自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

深水埗狂徒斬死鄰居小童
(明報)2009年5月29日 星期五 15:55

深水埗通州街斬死小童案,疑有精神病的兇徒與4歲的死者為鄰居,警方不排除兇徒與被襲人士之前有恩怨。
中午約12時45分,年約61歲的父親攜同4歲兒子到臨時街市,突遭居於同一大廈下層、疑有精神病的獨居30歲男子,手持10吋長的菜刀襲擊。兇徒於2007年租住該大廈一房間。
兇徒先斬傷小童,其父上前阻止時同被斬傷,附近街坊曾阻止不果,適時一名警員巡經上址時將兇徒制服。
小童身上有多處刀傷,主要集中在頭部,送往醫院後證實死亡。其父親手腳及頭都有刀傷,目前情況穩定。小童的母親正協助調查。
警方指,兇徒家人透露他有精神病,警方將朝這方向,以及雙方之前有否結怨調查,但目前仍未有證據顯示兩者曾結怨。
警方現將案件列為兇殺案。

唉,咁細個小朋友無辜被精神病患者斬死,聽完段新聞,真係好心up

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

話唔定有人扮精神病

博唔洗坐牢
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

好恐佈,我諗如果自己見到,可以點幫手??

如果我和小朋友一起,一定會顧自己小朋友,但如得我自己一個,我可以點做???? :-( 真係唔知,個男人癲架!! 小朋友好可憐:-(

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 yca 於 09-5-29 20:01 發表
深水埗狂徒斬死鄰居小童

深水埗通州街斬死小童案,疑有精神病的兇徒與4歲的死者為鄰居,警方不排除兇徒與被襲人士之前有恩怨。
中午約12 ...
好恐怖

公爵府

侯爵府

醒目開學勳章

個小朋友好慘

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好慘.

大宅

公爵府

我曾經見過一個疑精神病者在我前面無端捉住一個女人拳打腳踢,我驚到唔知點做,個女人猛叫我救佢,可能我細膽又唔知咩事(個男人好高大,著西裝,打個女人打到好似有仇咁),我只識"tun"後(唔識調頭走) 當時好早,四野無人,後來打左一陣(都打到豬頭咁),啱啱有保安行過見到喝住佢先慢慢走左,保安問個女人果陣我先知佢地唔識,連佢做咩打人都唔知,因由頭到尾個男人無出過一句聲.我都算好彩行佢後面,而個女人行佢前面就俾佢揀中,個次我都俾佢嚇親.

公爵府

自從海"笑"之後,我覺最近街上多咗疑似精神病的人呀,佢地有時鬧人,有時自言自語,有時企街數楷磚,好驚呀!

別墅

唔知係咪呢個世代,啲人壓力特別大,小小嘢都谷到病,多咗精神病患者,奈何政府資源又唔夠,冇人幫患者,往往要有意外發生,先有人關注問題。今次就咁犧牲咗一個小朋友寶貴嘅生命。唉,真係好替佢父母心痛。

洋房

有好多精神病患者的家人,唔接受自己家人有病,唔帶佢去看醫生,諸多籍口,結果延遲就醫,咪出事囉。

子爵府

This afternoon, I have walked through some streets in Sham Shui Po (near Po On Road) and Cheung Sha Wan (near Lai Kok Estate).

I really felt scared when I saw quite a lot of men who appeared like 眼定定, 呆滯, and staring at me when I "accidentally" glanced at them. Those men were just wandering/loitering around, without any direction.

I do not mean to discriminate those mentally-illed persons, but sadly there are actually a lot of "dangerous bombs" in the community, esp. in some districts which are desperately in need of help and assistance. However, I also believe that the Government cannot do much to solve this problem. We cannot force those mentally illed patients to take drugs if they are reluctant to do so. Right?

What can we do?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 小魚 於 09-5-30 00:14 發表
有好多精神病患者的家人,唔接受自己家人有病,唔帶佢去看醫生,諸多籍口,結果延遲就醫,咪出事囉。

agree

伯爵府

唉...我依家都好驚...
我斜對面住咗1家3口都係有精神病架...
個老母日日係後樓梯食飯...食到1地都係骨...
野咗好多老鼠...
個大仔日日係屋企叫(40+歲)
個細仔隔日係"車立"口尿尿(30+歲)
屋企1屋都係垃圾...
同房署投訢淨係叫社工跟...
去區議員投訢又pass返比房署....
我成日都要拖住2個細出出入入

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 1# yca 的文章

希望小朋友安息,而他的家人要振作~~

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 yca 於 09-5-29 20:01 發表
深水埗狂徒斬死鄰居小童

中午約12 ...

以前元洲角而家又係深水埗果頭...唉.
<br><br>

男爵府

個小朋友真係好慘ar, 個兇手如果因為精神病發, 一定要判佢成世入精神病院, 唔係我地真係有排驚ar

ai......政府gei精神科醫生在診症時好求其ga咋, 唔使10分鍾就走得, 問你幾句, 見你冇乜嘢, 就當你穩定, 根本就冇心睇症.

醫管局都好大責任, 有時一些條例太過時, 往往都要出事至放佢地入精神病院, 咁就死la.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友好慘

伯爵府

牛年勳章

原帖由 giraheiyear 於 09-5-30 00:30 發表
唉...我依家都好驚...
我斜對面住咗1家3口都係有精神病架...
個老母日日係後樓梯食飯...食到1地都係骨...
野咗好多老鼠...
個大仔日日係屋企叫(40+歲)
個細仔隔日係"車立"口尿尿(30+歲)
屋企1屋都係垃圾...
同房署投 ...

咁得人驚?
你有冇見社工經常探訪?
你同小朋友出入,小心d呀!

首頁

尾頁

跳至