懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

想問下法國開刀既媽咪你地搵邊位醫生

thx

大宅

各位媽咪分享下 ! 唔該

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 babeBBDoll 於 09-5-29 14:56 發表
想問下法國開刀既媽咪你地搵邊位醫生

thx

我搵冼世源醫生

大宅

原帖由 jelly-pudding 於 09-5-30 01:14 發表

我搵冼世源醫生

請問大約幾錢 ?
傷口開得好唔好 ? 痛得耐唔耐呀 ?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 babeBBDoll 於 09-5-30 01:23 發表

請問大約幾錢 ?
傷口開得好唔好 ? 痛得耐唔耐呀 ?

我未生呀,8月中. 不過我家姐岩岩琴日開刀生左,都係住St Teresa搵冼醫生開刀的. 冼醫生開刀收$15000. 佢過幾日出院我再話你知傷口情況&total 出院幾錢.

不過年半前我細妹生個女(same hospital, same doctor), 傷口就好靚而且第二日都可以落床去餵奶. 佢係try順產十幾個鐘唔得臨時開刀的. BB有DD黃照左兩日燈. 佢出院total 好似4萬5千蚊左右.

別墅

我7月會係法國開刀..搵巫少慈..佢醫生費$12000

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我7月會係法國開刀,搵張國良醫生

大宅

我上胎2007/12都係法國醫院生, 醫生揾陳麗燕開刀, 佢嗰時收$11,000, 好平, 呢個價包咗醫生巡房費, 但手勢好好, 我個傷口埋得好靚呀!! 我嗰時第二日就可以自己行去餵奶, 大約傷口痛咗幾日咋!! 今胎都照揾佢, 上胎唔洗4萬, 住咗5d4n, 因為嗰時好多人生, 我早咗一日入院, 比多一日住院費, 我無join package, 因為會平d, 我家姐三個囡都係法國生, 第一個join package最貴, 細嗰兩個唔join係最平, 所以我上胎同今次都唔會join package!!

大宅

原帖由 JessBB 於 09-5-30 11:28 發表
我上胎2007/12都係法國醫院生, 醫生揾陳麗燕開刀, 佢嗰時收$11,000, 好平, 呢個價包咗醫生巡房費, 但手勢好好, 我個傷口埋得好靚呀!! 我嗰時第二日就可以自己行去餵奶, 大約傷口痛咗幾日咋!! 今胎都照揾佢, 上胎唔洗 ...

你3胎都開刀呀?

男爵府

原帖由 littlecarey 於 09-5-30 10:55 發表
我7月會係法國開刀,搵張國良醫生

請問張醫生有無報俾你知醫生費同麻醉師費幾錢呀?

大宅

原帖由 sze123 於 09-5-30 11:35 發表

你3胎都開刀呀?

唔係我, 我今胎第二胎咋!! 我家姐三胎都係開刀生, 醫生話無問題, 最緊要係個子宫埋口靚, 同狀況ok, 咁開刀生幾多都唔係問題!!

大宅

原帖由 gordonccc 於 09-5-30 11:38 發表

張醫生開刀全包 around $ 33000 (我之前問過)
有冇媽咪搵佢開過刀開得好唔好呢

大宅

有無媽咪知,如果我夜晚先開刀,中午去check in 拎左床位之後,其間要等幾個鐘,可唔可以出返去,差唔多先再入返去等生?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我都係搵 DOCTOR CHAN 架, 本來去年 12 月報價
都係 $ 11,000 ...... 不過今個月頭開完刀出院, 佢寫
左 $ 12,000 係張單度, 我打電話問番佢, 佢先講
今年加左 $ 1,000 開刀, 順產都要 $ 10,000 啦 !!

不過整體佢手勢真係唔錯 , 今胎我落床比第一胎無甘
痛 TIM , 傷口都埋得 OK ..... 仲有佢比左口服同塞既止
痛藥我, 個幾日係 E 院都唔多痛, 我仲周圍行去買書仔,
報紙同上網 TIM 呀 !!

今次佢收 $ 12,000 , 麻醉 C $ 4,500 ..... 3 人
ROOM , 真係唔 JOIN PACKAGE 抵 D 架 !!

原帖由 JessBB 於 09-5-30 11:28 發表
我上胎2007/12都係法國醫院生, 醫生揾陳麗燕開刀, 佢嗰時收$11,000, 好平, 呢個價包咗醫生巡房費, 但手勢好好, 我個傷口埋得好靚呀!! 我嗰時第二日就可以自己行去餵奶, 大約傷口痛咗幾日咋!! 今胎都照揾佢, 上胎唔洗 ...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

原帖由 gordonccc 於 09-5-30 11:38 發表

我問過total預幾錢(全包)
張醫生話住大房開刀,沒有特別情況,出院3萬多d

根據我表姊2年前的經驗,張醫生都同佢講3萬多d,最後佢住3人房,埋單張醫生收$28000

其實張醫生出咗名手勢好又收得平,不過覆診要預咗等好耐,因為他太多client啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章

大房其實即係 6 人 room ..... 唔 join package
係 $ 580 一日租, 3 人 room 係 $ 600 - $ 650
一日 ! ( a 床近 window 貴 d $ 650 , 其他 b 同 c
就 $ 600 )

http://www.sth.org.hk/Form/RoomCharges.pdf

張國良開刀先收 $ 7,500 , 真係 $ 30,000 度出到
院架啦 .....

原帖由 littlecarey 於 09-5-30 14:43 發表

我問過total預幾錢
張醫生話住大房開刀,沒有特別情況,出院3萬多d

根據我表姊2年前的經驗,張醫生都同佢講3萬多d,最後佢住3人房,埋單張醫生收$28000

侯爵府

好媽媽勳章

我聽人講 就算傷口埋得幾靚 個e生手勢幾好 開刀都只可以生3個咋
原帖由 JessBB 於 09-5-30 12:08 發表

唔係我, 我今胎第二胎咋!! 我家姐三胎都係開刀生, 醫生話無問題, 最緊要係個子宫埋口靚, 同狀況ok, 咁開刀生幾多都唔係問題!!

侯爵府

好媽媽勳章

我係浸記生 book左一早入院 佢要我早一晚入去 reg 攞床位 but個晚我call左home sick 第2朝一早先入院 即去ot 開刀生 林住係屋企瞓多1晚 舒服d ma
原帖由 fion-mama 於 09-5-30 12:53 發表
有無媽咪知,如果我夜晚先開刀,中午去check in 拎左床位之後,其間要等幾個鐘,可唔可以出返去,差唔多先再入返去等生?

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-30 14:57 發表
我聽人講 就算傷口埋得幾靚 個e生手勢幾好 開刀都只可以生3個咋

我就聽醫生咁講!! 因為家姐生到第三個, 個醫生幫佢連緊針時, 我家姐問佢仲可唔可以開刀生多個, 個醫生話可以, 生多幾個都仲得, 話我家姐個子宮ok喎!! 我之前都有聽人咁講, 話開三刀最多, 但醫生講得出, 即係真啦!! 但我諗人人體質不同, 不能一概而論, 最好就係問返自己個主診醫生, 因為佢對你子宫狀況最清楚!!

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-5-30 14:26 發表
我都係搵 DOCTOR CHAN 架, 本來去年 12 月報價
都係 $ 11,000 ...... 不過今個月頭開完刀出院, 佢寫
左 $ 12,000 係張單度, 我打電話問番佢, 佢先講
今年加左 $ 1,000 開刀, 順產都要 $ 10,000 啦 !!

不過整體佢手 ...

我都唔知佢加咗價喎!! 但總括來講, 佢包晒巡房費都算好抵, 我上胎麻醉 C $ 3,500咋, 即係total貴咗$2,000!! 但整體來講, 佢真係算合理呀!! 有d加價加好多!! 我家姐同佢好多朋友都揾佢接生, 所以我覺得好穩陣!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至