想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

琴日做左第一次產檢, 見到BB了, 心裡踏實了不少~ 早前因為怕自己開心得太早, 所以一直都未有寫這個post, 希望各位sister唔好介意久等了....
1) 自我準備: 我本身是有量開體温的, 雖然唔係每個cycle都超準, 但是經過幾個cycle, 大約都能掌握自己在咩時間排卵; 同時我亦得到中醫認同, 體質已達到適合懷孕指標.
2) 生理質素: 我是紅d check到深粗前大約36小時行動過的, 之後都無再dodo了, 因為病了一塲, 入埋醫院... 所以我個人認為, 不要因著重於紅d深粗在那一天, 只要在附近日子, 隔2-3日開工, 機會都很大; 個人認為及中醫建議, 不要開工得太密, 因為會影响蟲蟲質素的.
3) 心理質素: 是次行動, 是由情緒出發, 並不是為生bb而行動; 所以個人認為, 要放鬆心情, 去享受過程, 好結果自然會來的了~
4) 附加行為: bingo前2個月, 我有去荃灣觀音巖祈福; 及請教過一個師父關於生BB, 她教我擺了一個陣. 雖然擺陣之前, 已經bingo了(太早期, 未驗到), 但心理上是好過的, 個人認為都有幫助的.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ik2006 於 09-5-26 10:00 發表
琴日做左第一次產檢, 見到BB了, 心裡踏實了不少~ 早前因為怕自己開心得太早, 所以一直都未有寫這個post, 希望各位sister唔好介意久等了....
1) 自我準備: 我本身是有量開體温的, 雖然唔係每個cycle都超準, 但是經過 ...

真係恭喜你

咁你bingo 果個月, 淨係dodo 左一次?

大宅

ik2006,

thanks for your sharing .......... Can you share how to 擺陣??

大宅

真係恭喜哂你....
原帖由 ik2006 於 09-5-26 10:00 發表
1) 自我準備: 我本身是有量開體温的, 雖然唔係每個cycle都超準, 但是經過 ...

男爵府

恭喜你

大宅

好媽媽勳章

咁又唔係, 不過排卵期淨係dodo左一次ja~

原帖由 miffymiffy 於 09-5-26 10:05 發表

真係恭喜你

咁你bingo 果個月, 淨係dodo 左一次?

大宅

好媽媽勳章

因為我有比我老公的八字個師父睇, 可能個陣都係根據我既八字, 所以我覺得講出來唔係幾好咁... 唔好意思喔...

原帖由 Mabel1218 於 09-5-26 10:07 發表
ik2006,

thanks for your sharing .......... Can you share how to 擺陣??

大宅

好媽媽勳章

多謝xglo & 大眼珠~

別墅

多多保重啦!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ik2006 於 09-5-26 10:53 發表
因為我有比我老公的八字個師父睇, 可能個陣都係根據我既八字, 所以我覺得講出來唔係幾好咁... 唔好意思喔...

係咪叫你東面放一D野?

大宅

原帖由 ik2006 於 09-5-26 10:51 發表
咁又唔係, 不過排卵期淨係dodo左一次ja~

you only do do one time also bingo ..... really encouraging ar!! I and C6 always only do do one time during 排卵期 since he say he is very tired

大宅

好媽媽勳章

加油呀Mabel1218, 下一個到你架喇~~

原帖由 Mabel1218 於 09-5-26 11:51 發表

you only do do one time also bingo ..... really encouraging ar!! I and C6 always only do do one time during 排卵期 since he say he is very tired

大宅

好媽媽勳章

唔係呀, 放d野响床下底. 師父睇過我屋企, 話我床個位要調轉, 不過我既床係fixture, 佢就教左我一d"橋妙"... 咁囉~

原帖由 miffymiffy 於 09-5-26 11:16 發表

係咪叫你東面放一D野?

大宅

男爵府

畀面勳章

congratulations!
放鬆去dodo,不要為有bb才dodo!
我會記住。thx...

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

恭喜哂!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

恭喜妳呀.

子爵府

畀面勳章

恭喜恭喜~~
[

男爵府

複式洋房

恭喜妳呀

首頁

尾頁

跳至