論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢3個月我已經好少上嚟, 發現多咗好多偏激既人, 唔理工人岩定唔岩, 都係咁鬧鬧閙....

成日覺得上得嚟留言, 打得出嚟就要負責任, 講出正確既信息比d新手知, 佢地唔做一件事, 最低限度要比佢地知, 工人有權追討, 點知比人鬧我錢多, x居.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

公爵府

原帖由 貓姐 於 09-4-30 09:56 發表
haha, 你呢個feeling, 我一早都有喇, 但我會上嚟行上嚟睇, 我唔想reply咁多lu.
你答完d問題, 唔聽唔信, 轉頭仲改埋topic名, 指明想搵邊個答. 想搵人就pm喇, 開咩q topic喎 ...

貓姐, 我感受到你前排既feeling喇, 真係唔好受...

唔信唔聽都唔緊要, 我會覺得有日你受番唔好怨囉, 但係比人無端端鬧戇居, 條氣就真係唔多順....

大宅

你哋唔好咁氣餒啦,我由新手請工人,十下十下咁,到依家只到咗好多規例,唔會驚頭驚尾,都係多得有你哋咁好既人無條件幫我解答,家傭版咁大一定咩人都有架,唔好理啲無禮貌既人啦,激襯自己好唔抵呀。

大宅

原帖由 enahau 於 09-4-30 11:18 發表
你哋唔好咁氣餒啦,我由新手請工人,十下十下咁,到依家只到咗好多規例,唔會驚頭驚尾,都係多得有你哋咁好既人無條件幫我解答,家傭版咁大一定咩人都有架,唔好理啲無禮貌既人啦,激襯自己好唔抵呀。 ...

係呀, 係家傭版我都學到好多嘢, 之前唔會點理工人出糧呀, 放假呀既嘢, 都係老公攪掂, 而家唔會啦, 我要過目, 唔係唔信老公, 而係男人有時做嘢無女人咁小心.

所以唔好 give up, 雖然我都少左上來家傭版, 不過我覺得呢到真係可以比大家互相通消息既地方, 就好似我地如果0係街見倒 d 唔好既工人點對佢地既少主人, 我地都會0係到 post, 比大家知...

加油!

複式洋房

我都想講︰好多謝咁多肯sharing的mami。

原本好驚請工人,個心好亂(食飯問題、放假問題、溝通問題.......)。上黎睇咗好多與工人相處的心得(有好有壞),係工人黎之前有晒心理準備,set好timetable & rules俾佢,又預先知道佢地可能會有ger問題,同屋企打定底,所以so far同個工人相處都ok

仲有多謝bk mami share翻譯網,依家每日都用黎同印姐溝通,所以佢好明我地要佢做咩&點樣做&做錯咗mug。

所以我由以前ger唔搭咀,到依家都多咗回應,都想share多d俾其他mami知道(雖然唔一定啱)

別墅

原帖由 浚林 於 09-4-30 11:53 發表
我都想講︰好多謝咁多肯sharing的mami。

原本好驚請工人,個心好亂(食飯問題、放假問題、溝通問題.......)。上黎睇咗好多與工人相處的心得(有好有壞),係工人黎之前有晒心理準備,set好timetable & rules俾佢,又預先知 ...

可否提供翻譯網網址 ? 謝 !

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都覺得上黎呢度,學到吾少應該點同家中印傭相差,工作底線...好多樣,當然有媽媽係偏激左d

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-4-30 09:46 發表
呢3個月我已經好少上嚟, 發現多咗好多偏激既人, 唔理工人岩定唔岩, 都係咁鬧鬧閙....

成日覺得上得嚟留言, 打得出嚟就要負責任, 講出正確既信息比d新手知, 佢地唔做一件事, 最低限度要比佢地知, 工人有權追 ...

邊個咁話您呀??

唔好唔開心啦,其實好多就算新入黎既都可以係版面搵到好多資訊呀,我都唔係成日答,因真係抽唔到咁多時間重覆比資料.

我都覺得依家d僱主有d係比以前既偏激左,不過如佢唔聽忠告既,最終中招都係自己啫.我都學左放低lu.上黎咪吹下水囉.

洋房

唔使咁灰o既,咩人都有架啦.你答到佢心目中既野咪好野囉,答得唔岩聽咪話哩話路囉,我自己就無咩所謂呀,我上黎學野架姐.有時俾d意見,大家岩聽咪聽囉,唔岩聽咪唔好聽囉.又無話過哩度俾o既意見一定岩,只係大家交流下姐.或者可以當吹吹水咁架姐.無人夠膽講自己既做法一定岩,只係大家交流下當時既心情同意見囉.

水晶宮

大部分媽咪都系明事理的...總有偏激的人...講到工人啦大陸人啦綜援啦就冇曬理智...其實見文如見其人...巨地講D也只反應自己是點樣一個人...話不投機大家STANDARD唔同都唔使多講...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

公爵府

原帖由 mavisw 於 09-4-30 12:01 發表

可否提供翻譯網網址 ? 謝 !

http://translate.google.com.tw/translate_t#

伯爵府

kaka, 可能我好少睇人回覆, 通常答完就算, 所以無放在心上。

其實大家都係出於善意, 人家領唔領情都係因果自負, 日子耐左, "領"野既次數多左, 就會自然學精架啦。

好多人鍾意用錢買教訓, 我覺得真係無問題架。 但係我窮, 又細膽, 咪做多d功課囉。

唔好嬲,唔好嬲。

公爵府

原帖由 二少奶 於 09-4-30 12:16 發表
係咪呢單呀?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2243280&page=1#pid33437886

唔止一單, 係幾單, 我今朝先post啫.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-4-30 09:46 發表

成日覺得上得嚟留言, 打得出嚟就要負責任, 講出正確既信息比d新手知, 佢地唔做一件事, 最低限度要比佢地知, 工人有權追 ...

唔好咁啦...
我都算係個新手, 成日都上黎睇下由本來乜都唔識
到宜家都算識多少少條例喇, 呢度都有好多好好o既member架
佢地聽唔聽一件事, 提左/話左比佢知有咁既可能,
都算係人至義盡...
咪理咁多, 當大家吹下水囉

子爵府

係呢度都見識過唔少偏激既媽咪

公爵府

好媽媽勳章

2heibbmama,
唔好燥啦, 有d人係冇修養, 你吹得佢脹咩~
(嘻嘻, 我都冇乜架, 不過知禮義廉恥, 識尊重人, 同埋知道天外有天, 人外有人.)

有D會員出咗名自以為是同無禮貌架啦, 我相信佢地真實生活可能好多抑壓, 所以要用網上身份去宣洩.

可能佢地唔使抑鬱成疾, 都係全靠呻一句on居咋~ 你咪當做善事囉~ ^^

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

2heimbbmama,

身為一位偏激既會員,我都覺得這裏確有人是偏激左少少。是否我辣慶過你??有就開心見誠四四六六响樹解決イ巨!!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ellawyc 於 09-4-30 12:58 發表
2heibbmama,
唔好燥啦, 有d人係冇修養, 你吹得佢脹咩~
(嘻嘻, 我都冇乜架, 不過知禮義廉恥, 識尊重人, 同埋知道天外有天, 人外有人.)

有D會員出咗名自以為是同無禮貌架啦, 我相信佢地真實生活可能好多抑壓, 所以要 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至