家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

玩開短抄o既大家通常一日大約汁幾錢呢?
或者一星期平均袋幾錢呢?
因為我老公支持我每日都短抄,或幾日放,其實短抄好唔好呢?因為我都係近期先開始玩股票唔多識玩~~

大宅

原帖由 berry?????? 於 09-6-4 03:42 發表
玩開短抄o既大家通常一日大約汁幾錢呢?
或者一星期平均袋幾錢呢?
因為我老公支持我每日都短抄,或幾日放,其實短抄好唔好呢?因為我都係近期先開始玩股票唔多識玩~~ ...

短炒唔係咁易. 但一定要有長線渣手(我從tony的網誌學會), 我以前成日短炒, 輸多win少, 因為我要返工, 可能不及全職媽媽

大宅

好媽媽勳章

幾佰至千幾
小寶

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

邊會日日有錢執咁好架

:-D :-D :-D

大宅

我覺得短炒要好勤力做功課, 因為短炒好多時都係炒消息同大巿上落, 要留意股票的成交額, 所以真係比較大壓力, 如果要返工, 唔可以成日check 住個巿, 可能比較難win, 好似尋日咁, 一個鐘內跌咗400點, 如果無check, 可能蝕錢, 相反, 如果長渣, 咁只要揀一隻實力雄厚的股, 就可以擺埋一邊, 但我覺得短炒都要有長渣的準備, 即係萬一隻股真係唔升, 有可能要守一輪, 所以唔可以用開飯錢 即係萬一隻股真係唔升, 有可能要守一輪, 所以唔可以用開飯錢嚟玩

大宅

有輸有win, 拉云左, 平均一星期幾百蚊咋!

複式洋房

講得好岩

伯爵府

原帖由 LOKYINBABY 於 09-6-4 08:43 發表
邊會日日有錢執咁好架

Agreed!

last mth average 2.5k/Week. in the past few mths b4 Feb, lose average 5k-10k/Week (20k-40k/mth). must be lose more than win ga la. just because these 3 mths rally is so strong, we can earn money.

水晶宮

如果日日可以執到錢仲會有人返工捱騾仔咩,始終炒股都係風險野,輸錢皆因嬴錢起, 有多餘錢少少地玩下好咯

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

我都想玩短炒,但每次買都要揸1-2week先放到!touchwood 都有得執,不過咁嘅上落市我都會買d穩鎮股,萬一跌都可以'buy'吓等升返先放!

yuk hei mum

子爵府

冇計啦近排先學人日日起身抄股10:00AM坐到4:00PM先收手,C6見我半個月都可以汁左3萬幾蚊(咁Q近期大升)所以有個咁o既大膽想法囉,不過今日趺市我都坐緊大郵輪,輸錢皆因嬴錢起我都明白=.="

子爵府

我都有日日留意mouth: ,但急趺就真係冇晒計=.="
原帖由 廿廿 於 09-6-4 09:24 發表
我覺得短炒要好勤力做功課, 因為短炒好多時都係炒消息同大巿上落, 要留意股票的成交額, 所以真係比較大壓力, 如果要返工, 唔可以成日check 住個巿, 可能比較難win, 好似尋日咁, 一個鐘內跌咗400點, 如果無check, 可 ...

子爵府

大廚勳章

我係個幾兩個月前先開始玩短炒, 我多數玩石油股, 如中海油883, 見美國果邊油價趺, 香港個市見啱價就入, 來來回回執左幾次錢, 我因為唔敢咁大貪, d貨揸一兩日就放, 所以每次都係執千零二千蚊度, 不過我已經好心足, 而家上到萬八點就唔敢入喇, 要睇定d~~

大宅

好媽媽勳章

呢幾日日都有千幾蚊,但有D坐緊BOAT
小寶

子爵府

好媽媽勳章

我覺得唔係時時刻刻可以睇住個市既, 就搵d比較穩陣細價股炒下波幅.

我自己搵股就通常會響20大成交既公司搵d來睇下, 因為要多成交先容易入貨出貨(好似買樓一樣).

睇o岩左就會睇下間公司有無業績支持, 來年有無d大project會搞, 佢既過往股價, P/E(愈低愈好啦), 仲有有關佢既新聞. 如果做足都覺得ok可以持有, 我會大手d入, 因為就算個價跌左都唔太擔心上唔番.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

same la, sometime 200 only.
or sometime after bought worry then sold maybe less than 100 profit

I also like working, 10a.m. - 4p.m., 12:30-2:30 pick up son and make him sleep, haha.

原帖由 小寶 於 09-6-4 07:48 發表
幾佰至千幾

洋房

我通常汁約1萬左右, 不過真係要好留意個市, 加上我c6做呢行, 會有貼士, 但我不大貪...每星期汁1萬左右, 我就收手...費時比咁大壓力自己

伯爵府

原帖由 bvei 於 09-6-4 21:07 發表
我通常汁約1萬左右, 不過真係要好留意個市, 加上我c6做呢行, 會有貼士, 但我不大貪...每星期汁1萬左右, 我就收手...費時比咁大壓力自己

wah! average 40k /mth, very lek lek ah!

大宅

好過返工啦

大宅

好媽媽勳章

勁呀
原帖由 bvei 於 09-6-4 21:07 發表
小寶

首頁
12345...9

尾頁

跳至