興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

^^ 高手們, 我好想種番茄哦~
頭先搵到d文章, 話用新鮮既番茄核放落泥度種就得~
?? 其實係唔係架?? ^^?
落泥前, 洗唔洗洗淨and晒乾左d核之類既野架??

哈哈~
好想種到一次成功的~
而且終於有自己屋企~

同埋花泥同有機泥有咩分別架??
and牽牛花可唔可以係屋企種架???
買左種子返黎先知, 佢係會"lan藤"架 .. 又唔知佢lan成點, 所以唔敢種住~ ^^

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-3 02:52 PM 發表
^^ 高手們, 我好想種番茄哦~
頭先搵到d文章, 話用新鮮既番茄核放落泥度種就得~
?? 其實係唔係架?? ^^?
落泥前, 洗唔洗洗淨and晒乾左d核之類既野架??

哈哈~
好想種到一次成功的~
而且終於有自己屋企~

同埋花泥同有 ...

買蕃茄番黎,au到佢好熟好熟,再切開拎出種子,如唔係即時種就洗淨吹乾,否則就咁放入泥度都得架喇(差唔多100%發芽)。

有機泥種得安心嘛,始終食落肚,科學泥營養成份豐富,但唔擔保有冇其他過量物質(如重金屬或某種無機化合物過多)。

盡我一己之力,發放正能量!

洋房

噢, 超級唔該晒呀~
我今晚就試~

d番茄係唔係好紅就=好熟呀??
咁唔洗洗and吹乾係唔係=成"pat"野咁放入d泥度呀?? ^^ (嘻嘻, 我好蠢, 哈哈!)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-3 05:26 PM 發表
噢, 超級唔該晒呀~
我今晚就試~

d番茄係唔係好紅就=好熟呀??
咁唔洗洗and吹乾係唔係=成"pat"野咁放入d泥度呀?? ^^ (嘻嘻, 我好蠢, 哈哈!)

好紅個d就得。
整走d jelly狀,只要種子就得,懶得攪成pat野都得(不過有機會惹蟲)。

洋房

哦哦~
明白了~

咁 .. 牽牛花呢??

超級版主

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-3 06:26 PM 發表
哦哦~
明白了~

咁 .. 牽牛花呢??

如妳所講係攀緣植物,亦要有充足陽光先得。

大宅

買矮牽牛吧
唔攀緣花又大
成功感高

去花街買現成的重好...可以揀色又可以揀花款(10蚊)

大宅

至於蕃茄....街市買的而家無乜核架啦...

買種子把啦

超級版主

原帖由 hidecatcat 於 09-4-3 10:25 PM 發表
至於蕃茄....街市買的而家無乜核架啦...

買種子把啦

我買d 平野有好多種子架,有得食有得種。

洋房

原帖由 hidecatcat 於 09-4-3 22:19 發表
買矮牽牛吧
唔攀緣花又大
成功感高

去花街買現成的重好...可以揀色又可以揀花款(10蚊)

我買的是這個:

^^ 番茄已落泥了~
好心急呀~

我想試下由種子種起~ 哈哈~
我有問題, 可以pm你地嗎??
禁圖入blog, 得閒去睇下^^:

大宅

通常呢D開出黎都係粉藍色

唔駛PM啦
響度大聲叫就有人幫你啦

超級版主

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-5 12:27 AM 發表

我買的是這個:

^^ 番茄已落泥了~
好心急呀~

我想試下由種子種起~ 哈哈~
我有問題, 可以pm你地嗎??

係囉,依隻唔係攀緣植物,我仲成日諗起細個成日見個d牽牛花,爬滿哂d鐵絲網。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-4-5 01:11 發表

係囉,依隻唔係攀緣植物,我仲成日諗起細個成日見個d牽牛花,爬滿哂d鐵絲網。

佢種子果隻係....右上角有寫

我地細個見到7-8隻"手指"為一塊葉..爬滿網果D係紫色花的

或且係3隻指......藍色花的最常見

佢呢隻係粉紅花..話就係0甘話...但多數都係藍花的了

我去花圃街買..買到超深紫的
但後來有虫患...我當係養蝴蝶0甘由得佢食哂....消失左

超級版主

原帖由 hidecatcat 於 09-4-5 01:37 AM 發表

佢種子果隻係....右上角有寫

我地細個見到7-8隻"手指"為一塊葉..爬滿網果D係紫色花的

或且係3隻指......藍色花的最常見

佢呢隻係粉紅花..話就係0甘話...但多數都係藍花的了

我去花圃街買..買到超深紫的
但後來 ...

有時d花種包裝呃人架,我老公買過幾次,種出黎同包裝上嘅有好大出入......。

洋房

原帖由 hidecatcat 於 09-4-5 00:36 發表
通常呢D開出黎都係粉藍色

唔駛PM啦
響度大聲叫就有人幫你啦

驚你地睇唔到切麻~ 哈哈~

洋房

原帖由 召藥師 於 09-4-5 01:11 發表

哦~ 原來係咁~
咁都好~ 因我以為佢會爬到周圍都係~(如果種到)

洋房

原帖由 召藥師 於 09-4-5 02:08 發表

有時d花種包裝呃人架,我老公買過幾次,種出黎同包裝上嘅有好大出入......。

哦哦~
你老公都會同你種下野呀?
我老公成日話我種唔到~
哈哈~ 叫我放棄吧啦~ 咁~
衰到死~

洋房

個買種子既女人話"乜你係屋企攪d咁激既野呀?!!" 我問佢咩事?
佢話"佢會周圍lan架" 咁~
俾佢呃左timmm
不過我都係想種d唔會爬既~
因無咁大地方~

超級版主

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-5 07:44 AM 發表
個買種子既女人話"乜你係屋企攪d咁激既野呀?!!" 我問佢咩事?
佢話"佢會周圍lan架" 咁~
俾佢呃左timmm
不過我都係想種d唔會爬既~
因無咁大地方~ ...

唔通個位女士都知道包種子有機會貨不對版?

超級版主

原帖由 Mrs.EliseChan 於 09-4-5 07:42 AM 發表

哦哦~
你老公都會同你種下野呀?
我老公成日話我種唔到~
哈哈~ 叫我放棄吧啦~ 咁~
衰到死~

我老公由細到大都住村,鍾意種d花花草草,不過唔叻,只係玩吓。

首頁

尾頁

跳至