論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家姐姐4月8到埗, 5月1日她是需要放一個無薪公假的, 但係當天我放唔到佢假, 要改於5月尾先放, 我想問這個扣薪(因為頭三個月公眾係無薪的)應該是5月8日(第一個月出糧)定係補假那個月(6月8第二個出糧)才減呢?
望各位賜教~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我認為系 6 月8 第二期糧....因為佢正式放假日 ( 8/5 ) 系屬於第二糧期之內

原帖由 佩兒 於 09-4-30 23:07 發表
我家姐姐4月8到埗, 5月1日她是需要放一個無薪公假的, 但係當天我放唔到佢假, 要改於5月尾先放, 我想問這個扣薪(因為頭三個月公眾係無薪的)應該是5月8日(第一個月出糧)定係補假那個月(6月8第二個出糧)才減呢?
望各位 ...

禁止訪問

大宅

咁即係放假個個月先扣人工? 唔知有無其他媽媽試過這種情況呢?

據我理解公眾假期一定要放, 只是頭三個月無薪, 其實工人如果第一次黎香港佢可能真係唔知, 但係耐左就會好多朋友告訴她, 所以作為僱主一定要跟足勞工法例

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 佩兒 於 09-5-1 12:14 發表
咁即係放假個個月先扣人工? 唔知有無其他媽媽試過這種情況呢?

據我理解公眾假期一定要放, 只是頭三個月無薪, 其實工人如果第一次黎香港佢可能真係唔知, 但係耐左就會好多朋友告訴她, 所以作為僱主一定要跟足勞工法 ...

其實工人放個d叫勞工假唔係公眾假, 唔係所有紅日工人都有得放嫁....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

Thank, 這個我是知道的, 我已經MARK低晒所有勞工假 , 不過我不知如果下月補假, 應該是這個月扣人工還是下一個扣人工, 我沒有這方便的經驗

原帖由 2heiBBmama 於 09-5-1 12:17 發表

其實工人放個d叫勞工假唔係公眾假, 唔係所有紅日工人都有得放嫁....

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 佩兒 於 09-5-1 12:27 發表
Thank, 這個我是知道的, 我已經MARK低晒所有勞工假 , 不過我不知如果下月補假, 應該是這個月扣人工還是下一個扣人工, 我沒有這方便的經驗

我會選擇真正放假嗰個月去扣人工
因為, 紀錄上追溯會容易d
特別係預備日後有爭拗時

同埋, 理論上, 僱主唔應該預先扣人工, 應該發生後至扣

大宅

明白晒, 謝謝各位的意見

大宅

請問工人未滿三個月,如有勞工假可以扣工人該日人工?

如: 2009年4月4日(清明節)
2009年4月人工是: $3580-$118=$3462

那麼: 2009年5月1日及5月28日=
2009年5月人工是: $3580-($118X2)=$3344

正確嗎???

原帖由 ellawyc 於 09-5-1 13:21 發表

我會選擇真正放假嗰個月去扣人工
因為, 紀錄上追溯會容易d
特別係預備日後有爭拗時

同埋, 理論上, 僱主唔應該預先扣人工, 應該發生後至扣

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 josiu 於 09-5-1 19:43 發表
請問工人未滿三個月,如有勞工假可以扣工人該日人工?

如: 2009年4月4日(清明節)
2009年4月人工是: $3580-$118=$3462

那麼: 2009年5月1日及5月28日=
2009年5月人工是: $3580-($118X2)=$3344

正確嗎? ...

exactly.

首頁

尾頁

跳至