自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人知道兒童牙齒發展問題, 因我姨生今年13歲, 他的牙齒生長不太好, 看牙齒時照x-ray 話一年前照的x-ray同依家位置一樣, 虎牙未有向下生的績像, 所以乳齒自己不會脫下(他的乳齒在一年前已脫掉, 因他正在Cool 牙), 現在醫生說, 此情況是上顎停止發育, 這樣只有下顎發育, 會道至歪咀, 所以話暑假要打2口釘去個虎牙上位置, 堆動牙齒向下, 如果再唔生下, 又要再從別處打!

請問有無人有同樣既經歷可以比我們參考下, 此情況或者有別的方法去改善, 或者有無很好很專業的牙醫可介紹一下呢? 我們都很擔心, 係咪真係要咁樣做呢!! 其實之前他 ku 牙時已很痛苦了, 再要這樣大家都好心痛! 小朋友自己聽到後都好唔開心, 亦很擔心! 希望有人可以幫到我地啦! 謝謝!

男爵府

聽見都可怕, 幫手推推先

公爵府

聽落都好似好大件事, 最好聽多個second opinion.

男爵府

麻煩哂! 有消息請即時報料, 萬分感謝!!!

原帖由 nioclewn 於 09-5-24 14:27 發表
聽見都可怕, 幫手推推先

子爵府

原帖由 jellomama 於 09-5-24 15:46 發表
聽落都好似好大件事, 最好聽多個second opinion.

agree !!!!
雖然我提供唔到一個"出名係牙醫"俾你!但事實以你姨甥情況,真係需要多一個牙醫的意見才決定!!
因為我個女都係牙出得好差,,,恆齒大隻,之前都要去牙醫攪,永遠都唔夠位生,三粒乳齒位置for兩粒恆齒,,,所以恆齒生到出嚟都係好亂...但已睇兩個牙醫,建議都係年紀越大,佢面會大d,咁位置會多d俾恆齒移位,情況會好番少少,,,但cool牙最最最好有咁遲得咁遲,,,因為觀察佢出牙情況本身係差,將來出智慧牙更有機會係差,咁若一早cool好牙,到時有機會俾智慧牙再推到移位,,,,,so,我覺得樓主都係多睇一兩個牙醫先決定!!!and佢細個有去牙科保健嗎????當時牙醫有冇特別意見??

男爵府

係呀! 我地都諗緊搵第二間睇睇! 但係唔知邊度好??

原帖由 jellomama 於 09-5-24 15:46 發表

男爵府

咁係咪我呢個牙醫唔好呢? 佢係咪太早cool 牙呢? 佢都cool 左成年啦! 依家仲cool緊架! cool牙既過程係超......超痛, 又要脫走d牙, 見佢真是好慘! 點知依家有既問題仲大.......

我地都決定要去第二間到睇下架啦! 只係唔知邊間好!

希望大家可介紹一下好的專科牙醫給我們參考! 及有同樣經歷既媽咪能分享一下.

原帖由 cameo 於 09-5-24 17:15 發表

agree !!!!
雖然我提供唔到一個"出名係牙醫"俾你!但事實以你姨甥情況,真係需要多一個牙醫的意見才決定!!
因為我個女都係牙出得好差,,,恆齒大隻,之前都要去牙醫攪,永遠都唔夠位生,三粒乳齒位置for兩粒恆齒,,,所以恆 ...

子爵府

好媽媽勳章

好大問題?

箍牙好痛?點解既?因為每次d拉力令牙齒酸軟無力?拉橡筋痛? 脫牙痛?仲有咩痛?

我自已都箍緊牙,ok喎

你個係咪專科箍牙醫生黎?

原帖由 可愛的天使 於 09-5-25 08:59 發表
咁係咪我呢個牙醫唔好呢? 佢係咪太早cool 牙呢? 佢都cool 左成年啦! 依家仲cool緊架! cool牙既過程係超......超痛, 又要脫走d牙, 見佢真是好慘! 點知依家有既問題仲大.......

我地都決定要去第二間到睇下架 ...

水晶宮

原帖由 可愛的天使 於 09-5-23 23:02 發表
請問有無人知道兒童牙齒發展問題, 因我姨生今年13歲, 他的牙齒生長不太好, 看牙齒時照x-ray 話一年前照的x-ray同依家位置一樣, 虎牙未有向下生的績像, 所以乳齒自己不會脫下(他的乳齒在一年前已脫掉, 因他正在ku 牙) ...

我個仔而家8歲幾,由2歲幾起開始每半年檢查一次牙,但其中下排一邊最後果隻一路無出,個牙醫果時都話無法,唔可以話'界'開佢生出黎,就算係介開都唔等於佢會出。到上小一牙科保健,照左張X Ray,發現隻牙同牙床骨生埋左,而家排期要開刀拎返出黎,等果個位的恆齒可以出返,另一個選擇係同時將乳齒同果隻未出的 恆齒都拎出黎,因為阿仔d牙都大隻,好大機會唔夠位出,而家拎埋出黎,到要cool牙時'mok'另一邊果隻就可以balence返2邊。

子爵府

好媽媽勳章

箍牙多數唔會脫大牙喎???

我唔識,8下遮

原帖由 jk923 於 09-5-25 22:56 發表

我個仔而家8歲幾,由2歲幾起開始每半年檢查一次牙,但其中下排一邊最後果隻一路無出,個牙醫果時都話無法,唔可以話'界'開佢生出黎,就算係介開都唔等於佢會出。到上小一牙科保健,照左張X Ray,發現隻牙同牙床骨生埋左,而家排期要開刀拎返出黎,等果個位的恆齒可以出返,另一個選擇係同時將乳齒同果隻未出的 恆齒都拎出黎,因為阿仔d牙都大隻,好大機會唔夠位出,而家拎埋出黎,到要cool牙時'mok'另一邊果隻就可以balence返2邊。

公爵府

我可以講吓自己嘅經驗, 我好大個先qool牙, 脫了一共8隻大牙(包括4隻智慧牙), 在加拿大qool的.

原帖由 beverly@mim 於 09-5-25 23:07 發表

我唔識,8下遮

公爵府

我可以講吓自己嘅經驗, 我好大個先qool牙, 脫了一共8隻大牙(包括4隻智慧牙), 在加拿大qool的.

原帖由 beverly@mim 於 09-5-25 23:07 發表

我唔識,8下遮

子爵府

好媽媽勳章

我都係脫了8隻牙(包括4隻智慧牙)

樓主講乳齒同果隻未出的恆齒都拎出黎,個果位一定不是智慧齒的,所以我先咁問

原帖由 jellomama 於 09-5-25 23:28 發表

水晶宮

原帖由 beverly@mim 於 09-5-25 23:39 發表
我都係脫了8隻牙(包括4隻智慧牙)

樓主講乳齒同果隻未出的恆齒都拎出黎,個果位一定不是智慧齒的,所以我先咁問

我唔係樓主黎o家, 不過我個仔有類似呢個問題先講出黎,佢而家唔出果個位後一隻己經出緊,所以已經對本身果個位有影響,因為果隻牙無出,咁後面果隻就有少少向前傾咁生出黎,所以唔拎未出果隻恆齒都有一d未知的影響(起碼已無左應有的位比佢出),咁牙保果度都有叫我搵個cool牙專科比多個意見,可以到最後先決定點做。因為政府唔包cool牙,好貴呀~~~~

男爵府

建議樓主找多個牙醫。我囡幾年前看過西環的菲臘牙科,檢查得幾詳細,醫護人員也好細心,好似是港大的牙醫醫學診所來的,要電話預約。

我讀中學時都有箍牙,當年醫生要我換齊恆齒才可以箍,落實箍牙之前還要脫四隻臼齒(不是智慧齒)。

男爵府

謝謝各位回覆! 我們一直是在一所很出名的矯齒科專科醫生檢查的, 可能會試一試 菲 x 牙 科 醫 院 檢查.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 可愛的天使 於 09-5-29 14:36 發表
謝謝各位回覆! 我們一直是在一所很出名的矯齒科專科醫生檢查的, 可能會試一試 菲 x 牙 科 醫 院 檢查.

菲臘e+唔收箍牙 mouth:
同埋菲記第一次去睇,不是見專科醫生的mouth:

子爵府

我牙醫講過,
而家d奶粉營養太高,導致d牙偏大!
所以而家d小朋友多數都需要箍牙~

另外我聽過有人脫左11隻牙!
嘩~脫左11隻仲有牙箍咩?
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

別墅

是要脫四隻前臼齒
快樂的人不一定要最好的.快樂的人是把他所有的都看成最好的.

公爵府

11隻真係好誇張喎!

原帖由 tiffany_wong23 於 09-5-29 23:59 發表
我牙醫講過,
而家d奶粉營養太高,導致d牙偏大!
所以而家d小朋友多數都需要箍牙~

另外我聽過有人脫左11隻牙!
嘩~脫左11隻仲有牙箍咩?

首頁

尾頁

跳至