跳至

首頁

尾頁

大宅

一齊傾下呀, 認識下呀~

我無用工人幾個月, 自己湊哂, 無奶奶阿媽幫手, 暫時做家務都 ok~

不過阿囝開始爬 sofa 同椅, 遲d怕睇少眼都唔得~

依家心大心細好唔好找N班俾囝囝讀好呢?

洋房

我同妳一樣, 係全職媽媽, 冇工人鐘點, 婆婆嫲嫲幫手, 什至老公平時都冇幫手湊b 或做家務, 剩係放工返黎會同bb玩半個鐘跟住就會訓低sofa睇電視, 幫手喂食奶食飯沖涼加埋十次都冇, 所以勁辛苦, 仲慘過做工人, 而且, 阿b仲一晚醒四五次, 好易醒, 一日加埋午覺都訓唔夠11個鐘, 攪到我日日睡眠不足, 生完後已經瘦左30lb以上, 不過, 我b係囡, 相信一定已經冇妳咁辛苦la!

大宅

您好呀! 真開心有人同我一樣 ^^

我覺得你好叻, 老公無乜幫手一個人做哂, 若老公放工有幫手, 多對手都差好遠, 有得鬆下, 否則就真係早做到晚無時停~

聽落您都好辛苦wor, 因為bb sleep 唔好~我囝囝好在都算 sleep 得好, 日頭 sleep 1-2 個鐘, 夜晚通常醒一次, 有時一覺都 sleep 到 8 個鐘, 所以我都夠休息~

話時話您有無試過日頭唔俾bb sleep 或只俾佢 sleep 一/二次, 等佢夜晚 sleep 耐 d ar? 因為我bb一歲前都醒得多, 於是我日頭係咁 keep 住佢醒(自己辛苦d, 帶佢落街 etc), 三/四點後唔俾佢 sleep 或 sleep 超過左就叫醒佢同佢玩, 試左幾日佢就可以一覺 sleep 耐 d, 變左只醒一次 or 唔醒~ 咁我有得休息個人都會鬆 d lor~(之前好易發'monk')或者您可以試下ar~

我阿囝都唔算揍得辛苦既, 因為佢有好靜既一面, 可以自己玩唔會太粘我既。不過佢好動既一面繼續越 climb 越勁, 好在都有 BB 膠都唔會跌得太應既。我諗住試下用網床, 咁行開洗碗煮飯都放心 d~因為我屋企入左廚房就睇唔到佢啦~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hihi...
我都係自己湊bb嫁..

大宅

原帖由 cherry_hang 於 09-2-1 15:24 發表
hihi...
我都係自己湊bb嫁..

您好!
您個都係囝囝喎 ^^ 佢好唔好揍 ar ^^

別墅

ME 3!
我都係自己揍! 老公好好! 成日都有幫手,如果唔係!我自己唔多ok! 大家一齊傾吓!
宜家成日都手痛! 可能抱得b女多, 佢勁"黏"身,有其他人係屋企都唔制,係都要黏實我! 好困身呀!mouth:

別墅

qsp666,

你要加油! 好好愛鍚自己! 開口叫老公幫幫忙,自己做得幾多得幾多!

我以前好有要求,但係得一個人真係做唔到!所以我都老公安慰,又唔係返工! 無"限期",幾時做到就幾時做! 你都唔好比自己咁大壓力呀!!

大宅

>又唔係返工! 無"限期",幾時做到就幾時做

真係好同意呀!

hihi man2 您好呀~ 手痛可大可小, 真係要休息多 d 先得, 發炎就用冰袋, 無發炎就用暖水袋, 用 10零廿分鐘, 都會好 d ga~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 Jeco 於 09-2-2 12:30 發表
而家用網床既話, 你要好小心呀! 因為佢哋會用啲網黎借力禽出黎, 好危險架! 我囝囝岩岩已經無用網床成個月啦!

初初我都驚, 所以一路都無用, 但佢向上climb仲驚過climb網床, 同埋都幾夠重, 應該無問題~ 今日第一日用, 暫時都ok, 當然, 其實只係for行開一陣用, 唔會長期放入去啦~

同埋當會繼續睇實下佢 climb 唔 climb 到出黎/入去 etc

不過今日用左真係放心左, 洗下碗都唔駛成日出黎睇下佢 ar~

^^

大宅

原帖由 Jeco 於 09-2-2 12:33 發表
我都想想哋唔做嘢, 我囝囝平時工人湊架, 但如果剩湊仔我又驚太dry, 你哋覺唔覺呀? 但依個新年我放左成9日假, 我好enjoy呀! (但新年節目多先唔悶渣!)

都有時會 dry, 所以咪上下黎同各 mami 傾下偈 lor~ 不過基本係無乜時候停, 所以又唔會成日覺得 dry, 反而覺得忙多 d~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又報到先!我都係一個人湊阿仔,所有野都係一腳踢,我仲係埋身餵人奶添,雖然係好辛苦,但睇到阿仔一日一日金長大都開心返晒...

大宅

原帖由 joey82joey 於 09-2-2 12:49 發表
我又報到先!我都係一個人湊阿仔,所有野都係一腳踢,我仲係埋身餵人奶添,雖然係好辛苦,但睇到阿仔一日一日金長大都開心返晒...

hi! 您好 ar! ^^

我都有埋身餵人奶 ar, 不過我就只係半奶媽, 大部份都係食奶粉 lor~

咁依家您仔仔斷左奶未呢?

我仲諗緊幾時, 我本來諗住一歲同佢斷, 但係又唔捨得 wor~ 好在佢又唔係好依賴, 所以我諗住歲半同佢斷 la~

禁止訪問

男爵府

你地好,我都係自己湊,想問下你地平時點做家務?因為我個仔唔肯落床仔勒,我入廚房佢又要入,連我去廁所都要跟住,有乜辦法呢?
另外,佢又唔肯訓BB床,要訓大人床,日頭佢可以訓2-3個鐘,變相我又要陪佢訓,我又做唔到野.依家搞到要我99日日黎幫手..................

禁止訪問

大宅

我個仔肯用網床, 同埋佢都鍾意自己玩, 所以都做到家務 wor~
第一日用網床時我收左大部份屋企d玩具, 又將佢最like 的放入左網床, 於是佢自己要求入去玩, 玩得好開心~ 不過我都會不時同佢講左野, 等佢知道佢可以隨時出返黎~暫時佢都 OK wor~
佢都係sleep大人床, 咁我放低佢sleep著就出得黎做野(大床有床欄, 地下舖哂墊)~依開始放網床 sleep, 都 ok~ 佢仲開心, 一醒左就玩玩具...
有時佢邊玩我咪邊做家務 lor, eg 響個廳度摘菜,meet豆~
我覺得其實家居d安全設施若果得就做多 d, 咁起碼行開行埋無咁心驚 lor (e.g. BB 膠, 電掣熱水放好, 用安全門 etc~)

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我都係全職媽媽呀!我個囡都係好痴我,去廁所同廚房都要跟住。訓覺佢就肯訓bb床但要我陪住。我都係等佢起身先整廚房野架咋,佢初時都係唔肯,猛喊!但我都唔理佢,慢慢佢就自己在廳玩同間唔中入黎睇下我囉。去廁所時因屋內冇其他人我就冇關門既!慢慢佢知道我係去緊廁所一陣會出黎,咁我先試下關門囉。佢而家見我去廁所只會在門口叫我,我應下佢又會走開架啦~而家淨係訓覺先至會扭住要我囉!咁都可以接受既!
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

首頁

尾頁

跳至