懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有無book私家去做oscar呀???
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

別墅

咁快又要開過新topic啦...

男爵府

入左醫院8日, 呢2日一口氣要追番100頁, 厲害, 真係睇到我眼都花埋, 個胃成日頂住頂住, 都幾辛苦, 食又唔係, 唔食又唔得.

入左醫院8日竟然輕左2KG, 真係意想不到, 本來我係肥底, 又超重, 醫生比個餐單我, 要我成個懷孕期只可以增加7KG, 所以飲食都要好小心.

唔知點解初期知道懷孕既時候還經常覺得熱, 但係呢2-3個星期就成日都覺得好凍, 特別係手同腳, 大家會唔會咁呀 ?

複式洋房

hi~ 新人報到!!! (預產期:11月2日)
我約左28/4 下午2:30 威爾斯醫院, 有冇人都約左個日?

複式洋房

原帖由 Meowcat 於 09-4-10 14:35 發表
入左醫院8日, 呢2日一口氣要追番100頁, 厲害, 真係睇到我眼都花埋, 個胃成日頂住頂住, 都幾辛苦, 食又唔係, 唔食又唔得.

入左醫院8日竟然輕左2KG, 真係意想不到, 本來我係肥底, 又超重, 醫生比個餐單我, 要我成個懷 ...

我起初都以為體溫會比常人高d, 但我有左咁耐, 都比其他人更怕凍, 已經傷風左二次. 嗚~ 又唔食得藥, 搞到"雲吞"滿天飛

男爵府

原帖由 Sung_b 於 09-4-10 14:43 發表

已經傷風左二次. 嗚~ 又唔食得藥, 搞到"雲吞"滿天飛

妳可以試下飲檸檬水, 即係將D新鮮檸檬汁加入水入面度飲, 聽人講可以補充維他命C, 特別係懷孕既婦女, 因為唔可以食藥, 所以就用天然既方法去治療

複式洋房

原帖由 Meowcat 於 09-4-10 14:50 發表

妳可以試下飲檸檬水, 即係將D新鮮檸檬汁加入水入面度飲, 聽人講可以補充維他命C, 特別係懷孕既婦女, 因為唔可以食藥, 所以就用天然既方法去治療

多謝你的提醒, 唔知點解? 以前好鬼鍾意食酸野, 一日食一大包話梅都冇有怕, 飲野一定係熱檸水走糖. 依家...依家胃口變晒, 食太酸又反胃, 日日都冇胃口, 有咩野便食咩野, 唔好食便狂胃氣脹, 好似個BB 在抗議咁, 激鬼死我!

男爵府

Sung_b,

所以做媽咪真係好偉大, 我因為有血糖高既關係, 出院之後要自己每天同自己打2支脻島針去穩定血糖, 都幾痛苦, 每次想起要打針都覺得好大壓力....不過為左BB, 唯有忍耐下.

複式洋房

原帖由 Meowcat 於 09-4-10 15:09 發表
Sung_b,

所以做媽咪真係好偉大, 我因為有血糖高既關係, 出院之後要自己每天同自己打2支脻島針去穩定血糖, 都幾痛苦, 每次想起要打針都覺得好大壓力....不過為左BB, 唯有忍耐下. ...

聽講血糖高的媽媽, 比普通媽媽戒口更嚴厲. Meowcat, 你要加油呀! 今次係唔係你第一胎r?

別墅

Meowcat,

妳咩事入左醫院八日咁耐呀???

原帖由 Meowcat 於 09-4-10 14:35 發表

入左醫院8日竟然輕左2KG, 真係意想不到, 本來我係肥底, 又超重, 醫生比個餐單我, 要我成個懷 ...

大宅

原帖由 Sung_b 於 09-4-10 14:40 發表
hi~ 新人報到!!! (預產期:11月2日)
我約左28/4 下午2:30 威爾斯醫院, 有冇人都約左個日?

我book私家做呀~
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

禁止訪問

複式洋房

原帖由 mr.s_fung 於 09-4-10 15:43 發表

我book私家做呀~

我覺得私家同政府都一樣, 反而睇醫生, 我有兩邊一樣睇, 因為有一份保障, 安心d~

男爵府

原帖由 Sung_b 於 09-4-10 15:14 發表

聽講血糖高的媽媽, 比普通媽媽戒口更嚴厲. Meowcat, 你要加油呀! 今次係唔係你第一胎r?

結婚6年多, 一直都無避孕, 今次係我第2次懷孕, 上一次係4年前, 不過自然流產, 加上自己年紀大, 身體又不太好, 所以比較擔心...

男爵府

原帖由 小金旦 於 09-4-10 15:36 發表
Meowcat,

妳咩事入左醫院八日咁耐呀???

第一次去睇產前檢查既時候, 醫生話我懷孕前已經有血糖高既問題, 加上之前一直食緊降糖藥, 而家有左BB, 唔可以食藥, 所以醫生要我立即入院去調打脻島素針既劑量, 所以入左8日醫院

複式洋房

原帖由 kamily 於 09-4-10 15:57 發表

我都準備book 私家... 因為威爾斯排唔切呀.......

威爾斯唔係太難book 喎, 我星期三留左電話, 姓名, 星期四下晏便有人致電來同我約好時間, 不過你依家試下留左資料先,可能假期後便有人覆你ga la~ good luck!

複式洋房

原帖由 Meowcat 於 09-4-10 16:23 發表

結婚6年多, 一直都無避孕, 今次係我第2次懷孕, 上一次係4年前, 不過自然流產, 加上自己年紀大, 身體又不太好, 所以比較擔心...

我有左bb 六週, 便作小產, 嚇得我咩野都唔敢亂食, 點知身體更差. Meowcat, 你最好問多d醫生可以食咩野. 媽媽身子好, bb才能大量吸收. 保重呀~

複式洋房

頭先去左街市買送...
嘩...開始一聞到d味想嘔la..
真係怕之後唔可以再入街市呀...=[
不過都買左好多送返黎
今晚煮呢個柱候醬炆牛肋骨
豉椒炒蜆...再加蕃茄薯仔豬骨湯...
諗起都想食...不過蜆就冇得食...嗚嗚...

大宅

我頭先仲喺舊個版度留言添。

子爵府

原帖由 Sung_b 於 09-4-10 14:43 發表

我起初都以為體溫會比常人高d, 但我有左咁耐, 都比其他人更怕凍, 已經傷風左二次. 嗚~ 又唔食得藥, 搞到"雲吞"滿天飛

我呢幾日都有少少傷風呀!我都唔敢睇醫生,因為上星期胃酸倒流去左睇一次,但d人藥都無食過(因為都驚驚地),都係靠自己算lu!唔食影響bb,所以今次有d傷風都係飲多d水、瞓多d,情願自己辛苦都唔想影響bb!!

首頁

尾頁

跳至