跳至

首頁
12345...45

尾頁

男爵府

你地好? 我小朋友今年9月即將入思源呀! 不過見到小學talk個邊好靜, 睇o下有冇其他媽咪係度大家交流o下,認識o下 !
你快樂,所以我快樂 !!!

大宅

我係這校的家長呀, 同你say 個 Hi 先 ! 唔知可唔可以答到你的問題嫁, 儘量幫忙啦.

今日寶血會思源學校正式係新校舍上課呀, 學生同家長都特別興奮..

原帖由 evitalcm 於 09-2-9 11:49 發表
你地好? 我小朋友今年9月即將入思源呀! 不過見到小學talk個邊好靜, 睇o下有冇其他媽咪係度大家交流o下,認識o下 !

大宅

想請問下若只有15分,有沒有機會入到? 這學校功課多不多?

原帖由 acf 於 09-2-9 01:58 PM 發表
我係這校的家長呀, 同你say 個 Hi 先 ! 唔知可唔可以答到你的問題嫁, 儘量幫忙啦.

今日寶血會思源學校正式係新校舍上課呀, 學生同家長都特別興奮..

...

大宅

第一輪15分唔一定入到.
不過, 好多都係第二輪再選番佢, 真係派唔到, 就扣門入囉.
我就唔覺多功課, 當然都試過有時會多功課一點, 不過, 次數唔算多囉.
今年學校改咗只得2次考試, 真係輕鬆咗, 但相對, 我地習慣咗4次考試的, 樣樣都計吓分的, 真係唔慣只計2次分的呀.

原帖由 PinguLinusLee 於 09-2-9 14:41 發表

男爵府

你好呀 ! 好開心認識你 !! 你小朋友幾年班呀 ? 我都知道今日先開始係新校上堂, 我仲見到佢寫3月底先開始行全日制. 希望你地大家都會適應到啦 !:loveliness:

男爵府

原帖由 PinguLinusLee 於 09-2-9 14:41 發表

我都係15分, 不過真係好好好運先比我第一round 入到咋 ! 收到信時我地全家都好開心 !

大宅

多謝回覆。那請問會不會很"谷"學生,同時會不會特別要精英班做多些習作,其他班別又會被"遺棄"?

原帖由 acf 於 09-2-9 02:55 PM 發表
第一輪15分唔一定入到.
不過, 好多都係第二輪再選番佢, 真係派唔到, 就扣門入囉.
我就唔覺多功課, 當然都試過有時會多功課一點, 不過, 次數唔算多囉.
今年學校改咗只得2次考試, 真係輕鬆咗, 但相對, 我地習慣咗4次考 ...

大宅

我小朋友讀3年班,精英班同唔係精英班係冇咩分別. 不過, 上堂氣氛呢, 精英班可能係會好一點, 因大家程度差唔多, 大家都好喜歡舉手答問題.
但就算入唔到精英班呢, 又好似都冇咩所謂, 都好多同學仔今年唔係精英班的, 佢地係下一年追上來的呀.
係精英班係比其他3班多一本習作 (我唔係太記得係未中英數各多一本) 但, 就算唔係精英班的, 其他班的媽媽都會自己買番相同的. 又即係冇咩分別囉.
相彼, 我覺學校對唔係精英班的鼓勵更大呀, 所以, 有時, 真係入唔到精英班的, 係其他班佢地可能更大滿足感同成功感囉.
我唔覺學校谷學生囉.又唔覺學校其他班別比遺棄呀.
今日我小朋友好開心好開心, 佢話校園好大好靚呀. 佢好期待返全日,因學校有飯堂比小朋友食飯(唔駛係classroom)食, 所以特別興奮囉.

希望可以幫到你地呢.

原帖由 PinguLinusLee 於 09-2-9 15:36 發表
多謝回覆。那請問會不會很"谷"學生,同時會不會特別要精英班做多些習作,其他班別又會被"遺棄"?

男爵府

我其實都怕我小朋友跟唔上小一, 不過可能係我太過緊張. 希望我幫佢選擇冇錯 ! 佢會有一個開心,快樂o既小學生涯 ! 我依家每次經過新校都會望o下外觀 ! 真係好靚 !

男爵府

acf,
係呢,我想問o下你記唔記得8月底o既時候會唔會有提早小一實習週嫁 ?

大宅

哈哈~咁似我既。我又係,每次坐車經過都會望下間學校,真係好靚,呢間係我心水。

原帖由 evitalcm 於 09-2-9 04:07 PM 發表
我其實都怕我小朋友跟唔上小一, 不過可能係我太過緊張. 希望我幫佢選擇冇錯 ! 佢會有一個開心,快樂o既小學生涯 ! 我依家每次經過新校都會望o下外觀 ! 真係好靚 ! ...

大宅

慢慢來啦, 只要你有心理準備 小學生活同幼稚園係好唔同的呀. 開頭會唔習慣, 慢慢就可以了.

總之, 一星期有中英文黙書(唔計分的) 全年只得2次考試(只得2次考試計分)其如2次的測驗係唔計分的
堂上有時會有評估(唔會通知的)但又係唔計分, 只係比家長同小朋友知道佢的進度如何. 可反映小朋友有咩唔明, 可以補救囉.

係呀, 8月時會有小一實習週嫁.

原帖由 evitalcm 於 09-2-9 16:10 發表
acf,
係呢,我想問o下你記唔記得8月底o既時候會唔會有提早小一實習週嫁 ?

男爵府

原帖由 acf 於 09-2-9 16:39 發表
慢慢來啦, 只要你有心理準備 小學生活同幼稚園係好唔同的呀. 開頭會唔習慣, 慢慢就可以了.

總之, 一星期有中英文黙書(唔計分的) 全年只得2次考試(只得2次考試計分)其如2次的測驗係唔計分的
堂上有時會有評估(唔會通 ...

謝謝TIPS !! 唉 ! 我工人姐姐佢要返去印尼2星期. 我要同我老公,媽咪一齊度假期. 依家咁講可能我8月又要再請多一星期 睇O下老公得唔得先. 係唔係多數8月底9月初個個星期呀 ?

大宅

唔駛客氣,希望可以幫到你地小小啦.

你可以上學校網頁看. 看番之前的年度囉.
看看可唔可以參巧下.
通常小一會係8月尾最後幾天會有適應日的.

原帖由 evitalcm 於 09-2-9 16:52 發表

謝謝TIPS !! 唉 ! 我工人姐姐佢要返去印尼2星期. 我要同我老公,媽咪一齊度假期. 依家咁講可能我8月又要再請多一星期 睇O下老公得唔得先. 係唔係多數8月底9月初個個星期呀 ? ...

男爵府

原帖由 evitalcm 於 09-2-9 16:07 發表
我其實都怕我小朋友跟唔上小一, 不過可能係我太過緊張. 希望我幫佢選擇冇錯 ! 佢會有一個開心,快樂o既小學生涯 ! 我依家每次經過新校都會望o下外觀 ! 真係好靚 ! ...

我估唔會啦 !
我有個鄰居的小朋友今年上小一都派左這間小學
有一個26個英文字母, 1-10的數字都講唔哂 (6, 9都倒轉讀)的小朋友打底呢 !

大宅

派位真係講彩數,學校真係好大風險會收到質數參差的學生。想問問你們是不是都是第一輪抽中? 跟住係咪都要甲,乙部都選佢做第一?

原帖由 subb 於 09-2-10 09:50 AM 發表

我估唔會啦 !
有一個26個英文字母, 1-10的數字都講唔哂 (6, 9都倒轉讀)的小朋友打底呢 !

大宅

派位的嘢真係好難講嫁, 學校只可以係第三輪扣門位選學生咋. 質數參差係冇法子.
學校有精英班, 都有補底班 (即小班)

原帖由 subb 於 09-2-10 09:50 發表

我估唔會啦 !

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

會唔會誇張左 D 呢?? 定係個小朋友係學習上有問題??

原帖由 subb 於 09-2-10 09:50 發表

我估唔會啦 !

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

acf,

原來你係度呀!!

原帖由 acf 於 09-2-10 12:19 發表
派位的嘢真係好難講嫁, 學校只可以係第三輪扣門位選學生咋. 質數參差係冇法子.
學校有精英班, 都有補底班 (即小班)

男爵府

原帖由 cc0524 於 09-2-10 15:01 發表
acf,

原來你係度呀!!

你小朋友都係同學仔 ??

首頁
12345...45

尾頁

跳至