論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

最低工資 外傭開價4849元
數千人勞動節遊行
2009年5月2日 thisurl=escape(parent.window.location.href); document.write ('');
【明報專訊】政府考慮將外傭豁免於最低工資保障之外,但昨日參與五一勞動節遊行的外傭團體提出反建議,指在扣減食宿費後,開價月薪4849元,不設超時補水,即比現時水平增加1269元。外傭團體表明,若政府不保障外傭最低工資,便會提出司法覆核。
工聯工盟斥企業藉海嘯剝削員工
職工盟和工聯會昨日分別發起五一勞動節遊行,工聯會聲稱有3000人參加遊行,警方則指有1500人參加。工聯會稱,人數較往年多,相信是受今年經濟氣氛不好、金融海嘯因素影響。理事長吳秋北批評部分企業在有盈利下,仍然以金融海嘯為理由任意裁員,他們希望政府注視情,以及盡快就最低工資及最高工時立法。
職工盟李卓人稱,職工盟遊行有約3500人參加,打破以往紀綠,警方稱沒有計算人數。遊行隊伍由維園遊行至政府總部。李卓人指今年遊行是職工盟有史以來最大規模,並批評企業藉金融海嘯向員工開刀。
外傭團體﹕不納最低工資將提覆核
參與職工盟遊行的外傭團體高舉「最低工資,人人有份」的橫額,會員人數約有1萬、代表5個不同國籍外傭的Asia Migrants' Coordinating Body,其發言人Dolo和Eni表示,已制訂一條方程式計算外傭的最低工資,本周二與勞工處會面時提交建議,但局方沒有回應此方程式是否可行。
該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。另一參加遊行、代表菲傭的Filipino Migrant Workers' Union的主席Feliza亦認同此計算方法。
現時外傭最低工資為3580元,Eni表示,最終月薪較現時增加1269元,但認為﹕「你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?」她指外傭薪金一向偏低,水平更加是不人道。Dolo和Feliza均代兩個工會表明,一旦政府拒絕將外傭納入最低工資保障範圍,他們便會提出司法覆核。職工盟李卓人說,外傭薪金應以月計算,水平應定為4000元水平左右,認為對僱主增加約500元的負擔不會太大。
勞工及福利局長張建宗發表聲明,指有關「留宿家庭傭工」應否納入建議中的最低工資法案,政府正深入研究,確保法案有穩妥的法律理據,又切實可行。

大宅

好媽媽勳章

佢地衣食住行都係僱主包,唔會受通脹影響, d人工都係寄番鄉下, 又唔洗交稅, 對香港都冇吔供奉, 我諗政府唔會彩佢地囉, 如果真係咁加法, 我就唔會請佢地囉.

大宅

定最低工資之日,即炒賓之日
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

禁止訪問

珍珠宮

佢地都儍既, 不如比夠$6000,
我地香港人, 做保安, 做足12個鐘都係厘個價.

一於比足$6000啦.

比$4849佢地, 即係我地出去做野, 幫佢打工.

大宅

叫佢地去星加坡同馬來西亞打工囉!

”你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?”

呢句說話帶有威脅性,好似睇死我地唔炒佢地咁!我都無工人兩個月啦,咪又係咁過!

子爵府

哩句野真係哽唔落, 政府做野快d, 要訂就快d訂, 我即炒俾佢睇。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-2 10:53 發表

”你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?”

呢句說話帶有威脅性,好似睇死我地唔炒佢地咁!我都無工人兩個月啦,咪又係咁過! ...

佢哩句說話我都好唔順氣, 真係加俾佢哋o既話, 就算我俾得到都會考慮揾鈡點, 香港咁刻薄佢哋, 等佢哋去其他國家揾食啦!

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-2 10:53 發表

呢句說話帶有威脅性,好似睇死我地唔炒佢地咁!我都無工人兩個月啦,咪又係咁過! ...

佢唔講尤自可, 佢一講呢句真係把鬼火, 就炒比佢睇...
佢地真係以為無左佢地唔得.. 最多請鐘點架啫, 又唔洗包佢食住/保險/ 機票/水電煤... 最重要係唔洗多個外人响度篤眼篤鼻..
同意.. 覺得香港咁刻薄, 去第二度囉, 又無人搵槍指住佢地黎香港...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小弟近日見菲傭爭取最低工資和受歧視等 有以下建意

一、 將菲傭最低月薪定在$14000.
(以時薪$35 每曰工作16小時計算)

二 、僱主要替菲傭購買MPF 令她們退休受保障

三、 由勞工假改成公眾假

四 、 政府出資建造外傭中心 使她們假期有棲所依

五、 每年二張來回機票 以解思鄉之苦

我相信這建意能解決菲傭受歧視問題 又使香港打造成外傭中心

不過小弟才疏糧薄 再不能成僱主

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

真的納入最低工資, 我一定會炒工人, 我做回主婦...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一於炒晒佢地....裁減她們,香港女人亦不一定要做回主婦....最多辛苦d姐.....

子爵府

以佢地條數咁計, 即我地每月花費係佢地身上係5188元+3580/48xx元=1xxxx元

大家真係唔好請哩d不知所謂既人啦, 請鐘點啦! 換鐘點仲唔使賠添
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

伯爵府

***減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元***

做工人響香港使僱主的加上人工都要成萬銀!

的而且確,我不會回家做主婦,但我會即炒賓姐,轉請本地,好好多!

仲有助減低失業率!

:;pppp: :;pppp:

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

亞Feliza姐, 亞你約人, 可止$1200, 再加多$1, 我都會請我家姐姐返歸, 因為佢地質數根本不值這個價錢, 如果你認為人工低, 請不要來香港. 唔好成日系度發神經. 重有你個你約人, 不知所謂.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 babesiu 於 09-5-2 12:14 發表
你可以做勞工局局長

佢仲自稱小弟添, 似呀似呀~

(不過係都唔好認呀, 我地準備咗榴槤彈.....)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

星期一義工會去見議員,我都打算同佢地講: 您以為班工會真係認為我地唔會為左比多$1,200而炒晒d工人?

比得條氣唔順,加$500都即炒,睇下邊個係主導? $$係我荷包,您吹咩????

首頁
12345...9

尾頁

跳至