動作我上年11月做左lu

我都有睇你0既POST架... 我家姐姐知道會去玩不知幾開心...

大宅

好媽媽勳章

我工人新上班兩天, 暫時OK.

不過, 好開心呢度有人讚工人, 發放一些正能量, 令我新手[太太]無咁誠惶誠恐.

唉....之前睇得太多工人的衰野, 潛意識會覺得自己唔會咁好彩...好大壓力.
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-4-24 14:35 發表
記得提醒姐姐, 跟實太太呀, 唔見左太太返唔到屋企傢.

收到... 去完返0黎好似你0甘報告0下先....

公爵府

好媽媽勳章

我個仔剛開始番學
尋日第一日, 我請咗半日, 自己接送
今日就同工人一齊出去, 但我等唔到個仔放學
於是工人就在學校附近hea咗2小時
一接咗個仔有打比我
返到屋企又打比我
真係好有交帶
平時同個仔落平台都係咁做

我諗緊, 下次我會叫佢去兩個街口之隔嘅老麥坐下又好, 食少少又好. 好過咁樣遊蕩2個鐘, 邊行得咁多喎~

公爵府

好媽媽勳章

樓主, 睇你嘅post好開心
我感覺你會識得做個好僱主
起碼, 你有讚有彈, 唔會一面倒, 黑白分明
咁樣, 你至可以客觀面對同評核工人的表現
管教就更得心應手

複式洋房

我家賓姐都幾好架,煮餸好得,周不時會有新菜式,又識得自已慳家買餸,無打爷頭,湊仔好過我同我阿媽,又會有D新款小食俾阿仔,做家務亦自動自覺,雖然自從細女出左世,做家務就差左少少,但佢湊細女都OK。

唯一缺點,就係每兩,三個月,就會有一晚面黑,我有時會忍佢,頂唔順,就寫五至六頁的長信炳佢,通常大家咁樣書信來往兩三次,就會冰釋前嫌,又回復良好關係。

但有時佢又會對僱主有D 要求,呢度就要平衡下,可能情況下,都會就下佢,方便佢做野,大家互相遷就啦。

我返工好忙,佢打點屋企所有事咁滯,由買乜餸到幾時清潔屋企,所以佢都好幫得手。

公爵府

牛年勳章

好開心原來都有姐姐係好好o既~~

其實係度睇到d唔好o既工人表現, 我都會好感恩, 雖然姐姐都唔係好好果種, 不過起碼都照顧囡囡ok, 同埋好錫佢, 都算自動自覺, 都幫到下手咁喇~
所以近排讚多左佢, 開始識得真心欣賞佢的工作表現!

公爵府

牛年勳章

原帖由 貓姐 於 09-4-24 14:35 發表
記得提醒姐姐, 跟實太太呀, 唔見左太太返唔到屋企傢.

返唔到屋企就大濟喇~

大宅

我家姐姐黎左半個月, 表現都好好, 因為我屋企有婆婆, 所以我叫佢要照顧好家務先, 佢d清潔工夫真的很好, 連有潔癖的婆婆都無位入佢, 我比左個日程表比佢, 佢自己都跟到足, 我屋企有成四個大人一個小朋友, 基本上個個都會叫佢做野, so far佢都立即回應, 都無話面黑

我屋企煮野比較清淡, 佢黎左三日到都可以煮到岩我地口味的餸菜!

其實一開始我會多d提醒佢我們的要求, 一做唔到就會要佢立即做過, 做得好我又會立即讚佢, 到而家佢基本上都已經達到我們的要求, 但係可以讚的地方就日日都搵到, 所以我都好感恩架

複式洋房

我又發現多d印姐的好處了︰
1) 會主動做野,例如清潔鞋櫃,洗窗帘,我地一返屋企除低對鞋,佢就立即搵布抺干淨d塵放入鞋櫃(第一日唔為意,轉頭想出街已經搵唔返對鞋 ,原來已入了鞋櫃),上述呢d我冇叫過佢做,係見到佢自已係度做ger
2) 好take care d小朋友&bb,其實我都冇講過要佢點做,但係一出到街佢就會拖實我個大仔,如果大仔要推bb車,佢就會跟到貼,唔駛我地好似以前咁追到氣咳。
3) 將大仔周圍擺ger玩具入晒玩具箱疊好晒(呢樣又係冇叫過佢做) 其實佢真係好鍾意執野,只要見到d野亂就會自動自覺收好。(不過婆婆唔like,因為婆婆想搵野時問佢放咗係邊,佢唔識聽 )

當然都有d大慒ger野,例如︰洗窗帘唔記得除窗帘勾,仲以為幅窗帘玩完添,好彩冇樹

總ger黎講暫時滿意la。不過成日都同我講話唔想放假,我梗係話唔得la:;pppp:

首頁

尾頁

跳至