單親天地

跳至

首頁
12345...12

尾頁

洋房

懇求:體恤安置申請詳細細節及所需時間

i.e.:由社署轉介開始到收Key

需要詳細入息審查??(申請人本已為公屋居民,因家事需分戶)

各家庭成員也要入息審查??

審查需時多久??

請過來人指點指點 !!!

大宅

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_221/

原帖由 PTA 於 09-4-20 09:29 發表
懇求:體恤安置申請詳細細節及所需時間

i.e.:由社署轉介開始到收Key

需要詳細入息審查??(申請人本已為公屋居民,因家事需分戶)

各家庭成員也要入息審查??

審查需時多久??

請過來人指點指點 !!! ...

洋房

謝謝sdbus (旅遊巴) ~~
但係呢d info 野,我都有搵過

我係想知道實際情況中,要用幾多時間,要得幾耐 !!!!

大宅

我都好想知呀
原帖由 PTA 於 09-4-24 09:30 發表
謝謝sdbus (旅遊巴) ~~
但係呢d info 野,我都有搵過

我係想知道實際情況中,要用幾多時間,要得幾耐 !!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個時體恤安置記得大概6個月度我就可以上樓啦,因為個時我比社工搞好快就收到信啦,不過都係要睇情況

洋房

大概6個月?????
都好耐...

係米咩都要審????

到離左婚轉左做正常租約前又要咩都審???

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔係好記得等左幾耐只係大概
個時我同媽咪一齊住,所以只係比左媽咪屋企租約,我嘅月結單等等,就可以申請,我記得申請左之後,唔係好耐就收到信可以睇屋
我唔係同老公離婚,所以我唔知呀,我個時都算係急,不過比我想像算係快啦
原帖由 PTA 於 09-4-26 19:04 發表
大概6個月?????
都好耐...

係米咩都要審????

到離左婚轉左做正常租約前又要咩都審???

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-4-28 02:48 發表
我唔係好記得等左幾耐只係大概
個時我同媽咪一齊住,所以只係比左媽咪屋企租約,我嘅月結單等等,就可以申請,我記得申請左之後,唔係好耐就收到信可以睇屋
我唔係同老公離婚,所以我唔知呀,我個時都算係急,不過比我想像算 ...
我問過我個社工...佢答我係唔會要6個月咁耐....
依家我個申請岩岩先過去房署,仲未約見,真係唔知仲要等幾耐...好心急呀

洋房

我都好心急呀.........

原帖由 ms0665 於 09-4-28 09:08 發表
依家我個申請岩岩先過去房署,仲未約見,真係唔知仲要等幾耐...好心急呀

大宅

原帖由 PTA 於 09-4-28 13:03 發表
我都好心急呀.........
咁你入咗紙去房署未呀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為我上左樓已經1年,所以真係唔記得需時幾耐,不過係快,因為個時我係特別CASE,由社署D社工幫我搞,我一比晒資料佢就等,一收到信就係比屋我,加上我自己個時本身已經係房署派緊隊,需時幾耐我真係唔記得
原帖由 ms0665 於 09-4-28 09:08 發表

洋房

剛剛拎到法庭#(個社工話一定要有# 先轉介我地體恤安置)

下星期二見社工,正式轉介卦!?

我會盡快填哂form,交上房署...

本身已是公屋人,不過唔係戶主,都唔知要等幾耐,派去邊....

想知填form 要注意d乜,同埋岩岩先審完每兩年審一次o個d,都唔知而家仲先唔洗好似伸請法援咁......

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-4-30 00:55 發表
因為我上左樓已經1年,所以真係唔記得需時幾耐,不過係快,因為個時我係特別CASE,由社署D社工幫我搞,我一比晒資料佢就等,一收到信就係比屋我,加上我自己個時本身已經係房署派緊隊,需時幾耐我真係唔記得
...
我個社工講話會先約我見面審查,之後先再等配屋...我依家都差不多成個月啦仲未約見,真係好心急...
係呢,想知你配屋情況理唔理想...如位置,方向,大小等等
同埋你係咪一次就合適要咗...sorry咁多問題

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我見個社工一兩次,我就比晒d資料佢,咁我就申請左啦,我派第一次我就要左,理唔理想呀,我覺得幾好呀,起碼我而家呢度係企理,係望海ga,仲要算係大風,我打開window再開埋門,係可以唔洗開風扇,都算係幾好,開頭我都唔係咁鐘意,因為我住呢條村都算耐,仲要可以話係老人村,我隔離鄰居全部都係老人家,仲要係老人味好勁個d,我對面個阿婆仲要成日開門,佢開門係望我仲咩,我每次一開門佢就會開門望我仲咩,有時我會好怕佢,搞到自己好無私隱,好似咩都比佢知,我有諗過等第2次,但係驚唔係比返大埔我,所以我要左,加上我屋企人佢地話呢個單位都好,所以我第一次就要左,我間屋係兩個人住,都算ok,可能個仔仲細,所以而家都算ok,遲d大個就唔知,我間左間房都仲有好多位,不過間房係岩岩夠放張床

原帖由 ms0665 於 09-4-30 15:08 發表
我個社工講話會先約我見面審查,之後先再等配屋...我依家都差不多成個月啦仲未約見,真係好心急...
係呢,想知你配屋情況理唔理想...如位置,方向,大小等等
同埋你係咪一次就合適要咗...sorry咁多問題 ...

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-4-30 22:07 發表
其實我見個社工一兩次,我就比晒d資料佢,咁我就申請左啦,我派第一次我就要左,理唔理想呀,我覺得幾好呀,起碼我而家呢度係企理,係望海ga,仲要算係大風,我打開window再開埋門,係可以唔洗開風扇,都算係幾好,開頭我都唔係 ...

其實我既情況係...我已經入晒申請表,仲係去到房署果邊差不多成個月...依家我係等房署約見,唔知係唔係第一次就可以配屋定要再係房署審查完先配屋
你咁都好好啦...有時我都反而希望佢比間舊少少既我,因為依家D所謂2人單位超細,唔好話間唔到房,擺張床之後想放櫃都好難....反而舊果D通常都會2-X人,會比較大少少,係廚房廁所無咁企理
照你講你個單位都唔錯啦,最緊要係可以係自己想果區...希望我都可以啦...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我睇返自己日記,我係要4個月時間
我唔記得詳細嘅嘢,我只係記得我有一日收到藍卡,之後唔係好耐就收到信要我去房署見主任咁樣,跟住比晒嘢佢,就係等
我睇返我係12月入紙申請恩恤安置,4月我就收到樓啦,我自己覺得時間都算快,同埋個單位真係叫企理,你都可以好快收到信,等下先啦,唔好咁心急,係呢?你本身係公屋係唔係有名呀??如果係你除左名先呀,因為個時我申請公屋個時,我自己都有去搞除名,手續好簡單,係你住個條村嘅房署拎份除名form就ok,你填完交返比佢就得,之後會收到信同你講已經除左名希望你都可以快d上樓呀,你揀邊區呀??

原帖由 ms0665 於 09-5-1 00:34 發表

其實我既情況係...我已經入晒申請表,仲係去到房署果邊差不多成個月...依家我係等房署約見,唔知係唔係第一次就可以配屋定要再係房署審查完先配屋
你咁都好好啦...有時我都反而希望佢比間舊少少既我,因為依家D所謂2人 ...

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-5-1 17:30 發表
我睇返自己日記,我係要4個月時間
我唔記得詳細嘅嘢,我只係記得我有一日收到藍卡,之後唔係好耐就收到信要我去房署見主任咁樣,跟住比晒嘢佢,就係等
我睇返我係12月入紙申請恩恤安置,4月我就收到樓啦,我自己覺得時間都 ...
唉...我真係一匹布咁長啦..
我公屋無名既.係因為要同老公離婚所以要體恤安置
依家同阿仔住係庇護中心成x個月啦...
想去xx山..阿仔果度返學同埋我家人都係果區

別墅

我有個問題~我未離婚,但係最近有問題,真係抵受唔全我奶奶,我想同2個仔分戶,見到先知有呢個體恤安置計劃,我想問如果我本身已經申請左公屋,岩岩審查完,我係戶主名,2個仔同老公係住戶,咁而家如果我想同2個仔走,咁申請呢d得唔得呢?我可以去邊度搵呢d幫到我既社工?因為我無錢!!

大宅

原帖由 Yuen0130 於 09-5-2 12:36 發表
我有個問題~我未離婚,但係最近有問題,真係抵受唔全我奶奶,我想同2個仔分戶,見到先知有呢個體恤安置計劃,我想問如果我本身已經申請左公屋,岩岩審查完,我係戶主名,2個仔同老公係住戶,咁而家如果我想同2個仔走,咁申請呢 ...
如果你淨係因為奶奶問題...why你要同2個仔分戶呢?不如同老公商量想辦法搬開再等分戶啦...而且你都岩岩審查完,好似唔爭好耐....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

哦~~~
如果你而家住庇護中心應該好快比到屋你,你唔可以住你媽咪度???而家都無咩可以做,只可以等

原帖由 ms0665 於 09-5-1 17:57 發表
唉...我真係一匹布咁長啦..
我公屋無名既.係因為要同老公離婚所以要體恤安置
依家同阿仔住係庇護中心成x個月啦...
想去xx山..阿仔果度返學同埋我家人都係果區 ...

首頁
12345...12

尾頁

跳至