烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dear All:

前排朋友介紹咗個格仔餅食譜,終於整咗,果然超掂呀~!! 大家都整嚟歎吓啦,整完post上嚟分享吓啊~!

超掂『格仔餅』食譜,請點擊以下網址→
http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=31008

大宅

畀面勳章

阿仔上星期第一次食格仔餅話好好味,老公噚日咁啱搵到呢個慳得一蚊得一蚊---自家製格仔餅食譜,本來都想試整,可惜買唔到低筋麵粉,嚟緊weekend一定要試吓。

原帖由 cherrylung 於 09-5-4 12:48 發表
Dear All:

前排朋友介紹咗個格仔餅食譜,終於整咗,果然超掂呀~!! 大家都整嚟歎吓啦,整完post上嚟分享吓啊http://s206.photobucket.com/albums/bb40/ForYahooBlog/GIF/AGif01/tobarabbit/th_20090410_101599cae9aaa89d5 ...
<b>[size=medium]好開心呀!囝囝今年10歲喇</b>http://www.tickercentral.com/view/2ljc/4.png[/img][/url]

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cherrylung 於 09-5-4 12:48 發表
Dear All:

前排朋友介紹咗個格仔餅食譜,終於整咗,果然超掂呀~!! 大家都整嚟歎吓啦,整完post上嚟分享吓啊http://s206.photobucket.com/albums/bb40/ForYahooBlog/GIF/AGif01/tobarabbit/th_20090410_101599cae9aaa89d5 ...

請問"發粉" 係咩黎...同埋可唔可以搵野代替呢?

侯爵府

醒目開學勳章

請問咩牌子牛油.雲呢拿邊到買到,個樣點架THANKS

男爵府

wahwa:

低筋粉超市有售,我都係喺TASTE度買呢~

潘高壽:

發粉即係baking powder,一般烘焙店有售,但我見到百佳都有得賣呢~ 如果唔落發粉,係唔會鬆軟呢~

chloe18媽媽:

我係用無鹽牛油,其實任何牌子都得呢~ 百佳都有無鹽牛油賣呢~ 而今次我係用喺二德惠買到嘅Elle & Vire牛油,雲呢拿油我亦係喺二德惠度買,但我見百佳亦有得賣呢~

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 cherrylung 於 09-5-4 22:58 發表
wahwa:

低筋粉超市有售,我都係喺TASTE度買呢~

潘高壽:

發粉即係baking powder,一般烘焙店有售,但我見到百佳都有得賣呢~ 如果唔落發粉,係唔會鬆軟呢~

chloe18媽媽:

我係用無鹽牛油,其實任何牌子都得呢~ 百佳都 ...
百佳搵唔到低筋粉.雲呢拿油係點樣架,請問何c9有相睇嗎thanks

珍珠宮

請問格仔餅機边度有得買? how much?

Thanks!!

男爵府

chloe18媽媽:

Hee hee hee~ 唔好意思,其實百佳多數只出售中筋麵粉,即plain flour,但我成鬼日將低粉同中筋粉個英文名混淆,所以好多時都會用咗中筋粉嚟當低粉用,其實今次呢個食譜,用中筋粉一樣得呢~ 你可以去百佳買佢嘅麵粉,英文寫住plain flour就得呢~ 我喺百佳網上購物網頁搵到呢幾款相片,但我所買嘅係黃色包裝袋嗰款,但百佳網上購物網頁度我見佢唔到呢~

至於雲呢拿香油係細細樽,你可以問百佳職員,佢哋會指引你去存放貨品嘅地方呢 ~

SiuChoi:

我部格仔餅機係N年前嘅信用咭換領禮品,品牌係捷家拌,但而家已經冇出呢~ 有網友話比我聽Philips有出到三合一嘅格仔餅機,應該大型嘅電器舖會有得賣呢~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-5-5 16:41 發表

Thanks!!

我都想知. 唔該.

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 cherrylung 於 09-5-7 11:13 發表
chloe18媽媽:

Hee hee hee~ 唔好意思,其實百佳多數只出售中筋麵粉,即plain flour,但我成鬼日將低粉同中筋粉個英文名混淆,所以好多時都會用咗中筋粉嚟當低粉用,其實今次呢個食譜,用中筋粉一樣得呢~ 你可以去百佳買佢嘅麵粉 ...
十萬個唔該你何c奶 一陣去百佳買先

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我無格仔餅機,但有7仔個隻窩夫機,有無方法可以整到一樣既野?因為落吾到花生同牛奶?

等待驗證會員

等我買番一部格仔餅機試下都好!

珍珠宮

原帖由 cherrylung 於 09-5-7 11:13 發表
chloe18媽媽:

Hee hee hee~ 唔好意思,其實百佳多數只出售中筋麵粉,即plain flour,但我成鬼日將低粉同中筋粉個英文名混淆,所以好多時都會用咗中筋粉嚟當低粉用,其實今次呢個食譜,用中筋粉一樣得呢~ 你可以去百佳買佢嘅麵粉 ...

thank you ah!!

大宅

請問可唔可以用這個來做雞蛋仔的呢?

大宅

多謝你個食譜阿,
等我下星期都試試先.

男爵府

Siuchoi, chloe18媽媽,nana832:

You're welcome

ronaldbb:

我部格仔餅機係N年前嘅信用咭換領禮品,品牌係捷家拌,但而家已經冇出呢~ 有網友話比我聽Philips有出到三合一嘅格仔餅機,應該大型嘅電器舖會有得賣呢~

ydoris:

想知道你部窩夫機係咪要嚟整細細塊圓圓哋嗰款窩夫呢?

happynangel:

好呀~

KBP4000:

我諗都可以呢~ 因為我見街嗰D舖頭,都係格仔餅同雞蛋仔用同一款蛋漿呢~

男爵府

何師奶你整得好靚呀...我平時都有整開格仔餅..但我部機就吾同你果部...我部係kenwood二合一...仲可以整三文治(飛碟)...我部機整出黎係四方法...

我平時用班掉粉開粉漿整..下次我都跟你方法整....

珍珠宮

琴晚滿心歡喜咁同大女講: [不如媽咪今次整格仔餅同雞蛋仔食咯~]

呀大女睇緊漫畫, 描一描我 : [唔啦~ 我怕熱氣~]

我心諗....[唔好等我整左出黎搶呀妹嗰份就得喇~]

大宅

你去上海街買丫 ,$190元 1000火力
原帖由 Siuchoi 於 09-5-5 16:41 發表

Thanks!!

大宅

用班掉粉開粉漿整郊果ok嗎 ?
原帖由 samchi媽 於 09-5-8 12:53 發表
何師奶你整得好靚呀...我平時都有整開格仔餅..但我部機就吾同你果部...我部係kenwood二合一...仲可以整三文治(飛碟)...我部機整出黎係四方法...

我平時用班掉粉開粉漿整..下次我都跟你方法整.... ...

首頁

尾頁

跳至