自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我姨丈患了鼻咽癌, 將會接受電療和化療, 請問佢而家應該食咩?唔應該食咩?thanks!

大宅

買二兩石斛 +二兩花旗參磨成粉早晚食一茶匙, 因為做電療會令到個口潰爛, 食呢隻粉可清熱同增加口水腺分泌, 最好可以飲多 d 湯水..最重要係呢段時間病人會好辛苦, 家人要多多支持關心...

伯爵府

thanks!
原帖由 goldtomato 於 09-6-6 01:21 PM 發表
買二兩石斛 +二兩花旗參磨成粉早晚食一茶匙, 因為做電療會令到個口潰爛, 食呢隻粉可清熱同增加口水腺分泌, 最好可以飲多 d 湯水..最重要係呢段時間病人會好辛苦, 家人要多多支持關心... ...

子爵府

我姑媽又係鼻咽癌,佢セ都食,雲芝.0芝.花粉.茨實........戒食咸魚.咸菜(我姑媽以前餐餐食!)今年捱到第11年,聖誕前,E生話未期了!算係賺左!慢慢搞好身體,好多都好得番!

伯爵府

你姑媽發現時已經係未期?到現在都沒有再復發?
醫生話我姨丈是第3期尾, 第4期頭, 所以我亞姨好擔心...

原帖由 garfield097 於 09-6-6 02:35 PM 發表
我姑媽又係鼻咽癌,佢セ都食,雲芝.0芝.花粉.茨實........戒食咸魚.咸菜(我姑媽以前餐餐食!)今年捱到第11年,聖誕前,E生話未期了!算係賺左!慢慢搞好身體,好多都好得番! ...

珍珠宮

我最緊睇過d抗癌資料

話食"鹼"性食物, 令身體變"鹼"性會令癌細胞不會獷散

複式洋房

我父親曾經有此病,
需介口,無鱗魚,藥材,燕窩,燸米,冬菇
可食胡蘿蔔搾汁,野生土伏伶/竹藨/無花果煲水(對電療時可減輕痛楚),煲魚湯,龜板/土伏伶湯,以上湯水應現開始服用,因在電療及化療前服用,到正式治療時可減低副作用,因最近我有朋友的家人曾有此病,都是服用以上各項,都有幫助,如電療時口腔要痛,如政府醫院止痛藥不足,可自行看耳鼻喉科醫生詳述病情,可提供一些比較好止痛藥.
希望以上可幫助你

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 香香公主 於 09-6-6 12:44 發表
我姨丈患了鼻咽癌, 將會接受電療和化療, 請問佢而家應該食咩?唔應該食咩?thanks!

你去買葵扇子煲水比佢日日飲, 如果係第一第二期多數都可能痊癒. 我有個親人, 就係食呢樣加電療, 甩咗10幾年至現在, touch wood身體仲好好, 希望對你姨丈有幫助.

大宅

呢排有個 post 話浸蒜頭醋, 我都有睇書話係超鹼性飲品同食品, 我依家都浸緊, 當係保健

子爵府

我姑媽發現時,我唔知第幾期!但都有做電療!同埋佢飲五行菜湯!
聖誕時已末期(復發),現在重健在,不過好.好.好瘦,得番八十幾磅!
佢飲埋癌症嘅奶粉,都係得咁瘦!
原帖由 香香公主 於 09-6-6 17:44 發表
你姑媽發現時已經係未期?到現在都沒有再復發?
醫生話我姨丈是第3期尾, 第4期頭, 所以我亞姨好擔心...

大宅

西醫係叫人飲專用癌症奶粉, 幫助體重,
但最近我家人看名中醫時, 就話鼻嗯癌係燥的, 食呢的奶粉會增加營養俾癌細胞, 所以停左.
唔知是否正確.
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

男爵府

好多人以為醋是酸性
其實是鹼性

原帖由 goldtomato 於 09-6-6 23:30 發表
呢排有個 post 話浸蒜頭醋, 我都有睇書話係超鹼性飲品同食品, 我依家都浸緊, 當係保健

男爵府

正氣食物

節瓜肉片湯
梅菜蒸肉餅
石崇魚湯

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

秋天之前可以飲新鮮的百花蛇舌草,這比較涼的對癌病好有幫助,可以食蟲草,靈芝
唔好食雞類產品(蛋,肉)牛肉,牛奶,芝士,

男爵府

畀面勳章

比佢飲到靚水都幫助到嫁,因為電療之後會比較口汗,同埋食非洲磨姑都好有用嫁,食蒜頭浸醋又有幫助,我搵返條ling你睇下啦.

男爵府

畀面勳章

[email=http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2034613&extra=page=12&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1]http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2034613&extra=page=12&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1[/email]
原帖由 包包b豬 於 09-6-7 01:49 PM 發表
比佢飲到靚水都幫助到嫁,因為電療之後會比較口汗,同埋食非洲磨姑都好有用嫁,食蒜頭浸醋又有幫助,我搵返條ling你睇下啦.

伯爵府

好多謝各位媽媽的分享!多謝晒! 你地好好人!

首頁

尾頁

跳至