論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人俾一個月通知我, 要去加拿大做野.
有咩要留意?

大宅

yk,

想問一下佢之前有無無拿拿話閒日同你請假出去呀?
因我工人星期二同我請假出去, 而其他bk mami話佢可能去見領事喎!!

男爵府

點解而家佢地咁易呢?香港係佢地既踏腳石!

原帖由 yk 於 09-5-4 13:31 發表
有咩要留意?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

請問你地工人是否大學畢業???

別墅

我果個賓就只在我家做了一年就去了加拿大了!
我想應該是要一年境外工作經驗的才批吧。
因為佢在菲律賓時已叫親人按排申請過去做o野,但佢就先到我家做及等批。
最後剛夠一年就話要去加拿大及要立刻要走。最後攪到吵大鑊,不歡而散。
還要請本地人頂到新工人到。使多好多錢,煩到死。
佢叫做讀過college的,畢唔畢到業就唔記得了!

子爵府

我家姐個工人話, 如果佢地從香港去加拿大做野, 唔使比錢菲xx官員呀,

原帖由 HelenPoPo 於 09-5-4 13:49 發表
點解而家佢地咁易呢?香港係佢地既踏腳石!

翡翠宮

咁你工人咁好呀比一個月你, 我個工人呃我咋, 話佢老母就死要返鄉下喎幾PK都有, 真係鬼5望佢不得好死呀自己老母都咒
原帖由 yk 於 09-5-4 13:31 發表
有咩要留意?

大宅

我家工人都去咗加拿大,佢冇讀過大學,係香港做過有Reference letter就可以,Reference letter可能唔得。我過工人都冇請過假去見領事,但開工時有冇偷雞走出去就唔知。亞仔四點先放學回家 佢話要比HK$32,000 agent fee

大宅

ringoivy,

個工人都用差不多的藉口,但若要人不知,除非己莫為。不過我都冇踢暴佢。佢要走我可以點,費事佢以為我冇咗佢唔掂

大宅

我以前工人姐姐要去加拿大,
都係平日要去見領事~

其實佢同你講清楚都OK丫~
大家好黎好去囉,

叫佢可以既就寫低平日有咩要特別留意俾下一個姐姐做REF.~
如果小朋友特別鍾意某一種菜式,
就請佢好似食譜咁寫低俾下個工人囉~

反正又唔會留得住...
不如大家開開心心過埋哩個月囉~

大宅

我工人聽日就話要放假, 咁我都估佢係出去搞加拿大d 野,
咁想問, 見完, 通常幾耐之後會去呀??

見完之後, 佢地下一步應係點呀??

男爵府

我個工人係第二張約, 佢都講明儲錢中and會申請去加拿大, 所以都無咩必要講大話. 仲差5個月就第二張約滿, 我仲諗住佢可以做埋依張約添. 唉.

佢俾一個月通知我, 我都無野好講啦.
大家好哩好去囉.
佢話會俾加拿大請佢既資料俾我, 等我同immigration講加快批新工人visa.

大宅

原帖由 YnnMa 於 09-5-4 16:18 發表
我工人聽日就話要放假, 咁我都估佢係出去搞加拿大d 野,
咁想問, 見完, 通常幾耐之後會去呀??

見完之後, 佢地下一步應係點呀??

我工人5月去見board,
之後7月頭走既~

不過,佢3月中已經同我講佢申請緊架喇~
因為佢要我寫ref.letter俾佢~

大宅

咁想問一下, 佢地如果成功申請, 係咪會要求返菲律賓先架??
因為我聽有d 人講, 有d 賓妹就喜歡話屋企有人死, 咁就返去等!! or 還是佢地直接去加拿大呀??

子爵府

原帖由 YnnMa 於 09-5-5 09:16 發表
咁想問一下, 佢地如果成功申請, 係咪會要求返菲律賓先架??
因為我聽有d 人講, 有d 賓妹就喜歡話屋企有人死, 咁就返去等!! or 還是佢地直接去加拿大呀?? ...

HK 仲係唔係佢哋 ge stepping stone 呢?

男爵府

我個賓話直接由香港飛加拿大喎. 可能因為上次續約放假時已經返咗菲卦.
不過佢返唔返菲, 我都要俾單程機票錢架啦, 唔哩佢囉.

原帖由 YnnMa 於 09-5-5 09:16 發表
因為我聽有d 人講, 有d 賓妹就喜歡話屋企有人死, 咁就返去等!! or 還是佢地直接去加拿大呀?? ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

題外話,我件賓(中學程度)都博命扌昷工,响份standard即既career剪到好多隆。唉…都唔明イ巨,出到去仲有邊份エ嘆得過我呢份??!自己除左識跳舞(イ巨自己話跳舞好勁),還有什幺本領呢??!!!

翡翠宮

係呀所以我話你個工人好好啦仲肯補足比你, 講真我都5明D衰工人諗嘜架, 使咩講大話啫東家5打打西家幾咁閒事 梗係要咒自己屋企人同呢D人做親戚真係家山發呀
原帖由 porkchop 於 09-5-4 15:04 發表
ringoivy,

我個工人都用差不多的藉口,但若要人不知,除非己莫為。不過我都冇踢暴佢。佢要走我可以點,費事佢以為我冇咗佢唔掂。

大宅

咪係囉,你有好路數,唔通我會咗你發達咩,講太話就黑人憎啦!

仲要衰到,走咗之後又係過D指定動作,銀行追數信和電話公司賬單!正賤人!

大宅

我同agent 傾, 佢話最好大家坐低傾傾問下佢。
因為佢同我仲有半年先完約, 如果佢係去, 咁我要搵人啦, 如果佢唔係去, 咁我都無理由依家就搵人, 等人地6個月後先來上工架麻。

講真, 佢去到, 我都替佢高興, 人望高處。 不過唔好打亂我陣腳就ok啦, 我下個月第3個小朋友又出世啦!!! 衰則我唔旨意佢湊, 但叫做跟下阿1, 阿2 d 手尾, 多隻眼幫幫手。

首頁

尾頁

跳至