跳至
[2006年] 戒奶?

首頁

尾頁

洋房

近日啊仔唔肯飲早上的奶, 點算 ?

三歲了, 要戒奶的嗎?

禁止訪問

大宅

好在我個仔好鍾意飲奶,而家仲係早晚一餐奶,再食兩餐飯+一個橙既汁,我覺得佢營養應該夠喇,但唔知點解唔生肉既
最愛你的笑容

大宅

原帖由 古靈 於 09-6-14 12:57 發表
好在我個仔好鍾意飲奶,而家仲係早晚一餐奶,再食兩餐飯+一個橙既汁,我覺得佢營養應該夠喇,但唔知點解唔生肉既

其實只要佢肯食菜同肉,唔飲奶完全無問題,我仔仔一直無飲奶粉,兩歲後都只係晚上一餐人奶,仲要係限量無乜奶果隻,到三歲完全戒奶,但他間中會飲鮮奶送栗米片做早餐

大宅

原帖由 celiacat 於 09-11-6 10:28 發表

其實只要佢肯食菜同肉,唔飲奶完全無問題,我仔仔一直無飲奶粉,兩歲後都只係晚上一餐人奶,仲要係限量無乜奶果隻,到三歲完全戒奶,但他間中會飲鮮奶送栗米片做早餐 ...

我仔都係冇奶引,試過3yr時完全斷奶,但我都盡量keep住比佢飲,而家只係早晚飲得100ml,飲得幾奈飲幾奈.....早餐開150ml,飲淨浸栗米片o羅!
如果小朋友唔飲奶,我介紹大家買"牛初乳奶片",我同我媽咪都照食,幾方便.....

男爵府

關於奶的好處壞處各有說法
我偏向相信奶係無益,因為牛隻打了激素,牛奶成份同人體不相容等,當然牛奶有其營養,但如果日常飲食已經攝取足夠,都唔太需要靠奶黎提供,加上人體內可以消化奶的enzyme隨在人的成長會越來越少,就算飲左都消化唔到,不過當drinks咁飲下都無妨o既
我家2b,大b歲幾cut剩一支迷暈奶,未夠2歲已經完全唔飲,細b現在1歲3,只飲早晚,1歲前2個都全人奶

首頁

尾頁

跳至