單親天地

跳至

首頁
12345...54

尾頁

子爵府

大家..唔好咁開心住...我今朝睇報告我生乳癌...
來近日子大把檢查...
同做手術
唉..我好唔開心
你地可唔可以支持我!我無力撐

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

開心d,人都好得快d

子爵府

原帖由 焯嵐媽咪 於 09-5-13 18:38 發表
心情好影響健康!所以你要勇敢面對!加油!
多謝你...但現時心情.....好鬼down...今日見左好多個醫生..有整型.有心理.有主診醫生......聽左好多野......左邊全部割晒..右邊有兩個陰影....我諗都要割

子爵府

原帖由 kimiwhy 於 09-5-13 18:41 發表
開心d,人都好得快d
thanks...但現時仲好鬼down....唔知點面對

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原帖由 焯嵐媽咪 於 09-5-13 20:11 發表
有無同身邊人講呀,有無人同你分憂?
知道最幫到只有自己,但你一定要努力!
有..我媽..=我d姨媽姑姐都知
我無諗過有呢一日..我唔知點去撐..
我同我媽講左二次.
第二次先明我講咩...
仲話屯門醫院d醫生咁樣就害左個人
我話唔通告個d醫生咩?
唉.六合彩都未中...

子爵府

我無咩真心朋友...吐苦水就得bk..

今日.我朝早去睇報告(一個人)
點知...等左一陣.有心理醫生見我...
我都知咩事...講左幾句情緒失按...(我)
之後又等見主診....又係喊到收唔到聲...佢有佢講..我有我喊..
我呢近呢幾二三個月要做好多檢查...同見醫生..
排快期..如計七月到做大手術(因我左邊要全部割晒..右邊有陰影..要排快期睇下係唔係中獎....不過有醫生講過話大有機會....個腦..個心..都失按...唔知點做...唔瓜得知要家人陪......
跟住...整型醫生(真係無諗過..我手指手術都係佢做....)
佢要檢查我睇下邊到有肉(豬腩肉...好彩我大把)就要割舊肉.然後放係個胸到...真係無諗過...會有咁多問題跟身...做呢個手術要大大話十幾粒鐘.....
之後見埋關心我個位護士長....講左好多野我知...仲有埋call機number..(朝9晚5)oncall...
當然有同阿媽講左...喊住個隻..我媽話我傻.喊咩....
我可能講得唔清楚佢知
到下午返阿媽家接阿b再同佢講
我話左邊割晒.右邊有陰影
我媽當然嚇左一跳
點解都有定期檢查.抽針都話良性
明知個腫瘤有(雞蛋咁大)點解唔一早做手術?
等到今時今日..變惡先做
今次我就叻.無係佢面前喊
我話我唔係醫生...我點知醫生想點?
唔通去告醫生嗎?

禁止訪問

好媽媽勳章

洋房

你要勇敢面對!加油! 我都係住屯門, 你住那裡 ? 你都可以 MSN 我 ..... 或PM我, 努力以赴 !!!!

大宅

加油呀!唔好放棄信念同意志好緊要架
要同自己講一定會好返
支持你

大宅

外觀到時再慢慢整
最緊要個人冇事....

唔好唸得太負面
坦然面對....既來之則安之

加油!

別墅

雖然我地冇可能分擔你的悲傷痛苦, 但希望你支持下去, 因為你家裡好多人需要你

看得Now TV多, 成日都有醫學節目, 乳癌係癌病中不是最惡, 好多人都能完全康服, 有些20幾歲的女仔, 因為家族中好多人患乳癌, 所以預早將整個乳房組織去除然後重建, 後來都生活得好好, 雖然我看不到她的乳房, 不過佢好似都幾滿意,有整型醫生幫你, 希望你無問題

伯爵府

樓主, 努力克服面對, 仲有小朋友一定會比你好大既力量, 希望你早日康復

大宅

你要勇敢面對....記住保持心境開朗呀..咁都會好得快d呀....
雖然我冇咩可以幫到你...但我會無限量支持你架...有咩煩惱想搵人傾下計..pm我呀...我無所不談呀....

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

四眼雞丁:
你要加油呀! 唔好氣餒!
我有個朋友之前都生乳癌, 亦要割除.........

我地當時都好擔心她, 亦不時安慰她, 支持她, 除了這樣, 我地亦不知可以做什麼, 有些信教的朋友則時刻為她禱告.

她的割除及整型手術都很成功, 電療化療都順利完成. 暫時仍沒有再復發. 真感到安慰.
她說有些事情自己無法控制, 她唯有不時禱告, 將一切煩惱及憂慮交給主, 她說她的心情會平復很多.
現在, 她亦積極面對人生, 繼續工作, 身體看似與別人無異, 只是較容易疲倦, 仍時常與我們說說笑笑.

我希望你可以好好保重身體, 這個是必要的, 因你要與病魔作戰, 所以你要放鬆些.
喊, 一定會有, 但哭過之後, 要振作, 你的家人很關心你的.
雖然我未必能感受到你的痛苦及擔憂, 但我希望天主可以保佑你, 戰勝病魔! 你要加油啊!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

雞丁,

有咩未受過....只要記住, 屋企仲有位小朋友要照顧, 個種無形嘅力量可以連車都托起..

主, 一次一次俾考驗妳, 妳一次一次去承受, 妳撐過了重重難關, 唔通今次唔得咩, 妳只是一時間唔知點去接受, 只要相信, 天生我才必有用. 主留下妳有用的軀體, 就係要妳明白珍惜眼前一切, 勇往直前, 無悔今生!!!!!

加油, 默默送上祝福

珍珠宮

加油!!!堅強努力面對呀知嗎?

大宅

樓主加油呀.....唔好灰心呀.....

香港人咩都頂得住....放心啦....

bk大把人十卜妳架

首頁
12345...54

尾頁

跳至