自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從<自由行>實行以來,
我在街頭給內地人問路都大大話話有成 10 次左右 .
大多是沙田區, 九龍灣 . 只有一次反而是老尖 .
可能我貌似友善掛.
衣衣咬咬, 再加上手勢,
就做左香港的親善大使 ......

有一次是官塘問如何去山頂 , 我話地有特別車票專給旅遊人士購買的. 我幾乎真係引路上mtr 站咁濟 . ~~
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

伯爵府

醒目開學勳章

我都係成日比人問路,可能我經常係銅鑼灣出入啦
原帖由 HPChingchingma 於 09-5-7 10:35 發表
自從實行以來,
我在街頭給內地人問路都大大話話有成 10 次左右 .
大多是沙田區, 九龍灣 . 只有一次反而是老尖 .
可能我貌似友善掛.
衣衣咬咬, 再加上手勢,
就做左香港的親善大使 ......

有一次是官塘問 ...

水晶宮

我會主動去幫d頭望望+望 map 的自由行+鬼佬,佢地好開心嫁。

以前我和男友(現在c6)去歐洲自由行,在荷蘭搭錯火車,有荷蘭人主動指點迷津,那時好感激他,所以現在都會做主動,令他們留下好印象。

有d鬼教完佢點行,一家大細重要同我映張相!

禁止訪問

大宅

我都有,o係旺角比個北老問路,語氣極不禮貌.一開聲就大大聲"喂"我.我梗係彩佢都傻.不過就算佢有禮貌,我都決不回應big 6. 佢地比我印象實在太差太差.我真係接受唔到佢地

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

銅鑼灣, 金鐘一帶成日都有國語人問我路, 有一次係太古廣場有個男人, 問我識唔識國語, 以為佢又問路啦, 點知佢講左一大堆野, 我覺得佢有古怪, 唔理佢就走左:;pppp:

男爵府

我都有呀...大約3-4次....
都係問點搭車......

好記得有1次,坐緊mtr東涌綫...有個一家四口ka台灣家庭攞住本hk旅遊書問我中環XX食店點去....我D國語麻麻地,又要細細聲講(驚比人笑),好彩佢哋都聽得明我講咩.........

水晶宮

重有兩個鬼婆(50+),問完我路,我順便帶埋佢去,佢居然比 H$20 做 tips,那刻我覺得好突然好"侮辱",點都唔收!

水晶宮

有架...我老公仲會主動走上去問人要唔要幫手...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wcandtt 於 09-5-7 11:00 發表
重有兩個鬼婆(50+),問完我路,我順便帶埋佢去,佢居然比 H$20 做 tips,那刻我覺得好突然好"侮辱",點都唔收!

吓~ 咁都得@@"

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

原帖由 臭八婆 於 09-5-7 11:13 發表
咁又唔好唔啋人咁無禮貌,佢要去旺角你咪點佢去北角囉....

哈哈,咁又得wor.........

珍珠宮

試過係沙田食早餐,同枱果位內地女士,問左成餐早餐咁濟,邊度有商場呀,點去呀,咩檔次呀(想去 d 高檔地方),海港城係邊呀,旺角點去呀,邊度有玩具平呀.....

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

有啦~~
成日都問完又唔信你, 又再問弟二個, 仲要係你面前~~~
真係頂佢地唔順~~

禁止訪問

男爵府

原帖由 wcandtt 於 09-5-7 11:00 發表

吓 .....

咁都有......

真係唔比好過比 ........
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有次係灣仔有兩個識講廣東話既自由行問路,個年紀較大的問我:請問紫禁城點去?我呆左望住佢,心諗你係想去邊呀?定係附近有個展覽關於紫禁城?

在茫無頭緒之際,個後生D既就答啦,唔係呀,我地想去金紫荊,請問點去。。。。

答完之後一擰轉身就忍唔住笑。。。老人家問路,好多時D名都搞到亂晒龍,不過我真係冇能力將紫禁城聯想成金紫荊囉。。。。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我返工係鋪頭D大陸人特登走入嚟問路

我次次扮聽唔到,一D反應都唔會比佢
(呢招好過扮聽唔明)

我唔係歧視佢哋
係覺得佢哋點解唔識講"唔該",勁無禮貌

仲有點解唔問商場職員/客戶服務??

首頁

尾頁

跳至