自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

別墅

最近見到果d公屋改善空間既post,我真係有d火滾,
家庭人數增加左,就要求換屋,住多過唔知10年又話換屋...公屋已經係一種優惠,等你地唔洗俾貴租,點解重要唔知足,我有個公屋fd有係咁,間屋舊左,加上多左個細路,就想換屋,但係仲要求多多,睇新屋果時,又話冇晒自已心水size同埋樓層唔岩所以唔要,真係好巴閉...,講真果句,要改善生活就要努力架喇,你又唔努力,淨係想政府換俾你地,換得唔好,換得慢又要話政府,咁樣過下一年過下10年,樓換完又換,收入又冇增多,知識又冇增加,淨係識諗縮數點換樓,唔通真係咁冇大志諗住世世代代住公屋?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

"諗住世世代代住公屋" 可能就已經係大志呢! 等於 d 綜援教定仔女點樣攞綜援咁囉,死未!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

係wor,好多人2公婆,都係搵唔多,我朋友2公婆,都係+埋唔夠$20,000,要養2頭家,仲有一個细佬,已經死慳懶慳,冇啦啦,屋企有事,又冇咁d,真係供唔樓wor....

禁止訪問

大宅

住公屋既人,都好努力生活ka,只係hk d 樓,大唔normal既貴,你唔好咁啦,邊個唔想有自已物業呢!!!! 係咪一生人既時間,放曬去層樓到,就叫有大志呢??? totally not agree with u lor

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 cathy-tse 於 09-6-9 13:45 發表

why?????

禁止訪問

別墅

原帖由 MING(cat) 於 09-6-9 13:26 發表

家庭人數增加左,就要求換屋
有甚麼問題呢?

我自問沒本事買樓住..
或者有D家庭公一份婆一份也沒本事買樓住..
好多人打死一世工也末必有本事買樓..
甘人多了...又合乎資格換大D甘也不行?
換大D一樣要交租又不是免費, ...

你有冇租過私人樓?你知唔知你地住緊既地方,交既租金比例唔係市價水平??
如果自問冇本事買樓,但係就有本事生完又生,然後要用公家錢黎津貼你換大屋?真係好有道理,如果人人住公屋,靠亞公,你認為社會會變成點?冇左我地d交稅既人,又何來會有公屋你住?

別墅

原帖由 nokia6300 於 09-6-9 13:37 發表
住公屋既人,都好努力生活ka,只係hk d 樓,大唔normal既貴,你唔好咁啦,邊個唔想有自已物業呢!!!! 係咪一生人既時間,放曬去層樓到,就叫有大志呢??? totally not agree with u lor ...

我開呢個貼係想講,見到d人又要換屋,又要抱怨政府俾得唔好,派得慢,已經小付出仲要求多多唔知足。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

珍珠宮

政府幫有需要的人係應該,福利的意思係等你唔死得,而唔係幫你改善環境,兩個問題係既!

男爵府

等公屋..要等幾年...日日等到頸都長埋..又要擔心派去邊...仲要邊挨貴租租私樓...
公屋..自己冇權選擇..住邊個邨..幾多樓..幾多室..咩景觀... 鬼叫窮啊..咪冇選擇囉

講真,政府set到個申請公屋個入息限額有幾低大家知啦..$12900(不連強積金) 3個人...試問而家2個大人出去做嘢..邊到揾唔到$6450?? 除非好年老個d啦...

佢地租左間公屋,係叫有平樓住,但係你地買私樓既,你地都有你地既好處,樓價上升,你地可以放左你間屋去賺錢..但係公屋只係白白比租...咁公屋戶揾得少錢...點咁(車)望買樓..係唔到佢地望...咁間屋又細..住唔到咁多人..咁咪調屋囉..有咩問題??

而家又唔係租左個單位唔比租...唔通叫所有公屋戶..入住左後咪鬼生仔??因為你住公屋..冇錢...買個大d既單位..所以唔到你話生仔就生仔???

子爵府

原帖由 VKwan 於 09-6-9 14:44 發表
政府幫有需要的人係應該,福利的意思係等你唔死得,而唔係幫你改善環境,兩個問題係既!

講得啱, 有屋你住, 唔洗瞓街, 重話迫, 唔夠住, 幾大先叫夠住

別墅

查實...大家講緊邊個post呀? 有人話房署派得慢或者派得唔好?

唔好咁勞氣先...

我都知道, 有某一類的公屋住戶係有果種生多個搏換大房的心態, 真係好打橫嚟同本末倒置咗公屋的用途...

其實房署的調遷計劃的目的, 係要在改善居住環境之餘又可以善用資源, 仲可以騰空一啲適合的單位俾輪候冊上的人上樓呀!

反而我覺得, 最奇怪係, 公屋富戶同超級寬闊戶果啲呀...另一方面房署又唔要求佢地調間細啲或者有能力的讓間公屋出嚟...

希望調遷的公屋住戶埋怨的原因, 係因為佢地人數多, 但係能夠提供俾佢地家庭人數的單位好少, 所以好幾年都調唔到嘛:cry:

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

首頁
12345...24

尾頁

跳至