想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問吸宮手術傷唔傷?要幾耐先復原?

我會係後日做吸宮手術,開始有啲驚?
仲諗噤食藥定做手術?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 15:16 發表
請問吸宮手術傷唔傷?要幾耐先復原?

我會係後日做吸宮手術,開始有啲驚?
仲諗噤食藥定做手術?

你個胎兒有幾大? 係私家度做?

食藥既話, 有機會排得唔清, 之後都有機會要括多一次. 但就無一開始就刮宮咁傷.

別墅

原帖由 miffymiffy 於 09-5-25 15:20 發表

你個胎兒有幾大? 係私家度做?

食藥既話, 有機會排得唔清, 之後都有機會要括多一次. 但就無一開始就刮宮咁傷.

大約係7週,但個胎已經縮細到0.38。

book 咗私家度做。醫生話相比手術会好啲。
佢叫我可以去政府有得揀。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 15:25 發表

醫生話係吸宮比手術好? 定係塞藥?

一般 7週可以等佢自然流. 咁你復元可以快一D.

你先生/媽咪有無咩意見?

別墅

原帖由 miffymiffy 於 09-5-25 15:33 發表

醫生話係吸宮比手術好? 定係塞藥?

一般 7週可以等佢自然流. 咁你復元可以快一D.

你先生/媽咪有無咩意見?

醫生話吸宮比較好,佢話好少人等自然流產,唔知要等幾耐!

先生覺得聽醫意見。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 15:25 發表

7週咁早點解要做手術?
如果第一次, 應該等自然流產, 若一兩個星期無反應便可塞藥引發流產, 我兩次都係自然流產, 第一次7 週自己流血排出組織, 第二次等到9週都無自己流血, 之後我塞藥, 跟住排出咗, 我醫生話咁早係唔洗做手術, 好多人都係塞藥攪掂, 排唔清係因為你無走動下!

男爵府

現在的吸宮手術一般比較安全, 找位有 經驗的婦專科醫生做, 不用太擔心

子宮一般4-6週可完全復原
原帖由 candyyuk 於 25-5-2009 15:40 發表

醫生話吸宮比較好,佢話好少人等自然流產,唔知要等幾耐!

先生覺得聽醫意見。

別墅

原帖由 momofish2002 於 09-5-25 15:45 發表

7週咁早點解要做手術?
如果第一次, 應該等自然流產, 若一兩個星期無反應便可塞藥引發流產, 我兩次都係自然流產, 第一次7 週自己流血排出組織, 第二次等到9週都無自己流血, 之後我塞藥, 跟住排出咗, 我醫生話咁早 ...

別墅

原帖由 momofish2002 於 09-5-25 15:45 發表

7週咁早點解要做手術?
如果第一次, 應該等自然流產, 若一兩個星期無反應便可塞藥引發流產, 我兩次都係自然流產, 第一次7 週自己流血排出組織, 第二次等到9週都無自己流血, 之後我塞藥, 跟住排出咗, 我醫生話咁早 ...

別墅

7週咁早點解要做手術?

醫生話好少等自然流產,唔知要等幾耐。

佢有叫我去政府可以揀食藥,塞藥同做手術。
我依家都15/16。

子爵府

你都等左成個 week, 但都好似佢唔會自然排出, 即係唔知等到幾時 ?
你個胎咁細, 就算吸宮傷害都好少, 我都做左兩次吸宮手術, 做完手術唔痛, 只不過好似來 m 咁少少痛 !
塞藥, 我就唔多清楚, 我聽過係唔少人都排唔清, 要再做手術, 同埋塞藥係好痛架 !
放心喇, 手術幾分鐘就攪掂, 只要手術後好好調理身體就無問題 !

別墅

原帖由 QQ70 於 09-5-25 15:59 發表
你都等左成個 week, 但都好似佢唔會自然排出, 即係唔知等到幾時 ?
你個胎咁細, 就算吸宮傷害都好少, 我都做左兩次吸宮手術, 做完手術唔痛, 只不過好似來 m 咁少少痛 !
塞藥, 我就唔多清楚, ...

我怕手術後,康復時間比較長。

我都唔細怕再等會做高齡產婦。

子爵府

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 16:02 發表

就算你自然流產, 你都要俾番幾個月時間子宮休養 ! 手術都係要等幾個月時間 !
如果你咁心急, 因為子宮未好番, touchwood 有事, 咪得不償失 !
當然, 有 d sis 今個月小 x 下個月有左, 都唔出奇 ! 不過, 佢地都係廿幾歲咁後生, 復原梗係快喇 ! 正如 d 十幾歲o靚妹, 落仔 n 咁多次都可以好快有, main point 係佢地 young !
我上次小 x 左, 都等左5個月先再開工, 我手術後食中藥, 補品, 運動, 維他命, keep 住唔病, 我有左 4w 幾時都流啡 ! 中醫話始終小 x 過, 身體都係差少少, 未復原得咁快 ! 我30歲, 話大唔大, 話細唔細, 點都要抖耐少少穩陣 d !

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 15:52 發表

我依家都15/16。

你 7 週係食藥 or 塞藥應該無問題, 其實私家醫生可開藥比你塞, 唔洗下下做手術, 我識得嘅醫生都唔主張去做手術, 因為內膜會比較薄, 又再要等耐d, 我都見好多人塞藥都順利排出胎組織, 唔洗做手術, 當然做手術會乾手淨腳, 亦有人隔 5 個月後都能成功懷孕 (我知嘅係去私家做), 但如你入政府我唔知你 d 感受會點 (因為我好多時都見有人post d政府不快經歷), 所以你自己諗清楚!
我覺得自己選擇正確, 好好彩唔洗入醫院, 希望你都係一樣, 保重!

男爵府

你可以揀塞藥先, 如可以流出來最好

再唔得先考慮吸宮, 虽然辛苦d, 但你7w有機會排出, 就唔使咁傷子宮
原帖由 candyyuk 於 25-5-2009 15:52 發表

我依家都15/16。

瑪瑙宮

原帖由 candyyuk 於 09-5-25 16:02 發表

其實你而家確定左小產有幾耐時間? 或者可以等 1-2星期. (呢段期間, 如無頭暈唔舒服狀況或者行多幾步路試下)

別墅

原帖由 momofish2002 於 09-5-25 16:58 發表

你 7 週係食藥 or 塞藥應該無問題, 其實私家醫生可開藥比你塞, 唔洗下下做手術, 我識得嘅醫生都唔主張去做手術, 因為內膜會比較薄, 又再要等耐d, 我都見好多人塞藥都順利排出胎組織, 唔洗做手術, 當然做手術會乾手 ...

我睇私家唔会開藥,佢話如果我係屋企,唔知会唔會大量出血或其他。

佢有寫咗一封信比我入政府。

別墅

原帖由 miffymiffy 於 09-5-25 17:19 發表

其實你而家確定左小產有幾耐時間? 或者可以等 1-2星期. (呢段期間, 如無頭暈唔舒服狀況或者行多幾步路試下)

我都唔確定。14號 check 醫生話照唔到心跳,16號睇另外一個醫生都係無心跳。但個胎大咗少少。(醫生都話等自然流出,但唔知幾時。兩週都無就可能要做手術)

23號再check 都係無心跳同個胎縮細咗。

如果計照u/s,今日已經係7週+,接近8週。我唔知算唔算等咗9日。

大宅

搵個有信譽醫生,應該吾驚的!上次我全麻(手背注射+聞氣),大約45min便'訓醒', 噩夢完結!
candyyuk,
希望你早日康復,養好身體!

大宅

不過我上次8.5週,你只有7週,吾知自然排出是否好d呢?

首頁

尾頁

跳至