自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

香港人, 點解連一間咁有意義既書院都容納唔到!

伯爵府

頭先睇新聞,訪問d居民,其中一個居民話佢有3個子女個個都要出去香港返學,點解唔留番間空置學校比佢地既子女讀呢,另一個話會有好多閒雜人入梅窩,到時怕小朋友會學壞。

原帖由 bigbigfun 於 09-6-14 12:41 發表
香港人, 點解連一間咁有意義既書院都容納唔到!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

梅窩住戶話:"佢地村內人無人吸毒, 點解其他地區有人吸毒, 就要去佢地居住既地方介毒?影響佢地治安..."又岩wor...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 木馬 於 09-6-14 14:00 發表

易地而處, 你係當地居民你會點?

我覺得無問題,因為個d學生係自願入去,佢地都有心改過,點解唔比個機會佢地讀書,重新做人呀?

大巴正常學校d學生仲衰過佢地啦。
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

珍珠宮

呢件事反映左個現實,
做錯事, 即使有心改過, 要社會(市民) 接納你, 絕對不容易, 更加唔係理所當然。
希望會有一雙贏o既解決方法。

水晶宮

其實係咁, 如樓上有人講 入得去果間學校係有心介毒, 咁起多間常規學校 會唔會解決到雙方既問題呢!?

讀書既唔駛出市區咁遠,
而有心介毒既 都得到一個少誘惑 既好地方去界毒...

男爵府

我自己覺得正生書院俾我都幾正氣,既然人地唔歡迎,不如書院有啲骨氣,寧願迫啲都唔好出去俾人"奇"視

珍珠宮

原帖由 shannnb 於 09-6-14 14:16 發表
其實係咁, 如樓上有人講 入得去果間學校係有心介毒, 咁起多間常規學校 會唔會解決到雙方既問題呢!?

讀書既唔駛出市區咁遠,
而有心介毒既 都得到一個少誘惑 既好地方去界毒... ...

根據校長講,
呢班學生係已經戒左毒先入正生

別墅

如果每一區既居民,都唔想d學生住佢地附近,咁佢地邊有機會去改過??
如果你地咁唔好彩小朋友學壞左,點知佢地知錯又有心去改過,但社會唔接納佢地,仲叫佢地走去d冇人既地方,可以講係自生自滅,你地又點睇?
例如好多地方都有美沙同中心,佢地附近居民又點??
學校係居民附近,就會增加小朋友學壞既風險,借問一下家長,每間學校都會有些壞學生,咁唔通你唔比你d仔女返學?
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

大宅

agree!

原帖由 bebu123 於 09-6-14 14:10 發表

我覺得無問題,因為個d學生係自願入去,佢地都有心改過,點解唔比個機會佢地讀書,重新做人呀?

大巴正常學校d學生仲衰過佢地啦。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 tsuitung 於 09-6-14 13:40 發表
頭先睇新聞,訪問d居民,其中一個居民話佢有3個子女個個都要出去香港返學,點解唔留番間空置學校比佢地既子女讀呢,另一個話會有好多閒雜人入梅窩,到時怕小朋友會學壞。

...

其實點解有間空置校舍,應該係唔夠學生先會執,如果夠學生,一定會開學校招生,理由唔成立.第二個理由,講會多閒雜人入去,其實放假就會有外來人仕入梅窩,住渡假屋.一樣啫.當然係會有多d學生的朋友入去,但係其實班正生學生,係唔係可以放假出市區,或者可以有朋友探佢地,因為我唔清楚.

伯爵府

好媽媽勳章

頭先食飯見到個家長好氣憤咁話,佢D小朋友就要出市區讀書云云...我好衰,我即刻響個心入面話,你咁緊張個小朋友,點解唔搬出市區?

教育局好少話俾個學校地方出來,俾得果D都係肯定會長期唔夠學生既。

男爵府

其實入去讀書既細路以經無毒癮
都係想讀返書.主流學校又唔收.私校又可能
比唔到咁貴學費咁正生書院D老師.校長又教到佢地.點解唔比機會佢地.D老師人工比主流學校少好多.有時會拖住出糧D老師都願教請大家放低成見支持呢D有心人.細路係楝樑比個機會佢地改過.佢地有時會出黎分享見証.大家聽下先

大宅

浪子回頭金不換
點解唔可以俾吓呢班人一個重生既機會?
將心比心
如果學校裡有自己親戚甚至係自己,
會唔會希望社會俾一個機會自己?

一首經典的情歌---Tie a Yellow Ribbon round the Ole Oak Tree.

1971年,美國一位男士刑滿出獄,在乘巴士返家途中,向乘客們道出自己的境況。在獄中他寫信給妻子,如果原諒他,就把一條黃絲帶縛在屋前老樹上,他看見了便會下車回家。如果他不見黃絲帶,表示她不原諒他,他也只好怪自己,會留在巴士上遠去不返。

「快到家門了,我實緊張得不敢看。看見黃絲帶就代表我能重投她的懷抱,黃絲帶才是令我真正獲得自由的鎖匙。司機呀,你代我看吧!」

結果如何?

Now the whole damn bus is cheering
And I can't believe I see
A hundred yellow ribbons round the ole oak tree!

整車乘客都替他雀躍,不是一條,而是一百條絲帶!

I'm comin' home I've done my time
Now I've got to know what is and isn't mine
If you received my letter tellin' you I'd soon be free
Then you'll know just what to do if you still want me
If you still want me.

Woah tie a yellow ribbon round the ole oak tree
It's been three long years, do ya still want me
If I don't see a ribbon round the ole oak tree
I'll stay on the bus, forget about us
Put the blame on me
If I don't see a yellow ribbon round the ole oak tree

Bus driver please look for me
'Cause I couldn't bear to see what I might see
I'm really still in prison and my love she holds the key
A simple yellow ribbon's what I need to set me free
I wrote and told her, please

Woah tie a yellow ribbon round the ole oak tree
It's been three long years do ya still want me
If I don't see a ribbon round the ole oak tree
I'll stay on the bus, forget about us
Put the blame on me
If I don't see a yellow ribbon round the ole oak tree

Now the whole damn bus is cheering
And I can't believe I see
A hundred yellow ribbons round the ole oak tree

I'm comin home, mmm hmm

Tie a ribbon round the ole oak tree
Tie a ribbon round the ole oak tree

這首歌是Tony Orlando and Dawn於1973年製作的名曲。

珍珠宮

好媽媽勳章

我都想問,如果係男女拔要搬入去,又會唔會咁大反應呢?

咁正生書院應該搬去邊度?

男爵府

錯左咪算囉..最緊要識返轉頭
行番條好路...
點解唔肯比機會呢班後生仔呀..
2009年啦..點解仲有d咁"文室"既人呀
錯就識鬧人點錯...點衰
好啦..人地真心去改..又唔去接受...又唔比機會..
咁想呢班後生仔女點呀...

佢地只係想只一個讀書既地方姐...
咁都唔比......
什麼教壞人呢....
如你家小朋友係本質唔壞
跟本唔會咁易學壞...
但你家小朋友係本質差..
唔出街都會壞.....
呢d跟本唔關人事....

大家都為人父母..點解唔可以將心比己呢...
子峻媽咪

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 bebu123 於 09-6-14 14:10 發表

大巴正常學校d學生仲衰過佢地啦

very agree with you! now Band 1 students take drugs la. These students already quit drug and want to be good . I think most are alot better than band 3 or band 45 students. give them a chance.

男爵府

原帖由 Sindy 於 09-6-14 15:58 發表
我都想問,如果係男女拔要搬入去,又會唔會咁大反應呢?

咁正生書院應該搬去邊度?

贊成你所講
正生書院唔好搬,俾啲骨氣人睇,迫啲就迫啲,起碼可以抬起頭來做人

珍珠宮

原帖由 lamwynnie 於 09-6-14 16:07 發表

贊成你所講
正生書院唔好搬,俾啲骨氣人睇,迫啲就迫啲,起碼可以抬起頭來做人

我又覺得唔應該放棄,
事實勝於雄辯, 用行動去打破居民o既偏見豈不更好?
而且曾睇過一篇報導, 正生原有校舍已經好破舊, 仲有危險,
再加上地方唔夠, 換左大d的校舍可以容納更多想入讀o既學生。

首頁
12345...14

尾頁

跳至