自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係屈記見到個隻好多人都話好用GE洗頭水, 突然想起, 點解香港係無補充裝GE呢???? 個個月都掉唔少呢D膠樽, 唔通個膠樽係易溶解過個D膠袋?????
我唔係環保人士, 好多時都唔記得自備購物袋 但係真係唔係好明, 我哋要多2個膠袋就話唔環保, 要比5毛錢...但個D商人想賺多個樽錢就無人問? 奇怪奇怪

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

所以我一直用植物X語嘅沐浴露
有補充裝兼質素不俗
shampoo就暫時未搵到

禁止訪問

男爵府

我上次買Walxh洗手液,兩支特價廿蚊,埋去counter見佢有冇泵嘅補充裝,諗住環保d買一支有泵一支補充裝,點知仲貴多5毫.算!我當支持環保,但係我真係唔明,點解d沐浴露、洗頭水、洗衣粉等等咁少補充裝,我平日一支大裝沐浴露,一陣就用完,個樽好浪費.

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 BoscoChow 於 09-5-12 22:00 發表
今日係屈記見到個隻好多人都話好用GE洗頭水, 突然想起, 點解香港係無補充裝GE呢???? 個個月都掉唔少呢D膠樽, 唔通個膠樽係易溶解過個D膠袋?????
我唔係環保人士, 好多時都唔記得自備購物袋 但係真係唔係好明 ...

問得好!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Johnson's Baby咪有補充裝囉~
慳埋啲錢嚟咗BK賣廣告

大宅

原帖由 dhcheung 於 09-5-13 00:20 發表
我上次買Walxh洗手液,兩支特價廿蚊,埋去counter見佢有冇泵嘅補充裝,諗住環保d買一支有泵一支補充裝,點知仲貴多5毫.算!我當支持環保,但係我真係唔明,點解d沐浴露、洗頭水、洗衣粉等等咁少補充裝,我平日一支大裝沐浴露,一陣就用 ...

真抵死, 仲要貴5毫

外地好多都有補充裝, 咁即係D大品牌一路都有做開, 只不過香港唔賣姐

珍珠宮

尼個問題我諗過好耐啦.. 植物物語用過唔太好用, 反而莊生bb我成日買, 如果隻隻牌子都出補充裝就真係一大德政啦..

珍珠宮

原帖由 dhcheung 於 09-5-13 00:20 發表
我上次買Walxh洗手液,兩支特價廿蚊,埋去counter見佢有冇泵嘅補充裝,諗住環保d買一支有泵一支補充裝,點知仲貴多5毫.算!我當支持環保,但係我真係唔明,點解d沐浴露、洗頭水、洗衣粉等等咁少補充裝,我平日一支大裝沐浴露,一陣就用 ...

第時再買唔好去尼間啦, 去藥房買啦, 我買一pack三件, 一支有泵, 兩支蓋既, 都係廿八蚊乍.. mouth:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 tkkmama 於 09-5-13 08:02 發表
尼個問題我諗過好耐啦.. 植物物語用過唔太好用, 反而莊生bb我成日買, 如果隻隻牌子都出補充裝就真係一大德政啦..

攪大佢!!!

大宅

普通樽裝比refill價錢貴D, 利潤多D, 而且supermarket 計上架費好貴, 架上空間有限, refill都當另一種新產品都要另一筆上架費, 為有侷你哋買一D一定唔會錯(最多唔環保)又利錢深D嘅貨品。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我都覺得好唔合乎環保....無計, 政府咩都係要就哂商業機構..

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

沖沖的真係有喎...

洗頭水真係唔覺有
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 小倩 於 09-5-13 00:55 發表
Johnson's Baby咪有補充裝囉~
慳埋啲錢嚟咗BK賣廣告

我都係用佢,不過唔係成日有貨

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又係喎,唔講都唔覺

男爵府

Seba Med 有Refill

珍珠宮

畀面勳章

其實唔只洗頭水...好多product都係啦..
例如..好似gel頭既髮蠟..都係gel頭即,一個牌字出咁多條line,寫就話有唔同用法,果度用幾多塑膠料啤個包裝..用完又掉...
我沒用gel架..我只係果日行萬寧見到...有感而發囉...環保喎....

侯爵府

係LOR,次次用完都掉樽,
我諗緊點解冇好似以前買糧油咁,
自己帶個樽去REFILL

首頁

尾頁

跳至