想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

傾開嘅朋友們, 快啲過黎新屋繼續傾~~
[

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 DodaBB 於 09-6-6 12:53 發表
傾開嘅朋友們, 快啲過黎新屋繼續傾~~

DodaBB

原來開左新版, 等我仲o係舊版留左言tim
我收到條片啦, 不過我未睇, 諗住等埋我老公先一齊睇, 唔該哂你呀!

點呀? 你決定左接唔接住做iui呀? 無論決定點都好, 千祈唔好比o甘大壓力自己呀! 如果真係覺得太累, 咪休息吓啦, 因為要長期作戰架 呢度個個sisters都支持你架!

大宅

我啱啱去完旅行返嚟,啱啱先追返之前個十幾版。
有時都覺得係b計劃上唔好迫得自己太緊,俾自己嘅卵巢透下又好、俾自己嘅情緒透下都好,我剛剛34歲了,仲係自己嘗試中,可能遲啲再做 IUI/IVF,不過都係等自己學曉放得低嘅時候先再做,我好佩服呢度啲姊妹,b計劃失敗後即刻再接再勵。

大宅

CK_鼠鼠,
無論仔/女都好,對於我哋呢啲難有bb嘅女人嚟講,已經係天賜嘅禮物,老土啲都係個句→最緊要健康,希望你係11/6照oscar時會睇得清楚啲。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 kinoko 於 09-6-6 17:44 發表
我啱啱去完旅行返嚟,啱啱先追返之前個十幾版。
有時都覺得係b計劃上唔好迫得自己太緊,俾自己嘅卵巢透下又好、俾自己嘅情緒透下都好,我剛剛34歲了,仲係自己嘗試中,可能遲啲再做 IUI/IVF,不過都係等自己學曉放得低嘅時候先再 ...

kinoko

去旅行玩得開唔開心呀? 係呀, 生bb呢個真係長期作戰黎架, 所以真係要學識放鬆! 但話雖如此, 我就黎37啦, 有時又唔到自己唔緊張, 所以其實都好矛盾! 不過點都好啦, 希望呢度所有姊妹都願望成真, 三年抱兩就最好啦 加油!

大宅

lalamike,
你今日啲燒退哂未呀?我見到你早幾日咁樣我都"燉"你辛苦,我3次IUI failed之後,3次都係照到有幾粒水泡,要隔一個cycle先可以做IUI,但就冇持別痛多咗(可能我本身有m痛),如果真係頂唔順嘅,不如透一兩個cycle,再同c6商量下一步點行。

大宅

chingchuchu,
其實為咗IUI,我都成年幾冇去過旅行,所以趁住呢段時間放鬆吓先,其實我真係好佩服你哋"愛作戰、不言敗"嘅態度,雖然最終未必每個姊妹都能得償所願,但最起碼他日回望,都覺得自己今日係b計劃上所付出嘅,都唔係枉然。

大宅

DodaBB,
你今日個傷口好啲未?或者 IUI failed令你神不守舍,如果可以嘅話,你呢幾日出街食會安全啲,如果煮飯唔集中精神,好易切到手指、俾滾水"6"親。

大宅

幸福大少奶,
其實我都覺得冇徵狀都唔等於冇機,我3次IUI啲徵狀夠齊晒,咪又係.... ,況且你只係原因不明,只係timing問題,我對你好有信心。

大宅

想問各位姊妹,有冇人可以PM個段丁丁嘅片段俾我呀?攪到我依家心思思tim!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kinoko 於 09-6-6 18:42 發表
想問各位姊妹,有冇人可以PM個段丁丁嘅片段俾我呀?攪到我依家心思思tim!!

PM咗!!

等待驗證會員

報到

今日自己在屋企順利打左第2針
C6無望到, 仲話我一入房, 唔洗1MIN就打完, 勁

DR CHAN 話每次打75份量, 佢話係少, 因我後生同唔係肥
我話咁少份量, 係咪即係少機會D呢
佢又話唔係

子爵府

畀面勳章

原帖由 chingchuchu 於 09-6-6 17:32 發表

DodaBB

我收到條片啦, 不過我未睇, 諗住等埋我老公先一齊睇, 唔該哂你呀!

點呀? 你決定左接唔接住做iui呀? 無論決定點都好, 千祈唔好比o甘大壓力自己呀! ...

條片同老公一齊睇會開心啲,等埋你老公先放映啦~

即使接住做,我同老公都打算自己再試吓dodo先; 而家反而係10日後如果水泡散咗,係即刻接住打針好, 定休息1個月先好, 如果休息1個月,就要約30日後食催經藥...
[

大宅

哦, 原來支噴鼻藥都唔係好貴...你比其他人做IUI真的付出更多. 終有一天會感動到上天, 賜給你一個健康可愛嘅BB.

條片真係幾搞笑架. 希望大家可以笑多D, 減吓壓力!

我都今年就快35了. 不過Dr Chan覺得我後生, 仲有大把機會...乜我唔係已經高齡咩?

原帖由 chingchuchu 於 09-6-6 17:32 發表

DodaBB

點呀? 你決定左接唔接住做iui呀? 無論決定點都好, 千祈唔好比o甘大壓力自己呀! ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 kinoko 於 09-6-6 18:24 發表
DodaBB,
你今日個傷口好啲未?或者 IUI failed令你神不守舍,如果可以嘅話,你呢幾日出街食會安全啲,如果煮飯唔集中精神,好易切到手指、俾滾水"6"親。 ...

kinoko,

謝謝你關心~今日傷口好啲,冇再爆開流血喇~
而家屋企嘅玻璃嘢差不多收起哂, 今日亦暫時冇再出事
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 sukiko 於 09-6-6 20:15 發表
報到

DR CHAN 話每次打75份量, 佢話係少, 因我後生同唔係肥
佢又話唔係 ...

sukiko,

你好勁呀~ 唔洗1min就打完針,我每次都拎住支針,驚足成分鐘先可以打針
75units 係最低劑量, 越低劑量可以刺激到卵巢做嘢係越好; 我下次要由112.5units開始, 因我對75units反應唔大
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 幸福大少奶 於 09-6-6 20:40 發表

哦, 原來支噴鼻藥都唔係好貴...你比其他人做IUI真的付出更多. 終有一天會感動到上天, 賜給你一個健康可愛嘅BB.

條片真係幾搞笑架. 希望大家可以笑多D, 減吓壓力!

我都今年就快35了. 不過Dr Chan ...

幸福大少奶,

好在有呢條片, 大家呢排一定笑多咗~~
[

大宅

sukiko,

Dr Chan 其實按體重,年齡及卵巢功能而打不同份量的. 你打75真係比一般人少. 我2次IUI都係打112.5打5日+300打2日, 共7針+破卵針. Dr Chan 都話我算是"打得少". 你估你FSH應該唔算高(卵巢功能好)及比較瘦呢? 對嗎?

打得少都係好嘅. 少D副作用. Dr Chan會睇住, 有沒有須要加大份量. 總之谷到幾粒夠size好蛋就OK啦! 唔好諗得太多.
預祝你今次成功!

原帖由 sukiko 於 09-6-6 20:15 發表
報到

佢又話唔係 ...

大宅

kinoko,

多謝你的祝福!

Dr Chan 都話其實次次反應都唔一定一樣的. 不過持續肚脹係有機會的. 我上次有哂徵狀都以為中咗...今次個肚由打針到依家好似沒有上次咁脹. 明明排咗5粒蛋應該好脹架喎. 上次個肚好似3~4個月大肚咁款!! 唔之係唔係呢輪腸胃好咗, 沒有便秘, 所以好D? (自我安慰中)
希望你自己try naturally會成功!

原帖由 kinoko 於 09-6-6 18:30 發表
幸福大少奶,
其實我都覺得冇徵狀都唔等於冇機,我3次IUI啲徵狀夠齊晒,咪又係.... ,況且你只係原因不明,只係timing問題,我對你好有信心。 ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 幸福大少奶 於 09-6-6 20:58 發表
sukiko,

Dr Chan 其實按體重,年齡及卵巢功能而打不同份量的. 你打75真係比一般人少. 我2次IUI都係打112.5打5日+300打2日, 共7針+破卵針. Dr Chan 都話我算是"打得少". 你估你FSH應該唔算高(卵巢功能好)及比較瘦呢? ...

除咗體重,年齡及卵巢功能, 仲要睇吓係咪好似我咁有多囊; 由於我有好多卵泡,打太多會過度刺激卵巢,所以我上次雖然最大支針都只係150 units,但我前後打咗17日r- fsh,而家見到針都驚驚,遲啲又要打啦...
[

首頁

尾頁

跳至