自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

外傭工資開價 議員多有保留 憂加重中產負擔 團體轟視為奴隸
(明報)5月5日 星期二 05:05

【明報專訊】爭取最低工資的外傭團體「開價」月薪4849元,較現時薪金增約35%,[url=]立法會
[/url]多個黨派甚至代表勞工的議員均對此有極大保留,擔心令中產人士百上加斤,以至裁走外傭,損人不利己,部分更反對將外傭納入最低工資保障。外傭團體批評立法會議員反對他們建議,是因為視外傭為奴隸。
外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。
[url=]自由黨
[/url]和[url=]民建聯
[/url]認為不應將外傭納入最低工資法例,民協[url=]馮檢基
[/url]則倡分開兩條條例處理。自由黨[url=]劉健儀
[/url]說,近5000元的月薪實在不能接受,擔心很多中產難以承擔,外傭隨時面臨裁員,雙方也沒有益處。專業會議梁美芬亦有保留﹕「請開兩個外傭的在立法後可能請一個,請開一個的可能不會再請。」
[url=]公民黨
[/url][url=]梁家傑
[/url]和[url=]民主黨
[/url]黃成智指有關水平難為港人接受,梁家傑稱,在九龍東,聘請外傭的不少是低收入的公屋家庭,希望多一名家庭成員外出掙錢,預料很多低收入家庭不能承擔每月約5000元。
社民連支持外傭
有勞工界議員亦有保留,街工梁耀忠指外傭開價未考慮機票、保險等費用,外傭的時薪或需訂於33元以下。[url=]工聯會
[/url]亦提出外傭是特殊工種,立法時要顧及技術問題。不過,社民連[url=]黃毓民
[/url]支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝削。
Asia Migrants' Coordinating Body發言人Eni稱,外傭是低下階層,議員視他們為奴隸,不欲理會。她指會繼續與本地工會一起爭取時薪33元,若外傭被拒納入保障,他們會提出司法覆核。

大宅

佢走火入魔

男爵府

好後悔, 我曾經做錯左一個決定...就係投左黃先生一票

伯爵府

請你下界改正這錯誤! 多謝!

原帖由 Kingswood 於 09-5-5 09:25 發表
好後悔, 我曾經做錯左一個決定...就係投左黃先生一票

男爵府

原帖由 88muimui 於 09-5-5 09:36 發表
請你下界改正這錯誤! 多謝!

我下次一定唔會再做錯架啦, 請你地原諒我

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢唔係傻左呀

原帖由 qqqqqq 於 09-5-5 09:22 發表
佢走火入魔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔該減埋醫療費用, levy同埋機票丫, 唔該
原帖由 Pasqurell 於 09-5-5 08:59 AM 發表
外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元...

大宅

廢人講廢話, 如果真係成立, 仲有人請外傭咩??

男爵府

投邊個都好,都唔會投比左派!:;pppp: :;pppp:

伯爵府

如真係通過,我會第一時間炒左我呀姐!

原帖由 Melody_Che 於 09-5-5 09:54 發表

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗佢係做相反既野,為香港既勞動力出一分力都未定,如果咁高人工,又要包食宿,使鬼請佢地咩,到時實請番本地人啦,你話你咪

原帖由 Melody_Che 於 09-5-5 09:54 發表

子爵府

請外傭的, 並非全部中產以上。 好多未及「中產」的﹐都需要請外傭喎! 如果我係中產或以上收入人仕,我又唔怕俾囉!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

(...外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元...)

請你記住你所講 "支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝削", 通過後一定令中低產百上加斤, 不能再負擔昂貴外傭工資及不能盡錄之支出,水電煤倍增,包機票,包交通,包住,包食,包保險,包Agent費,包打爛o野,包整壞o野,包癌症,包生仔,包打斧頭,包失竊物品,包擅用物品,包有錢借,包過時過節心意,包驚風散-追數,虐兒,墮胎,鈎老公,加料餸等,仲有無?? 請工人已經無咩好處, 再加埋人工貴, 係你迫人一窩峰炒外傭, 又成為國際笑話隻鍋你要揹...

裁員,減薪,破產,欠稅,失利等情況不繼增加,你是聰明社團大佬,你應該精算出香港仲有幾多納稅人乖乖交稅? 希望你憑良心當個憂國憂民的好議員..

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

最憎佢成日旭手旭腳, 仲有講粗口
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 88muimui 於 09-5-5 10:05 發表
如真係通過,我會第一時間炒左我呀姐!

咁又唔駛第一時間炒﹐因為只會影響新既合約﹐你張舊合約仲係用舊價﹐所以等到完約唔請就得啦!

複式洋房

勁有同感呀, 搞到好似以前台灣議會咁! 真正的倒退吧.

原帖由 juicypig 於 09-5-5 14:55 發表
最憎佢成日旭手旭腳, 仲有講粗口

大宅

如果要保障最低工資的話, 係咪應該先保障香港人日日有飯開, 有工做, 有最低工資保障先呢? 本土人都未能享有這些條件, 咁又點可以保障外來工? 如果要成5千一個月請外傭, 不如, 請本土人, 製造多d就業機會啦.
榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

侯爵府

月薪4849元....不如100,000....等我第一時間炒左D外傭!!!

水晶宮

隻癲狗梗係食左懵仔丸個腦便秘,喂人家選你出黎係想你幫香港人唔係害自己友架,你d員工都未必有33蚊個鐘啦,你以後叫d賓印出糧比你啦你咁愛護佢地,唔好再打劫我地喇

伯爵府

咁又係!

原帖由 PaPa 於 09-5-5 15:03 發表

咁又唔駛第一時間炒﹐因為只會影響新既合約﹐你張舊合約仲係用舊價﹐所以等到完約唔請就得啦!

首頁

尾頁

跳至